Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 13 Sie, 2015
Lustrzanka do zdjęć sesyjnych oraz do albumu rodzinnego
Autor Wiadomość
Carrotka 
Nowy

Wysłany: Sro 12 Sie, 2015   Lustrzanka do zdjęć sesyjnych oraz do albumu rodzinnego

Witam.

Poszukuję dobrego modelu lustrzanki w cenie do 4000 zł do zdjęć sesji zdjęciowej modelek i modeli do portfolio w pomieszczeniach głównie - amatorsko ale w wysokiej jakości. Chcę aby lustrzanka robiła też bardzo dobre zdjęcia pejzaży i ogólnie terenu, natury itd.

Czy to dobry wybór a może coś innego(lepszego):
- Canon 700D czy nie lepiej dopłacić do 750D lub 760D (a może lepsze) ?....do 4000 zł
- Obiektyw 50F1.8 a może coś innego (lepszego) ?...... do 1000 zł
- Lampa 600 EX RT czy potrzebna taka droga ........ do 2500 zł
...... i czy dodalibyście coś jeszcze ?

Dziękuje bardzo za odpowiedzi :)

Reklama

robocop45 
Uczestnik

Wysłany: Sro 12 Sie, 2015   

Poleciłbym zestaw składający się z Nikona D5300 + stałki 35/50/85mm 1.8 wedle upodobań, oraz do tego jakaś lampa.

Carrotka 
Nowy

Wysłany: Czw 13 Sie, 2015   

A jakie różnice w tych aparatach, czy ten Nikon jest lepszy od tych Canon. Jeżeli tak to w czym ? Jaką lampę proponujecie ? A jeżeli bym koniecznie chciała Canon to jaki proponujecie zestaw ? Dziękuje za odp. ;) Pzdr.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Jest tu fajny dział http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=23. Zaglądałaś?
Dziwnie rozpisujesz i nie bardzo już rozumiem na co masz te 4000zł. To na sam korpus, czy z zestawem szkieł?

komor 
Moderator

Carrotka, do takich celów, o jakich piszesz, to tak naprawdę sam aparat jest najmniej ważny. Ważne są obiektywy i światło. I wiedza. 4000 zł na całość to niestety nie jest zbyt dużo. Zacząłbym od 2 manualnych lamp błyskowych (np. Yongnuo 580 IV), radiowego wyzwalacza do kompletu (bo niedrogi, Yongnuo YN560-TX), do tego dwa niedrogie statywy i parasolki lub softlightery. W dziale Lampy błyskowe i oświetlenie znajdziesz parę tematów, w których jest więcej porad i konkretnych modeli, nie chce mi się jeszcze raz przepisywać.

Potem obiektyw (raczej na więcej nie będzie kasy). Jeśli portrety to 50/1.8, choć przydałby się też szerszy np. 35/1.8 w systemie Nikona lub Sigma 30/1.4 dla Canona/Nikona, ale to już kompletnie poza budżetem.

Na samym końcu lustrzanka, ile kasy zostanie. Canon serii 7x0D czy Nikon D5x00 będzie OK, jeśli tylko wystarczy pieniędzy. A potem pozostaje się uczyć.

Carrotka 
Nowy

Więc tak może niedokładnie napisałam ale 4000 złotych sam aparat bez obiektywu

obiektyw 1000zł

nie licząc ceny kita

lampa do 2500 łącznie 7500zł czy za tą kwotę złożę coś sensownego?

druga sprawa dlaczego nie canony które wymieniłam tylko nikon d 5300? w czym on jest od nich lepszy?

trzecia sprawa co powiecie o nikonie d7100 7200? a może jakiś canon w podobnej klasie cenowej? dzięki za uwagę grunt by body nie przekroczyło 4000zł.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 14 Sie, 2015   

xxxD to niska klasa aparatów Canona. Z twoim budżetem mierzył bym w 70D.

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 14 Sie, 2015   

Carrotka napisał/a:
Więc tak może niedokładnie napisałam ale 4000 złotych sam aparat bez obiektywu.
obiektyw 1000zł (nie licząc ceny kita)
lampa do 2500
łącznie 7500zł czy za tą kwotę złożę coś sensownego?

Skoro tak, to znacznie lepiej. Na lampy z osprzętem wydasz mniej, na obiektyw(y) więcej, na aparat można mniej.

Canon 70D = 3000 zł
2xYN560+radio+statywy+parasolki =1000…1100
reszta na obiektyw(y)

Albo na początek jeden przyzwoity zoom, ale 2–3 stałoogniskowe. W dziale Pomagamy w wyborze obiektywu jest trochę dyskusji na ten temat.

Carrotka 
Nowy

Wysłany: Pon 17 Sie, 2015   

dzięki komor więc co proponujecie, bo ostatecznie zmieniły mi się założenia więc tak,
kwota została ta co wcześniej i co potrzeba aby aparat był uniwersalny lampy na razie nie kupuję, tylko jakie body i jakie obiektywy aby robić wszystko to co amator chcący się więcej nauczyć potrzebuje, fotografie ludzi, krajobrazy czasem jakieś duże zbliżenie 7500zł jak wcześniej, chodzi mi o zestaw za wyżej wymienioną kwotę który mnie nie ograniczy w podstawowych rzeczach, czyli chcę zrobić portret mam do tego szkło, chcę mega szeroki kąt mam szkło chcę zbliżyć wieżę kościoła mam itd.

Odpowiedz do tematu