Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 08 Lip, 2015 Aparat vs telefon? 2000zł
Witam, mam w planie zakup urządzenia, które dobrze spisze się w robieniu zdjęć i nagrywaniu filmów (bardziej interesuje mnie to drugie). Budżet wynosi 2000zł i zastanawiam się nad aparatem lub telefonem. Zauważyłem, iż Samsung Galaxy S6 bardo dobrze radzi sobie w obu kwestiach i nie wiem, czy taka opcja nie była by lepsza (przy okazji załatwił bym sprawę kupna nowego telefonu). Jeżeli chodzi o filmy, mam tutaj na myśli krótkometrażowe materiały (ciekawe ujęcia, użycie slidera itp.). Z pewnością przydatny okazał by się manualny focus. Liczę na Waszą pomoc w doborze nowej "zabawki" Pozdrawiam.
Aparat lub kamera da Ci odpowiednio większe pole manewru, możliwość ustawienia wszystkiego manualnie, aż po wymienne obiektywy...
S6 ma niby tryb "manualny" ale ja bym to tylko nazwał takim rozbudowanym trybem auto...
Aparatu nagrywającego np w 4K za 2tyś raczej nie kupisz...
Wszystko zależy od Twoich preferencji. Na jakiej jakości Ci zależy ? Co filmujesz ? Kiedy ? Czy musisz mieć zawsze sprzęt pod ręką ?
1080p zdecydowanie wystarczy, jednak ważne żeby było ostre. Dobrze jak by to było 60 klatek, zwolnione tępo na pewno się przyda. Zamierzam filmować relacje z różnych imprez (sztuczne światło), filmy na łonie natury (uprzedzam, iż nie potrzebuję zoomu) - czyli głównie w ciągu dnia, jednak czasem mogą się zdarzyć nocne ujęcia miasta lub coś podobnego. Również w grę wchodzi robienie zdjęć żywności. Będą to raczej zaplanowane akcje, nie muszę mieć sprzętu zawszę pod ręką.
Sony A5100 bym ci polecił, telefony komórkowe też tak w ogóle mają tę nieprzyjemność, że ciężko się nimi operuje, to dziadostwo lata jak szalone, no bo takie małe jest i w ogóle. Tak czy inaczej polecam jakiś monopod, nawet za 100 złotych dokupić i będzie wygodnie, minimalistycznie, a przy okazji fajna jakość.
Polecam Sonego aparat A5100 lub A6000 lub RX100 lub coś z panasa np gx7.
Zwróć uwagę na AF (czy głośno chodzi, jak szybko przeostrza, czy w ciemnym dobrze sobie radzi) i na dotykowy ekran (banalne jest wtedy przeostrzanie pomiędzy planami). Jedno i drugie bardzo przydatne.
Soniaki z APS na pewno mają lepsze fotki w ciemnym niż Panas.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9