Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 09 Lip, 2015 Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego systemu
Zdecydowałem się na aparat z matrycą FF, choć przez dłuższą chwilę kusił mnie system Fuji. Chciałbym pominąć dyskusję dlaczego nie inny format, na ile widać różnicę między APS-C itd. Może to mój kaprys ale nie chcę z niego rezygnować Godzę się z większymi gabarytami, może z tego wyrosnę.
Na chwilę obecną nie mam sprecyzowanej specyfiki pracy, będzie po trochu "reportażu", portretu, zdjęć z lampą, zdjęć nocnych.
Myślałem o którymś Sony A7, ale obiektywów mało, pewnie się pojawią, ale wydaje się być drogo. Kusi jednak możliwość podpięcia czegokolwiek. Jeśli pójdę w Canona pierwszą puchą będzie 6D, u Nikona D600/D610.
W systemie szukałbym (zaznaczam, że nie gardzę "kundlami" ) czegoś szerokiego do zdjęć nocnego nieba, stałki 35, 50 i portretówki, oraz obiektywu typu Tamron 24-70 2.8 i 70-200 (na razie nie określam jaka światłosiła i czy stabilizacja bo to dalszy zakup). Zaznaczam przy tym, że nie będą to obiektywy z najwyższej półki, ale chociaż przyzwoite, najlepiej nie wielkogabarytowe Czy zahaczam tu o ofertę Ery?
W Canonie kusi mnie bardzo zgrabny 40 2.8. Świetne gabaryty, a i obrazek też mi się podoba. Może to dziwne ale głównie ten obiektyw sprawia, że jestem za C. Zastanawiam się też nad nową 50 ale jeszcze zastanowię się nad sensem jej zakupu.
W Nikonie z tego co zdążyłem się zorientować siedzi lepsza matryca, ale tylko do pewnego ISO? Potem osiągi się zrównują? Zachęcano mnie też lepszymi stalkami niż w Canonie. Straszono mnie natomiast serwisem.
Proszę o Wasze zdanie na ten temat i podzielenie się Waszą wiedzą. Dziękuję z góry!
[ Dodano: Czw 09 Lip, 2015 14:03 ]
Zapomniałem zapytać. EF podepnę pod APS-C, a EF-S pod FF już nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11