Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 10 Kwi, 2008 POMOCY!!! D80, 450d czy 40d ??? Amator z ambicjami...
Witam!
Około 6 miesięcy zawzięcie przeglądam forum i praktycznie byłem już zdecydowany na zakup Nikona D80 z kitowym 18-70. Natomiast po dorwaniu gdzieś w necie strony z porównaniem zdjęć z D80 i 400D trochę się zmartwiłem, bo kolorki były dużo fajniejsze w przypadku 400D - http://www.cameralabs.com...4.shtml–. No i zacząłem trochę bardziej interesować się 450D z kitowym 18-55 IS, a nawet 40D, bo po zwrocie z Canona body wychodzi około 2900 brutto, ale tu mam problem z obiektywem, bo krucho będzie z kasa, no i za bardzo nie wiem jakie w miarę tanie szkło się nada to takiego sprzętu…
Piszę tego posta, bo naprawdę mam mentlik w głowie...
Do tej pory fotografowałem kompaktami i ZDECYWOANIE chce wejść w lustrzanki.
Zdjęcia: plenery wszelkiej maści, akty, wschody i zachody słońca, chmury, sporo czarno-białych, sporadycznie jakieś nocne sekwencje, zdjęcia sportowe i portrety. Zero koncertów, wesel itp. W przyszłóści napewno makro. Zdjecia w jpg. , bo na obróbkę RAWów raczej czasu nie będzie. Z kupionym body będę związany napewno jakies 5 lat...
Jeśli ktoś ma jakieś linki z porównaniem zdjęć(bo to mnie najbardziej interesuje, a nie jakieś tam mln pixeli, stabilizacje obrazu, czyszczenia matrycy itp.) z 400D/450D do Nikona D80, to będę bardzo wdzięczny, bo nie ukrywam, że jakoś D80 najbardziej do mnie przemawia.
Z góry dziękuję za wszelkie porady, bo bycie amatorem z ambicjami nie jest takie łatwe, zwłaszcza gdy w grę wchodzi kwota 3000-4000 zł, a dochody ma się takie jakieś Polskie...
Ostatnio zmieniony przez brk Czw 10 Kwi, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Generalnie to fajnie by się było zamknąc w 3500 zł z kartą i filtrem UV - plany były takie z D80 18-70 - 3200zł. Natomiast CANON EOS 450D + 18-55 IS to jakies 2700. Ale cos mnie tak ciagnie do D80... W przypadku 40d kwota wyjdzie ok 4000 bo muslalem o sigmie 17-70 lub tamronie 17-50/2.8, ale tu jeszcze bedzie potrzebna karta no i filtr...
007areka [Usunięty]
Wysłany: Czw 10 Kwi, 2008
...filtr niekoniecznie, karta tak...to moze 450 z nowym kitem z is'em...moze to wyjdzie taniej
40D to świetny aparat! 450D nie zachwyca, a wielu pisze, że jest wręcz gorsza pod wieloma względami od 400D. D80 też niezły-sam się nad nim zastanawiałem... Ale patrz na kasę, żebyś się nie przefinansował!
Jeśli zaczynasz, to obojętnie na co się zdecydujesz, to będziesz zadowolony! Powodzenia!
40D to świetny aparat! 450D nie zachwyca, a wielu pisze, że jest wręcz gorsza pod wieloma względami od 400D. D80 też niezły-sam się nad nim zastanawiałem... Ale patrz na kasę, żebyś się nie przefinansował!
Jeśli zaczynasz, to obojętnie na co się zdecydujesz, to będziesz zadowolony! Powodzenia!
Wielu pisze, że 450D jest gorsze od 400D? Pewnie wielu właścicieli 400D tak właśnie pisze a 450D w ręku nie mieli. Warto kupić 450D bo to bardzo solidny aparat, choć ja bym się powstrzymał do jakiejś promocji lub lekkiej obniżki ceny. Teraz to jest nowość i niedługo cena zapewne spadnie.
Wielu pisze, że 450D jest gorsze od 400D? Pewnie wielu właścicieli 400D tak właśnie pisze a 450D w ręku nie mieli. Warto kupić 450D bo to bardzo solidny aparat, choć ja bym się powstrzymał do jakiejś promocji lub lekkiej obniżki ceny. Teraz to jest nowość i niedługo cena zapewne spadnie.
W ręku miałem, a opinie to chodzą na forum. Jak kupowałem to 450D brałem pod uwagę, ale wtedy nie było jescze testów, a i opinie były rozmaite... Narzekają na ergonomię w nim, ale 400D też ergonomiczna nie jest! Narzekają na szumy w nim, ale z tymi szumami to jak zwykle przesada, przecież to aparaty dla amatorów! No i 450D ma kilka przydatnych funkcji których 400D nie miało!
Ale i tak zdecydowanie wybrał bym 40D! Oczywiście jeśli pozwolą finanse...
brk mialem ten sam problem co Ty. przegladalem ciagle fora i szukalem tego wlasciwego aparatu. zdecydowalem sie finalnie na d80. system Nikona bardziej do mnie przemawia, aparat jest juz przetestowany wiec zadnej przykrej niespodzianki nie bedzie. solidna firma. poza tym w przyszlosci planuje zakup d300 wiec i szkla po drodze beda przydatne. Argumentow za d80 nie bede wymienial bo to subiektywna decyzja i samemu trzeba jego cechy zwazyc. Dla mnie LV bez odchylanego ekranu nie jest przydatny a jak niektorzy pisali na forum bez matrycy z antidust'em mozna sie spokojnie obejsc.
Ok, ale czy moge dostac jakies linki z porowaniem zdjec np. na kitowym obiektywie z D80 i 400D/450D??? Tak jak pisalem czyszczenie matrycy i mln pixeli to dla mnie sprawa 2rzedna... A raczej wole wydac 3500 niz 4000 zl, bo zawsze to 500 na jakis wypad zostanie...
brk, lepiej raz wydać 4000 niż najpierw 3500 a potem dokładać kolejny 1000, bo nie jest się zadowolonym. Nie znam się na Nikonach, ale z tego co czytam, to kitowe szkło N. będzie na pewno lepsze niż kit od 400D (który to kit posiadam i kituje się on u mnie w szafie, bo 2 miesiące po kupnie kupiłem Sigmę 17-70, będąc niezadowolonym z kita).
Nie sądzę, żeby ktoś przesłał ci te same kadry zrobione kitem od D80 i jednocześnie 400D czy 450D, bo to bez sensu posiadać te akurat dwa aparaty różnych systemów. No chyba, że jacyś koledzy umówią się na wspólny plener...
Dzieki juz zdecydowalem, biore D80 + 18-70, dorwalem nielze porowanie na necie... Obiektyw troche ciemny w katach i baaardzo kiepskie mozliwosci "makro", ale na poczatek idealny, a w planach 1 rocznych uzupelnie go o 70-300 VR...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10