Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
bezlusterkowiec do 4000
Autor Wiadomość
qordian 
Nowy

Wysłany: Wto 13 Paź, 2015   bezlusterkowiec do 4000

Witam. Szukam jakiegos bezlusterkowca w cenie okolo 4k. Zalezy mi na bdb zdjeciach kolor i ostrosc). Aparat bedzie wykorzystywany jako typowo rodzinny aparat czyli imprezy rodzinne, wakacje. Od czasu do czasu cos wiecj-portret, pejzaż, nocne niebo,makro. Teraz mam kompakt nikon p900 ale jest jednak za duzy.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 13 Paź, 2015   

Sądzę, że zdajesz sobie sprawę, ze takich kątów widzenia jak z p900 nie dostaniesz w żadnym systemie bezlusterkowym.
Aparat - jak rozumiem - na być "do wszystkiego" co Ci się sfotografować zapragnie albo nawet. OK, ale:
Jakie ogniskowe Cię interesują? (nieco upraszczając: im mniejszy zakres i krótsza ogniskowa max. tym mniejsze toto będzie)
4000 to finalna cena z obiektywem/obiektywami? Czy obiektywy muszą być wymienne?
Przez makro rozumiesz po prostu robienie zbliżeń, czy też to co się tradycyjnie jako makro zwykło w fotografii określać (czyli odwzorowania rzędu co 1:1, no raczej nie mniejsze niż 1:2 - na matrycy, nie na finalnym obrazku)?

qordian 
Nowy

4000 sam aparat. Obiektywy wymienne.

Jar 
Maniak

Poleciłbym Ci "turystyczny" zestaw: coś z m4/3 z ultrazoomem + jasna strzałka, a potem docelowo druga jasna stałka. Da się zmieścić w cenie, jeśli pokombinujesz i część obiektywów kupisz jako używane
1. body: Olympus OMD EM10 (wizjer + stabilizacja na matrycy). Jeśli b. zależy Ci na filmowaniu, to raczej Panasonic GX7
2. podstawowy obiektyw: ultrazoom 14-150 Olka lub 14-140 Panasonic-a, w obu przypadkach wersje II
3. jasny obiektyw do wnętrz i słabego światła: jak ma być tanio i szeroko to 14/2.5 Panasonic-a, jak nieco drożej, jaśniej i z troszkę dłuższą ogniskową to Olek 17/1.8 lub taniej Panasonic 20/1.7
Ad 2.: kosztem pewnego kompromisu na jakości, będziesz miał komplet ogniskowych do wszystkich zadań bez konieczności wymiany obiektywu, co w turystyce wakacyjnej się sprawdza.
Ad 3.: Tu zależy, co preferujesz bardziej i jak z kasą. Generalnie oprócz ultrazooma (lub zestawu tzw. dual kit czyli krótki zoom + zoom tele), który będzie dość ciemny powinieneś mieć jasny obiektyw do zdjęć wieczorami i we wnętrzach -szczególnie to ostatnie jest ważne. Dlatego powinien być dość szeroki. 14mm jest tani , więc łatwo dostępny, dlatego było to moje drugie szkło. Nie jest jednak zbyt jasny, no i kiepsko się nadaje do fotografowania pojedynczych ludzi. Bardziej uniwersalny okazał się dla mnie 17/1.8 i używam go częściej. Ma lepszy AF od 20/1.7 no i preferowałem jednak szerszy kąt (wnętrza + łatwiej robić zdjęcia z ręki w słabym świetle przy krótkich ogniskowych). Gdybyś chciał się bawić w portrety, to musiałbyś zainwestować co najmniej w 25/1.8 Albo zostać przy jednej szerokiej stałce j.w. i z czasem dokupić tani a świetny 45/1.8 wyłącznie do tego celu, bo jako stałka do ogólnego użytku się nie sprawdzi (za wąski).
Tak czy owak moja propozycja jeśli chodzi o minimalny zestaw obiektywów sprowadza się do ultrazooma (ale przyzwoitej jakości) oraz jasnej, w miarę szerokiej stałki. Do jakichś specjalnych celów zestaw można potem rozbudowywać. U mnie zarówno 14/2.5 jak i 17/1.8 dawały radę w zabytkowych wnętrzach (stare kościoły itp.) w fortach, bunkrach (tu czasem z lampą), oświetlonych dla ruchu turystycznego jaskiniach i kopalniach. Mowa oczywiście o zdjęciach z ręki -nie byłoby to możliwe bez stabilizacji matrycy (Olek E-PL1, unikam zwiększania ISO ponad 800-1000). Oczywiście można użyć statywu, w wielu sytuacjach jest to jednak kłopotliwe z wielu względów. Bardzo przydaje się mały mini-statyw. Pod warunkiem, że nie traktujesz go wyłącznie jako małej kopii dużego statywu (tj. stawiasz i nie dotykasz po odpaleniu samowyzwalacza). Maluch powinien być mały i b. sztywny, z możliwością kadrowania w pionie (głowica kulowa z wycięciem na przechył 90*). wtedy możesz robić zdjęcia dociskając go wraz z aparatem do pionowych ścian, narożników, framug drzwi, filarów, balustrad itp.
Pozdrawiam
-J.

RB 

qordian napisał/a:
4000 sam aparat. Obiektywy wymienne.

No dobra, to ile na obiektywy? Bo samym korpusem za 4 tysie nic nie sfotografujesz... (Swoją drogą 4 tysiące za korpus to już całkiem sporo jak na bezlusterkowce z wykorzystaniem do zdjęć okolicznościowych, tu w zasadzie łapiesz się na wszystkie korpusy poza tymi topowymi.)
I jakie to mają być obiektywy?
Ma być jakiś zoom od szerokiego kąta po jakie takie tele? No jak tak to male to nie będzie bardzo... w porównaniu do p900 zysk w wymiarach jest, ale moim zdaniem raczej srednio spektakularny:
http://camerasize.com/com...34,620.426,ha,t

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 14 Paź, 2015   

RB, przyjmijmy może jednak, że qordian jest gotów wydać 4000 zł na jakiś gotowy do pracy komplet, z możliwością dokupienia czegoś w przyszłości. Czytając jego pierwszy post wydaje mi się, że jednak nie szuka samego korpusu za tę kwotę.

qordian 
Nowy

http://euromega.pl/p/2646...ympus-om-d.html A taki zestaw?

TS
[Usunięty]

Zestaw ok, ale oferta kiepska, taniej wyjdzie zmontować samemu
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3822879
http://www.ceneo.pl/13454705
http://www.ceneo.pl/13138440

RB 

qordian napisał/a:
http://euromega.pl/p/2646/2640/olympus-om-d-e-m5-srebrny-travel-kit-12-50-40-150-45--olympus-om-d-e-m5-olympus-om-d.html A taki zestaw?

Jak pisał TS, sensowny.
Jeśli zamiast stałki portretowej wolałbyś stałke ogólnego przeznaczenia to można za bardzo podobne pieniądze spróbować też tak:
Panasonic GX-7 z 20/1.7
http://www.oleole.pl/komp...&p=2499.00&cr=0
i Pana 14-140 POIS
http://www.cyfrowe.pl/apa...-power-ois.html

Można też podobne coś jak to pierwsze zbudować w oparciu o Sony E (będzie droższe):
A6000 z 16-50
http://www.cyfrowe.pl/apa...-50-czarny.html
SEL 55210 (55-210)
http://fotocyfra.eu/sklep...-OSS-CZARNY/875
SEL 5018 (50/1.8)
http://www.oleole.pl/obie...&p=1079.00&cr=0

Jeśli zaś niestraszne Ci są zakupy np. w Belgii to proponowany przez Ciebie korpus z dwoma zoomami nabędziesz za 600 Euro:
http://www.kamera-express...-150mm-r-zwart/

a 45/1.8 z Niemiec dostaniesz za trochę więcej niż 250 Euro
http://www.amazon.de/dp/B...rd_i=8453136031

razem 850 Euro + przesyłki...

qordian 
Nowy

Panasonic odpada. Moze zapytam tak- który aparat robi najładniejsze fotki-ładniejesze od mojego obecnego aparatu. Czytam i czytam-chwilę podoba mi się to za chwilę coś innego- lubię inwestować pieniądze w coś co dam mi tzw radochę z zakupu a nie myśląc za chwilę o odsprzedaży. Fachowych parametrów może i nie znam-dla mnie liczy się wszechstronność ale lubie też coś pokombinować w fotografii-staram się robić fotki w trymach manualnych.

RB 

qordian napisał/a:
Moze zapytam tak- który aparat robi najładniejsze fotki

To w poważnym stopniu kwestia gustu.
Jeśłio chodzi Ci np. o technicznie najlepiej (subiektywnie) zrobione jpg z aparatu to moim zdaniem Fuji. Mniejsza z tym który korpus zresztą, matryce tam są (poza A) w zasadzie takie same. Jeśli np. chodzi o kolory tych jpgów, to już Twoje uważanie...

qordian napisał/a:
-ładniejesze od mojego obecnego aparatu.

Powinien każdy z wymienionych i wiele innych bezlusterkowców. Ale z drugiej strony - takich zbliżeń jak p900 nie dostaniesz.

qordian napisał/a:
lubię inwestować pieniądze w coś co dam mi tzw radochę z zakupu a nie myśląc za chwilę o odsprzedaży.

A po jaką cholerę sprzedawać od razu niezłe aparaty?
Jak Ci nie pasuje to inna sprawa, ale sorry... za dużo przesłanek nt. co Ci nie pasuje w obecnym oprócz rozmiarów nam nie dałeś.

TS
[Usunięty]

qordian, czemu nie Panas? Fajną ofertę na GX7 + 20-tkę podlinkował RB, a po uzupełnieniu o 14-140 jest być może jeszcze lepszy do Twoich celów niż zestaw Olkowy o jakim pisałeś. Zresztą Jar też coś podobnego sugerował. Podczas wypadów rodzinno-urlopowych wymiana obiektywów jest mocno uciążliwa, więc ten 14-140 POIS będzie bardzo wygodny. Sam mam trzy stałki + zoom uwa, ale w takich sytuacjach korzystam często ze starego i plastikowego 14-42 (i cały czas zastanawiam się na co go zmienić, iść w lepszy zakres, czy w światło, fajnie byłoby to i to, ale m4/3 takiej opcji nie oferuje), bo inaczej sytuacje zdjęciowe po prostu ulatują. Do tego jasną 20-tką załatwiasz wnętrza czy imprezy rodzinne w pomieszczeniach. Praktyczna przewaga Olkowego zestawu jest taka, że E-M5 + 12-50 to uszczelniony zestaw, no ale sam musisz stwierdzić, czy robisz zdjęcia podczas deszczu czy zamieci.

RB 

TS napisał/a:
Praktyczna przewaga Olkowego zestawu jest taka, że E-M5 + 12-50 to uszczelniony zestaw,

IMO istotniejszą są te 2 mm z przodu 12-50 vs. 14-140. Oczywiście, każdy po swojemu odbiera co jest istotne.
No i róznica podstawowa: czy bardziej potrzebuje 20/1.7 czy 45/1.8 :-)

qordian 
Nowy

Panowie- liczy się przede wszystkim jakość jpg, duża ilość obiektywów dostępnych w sprzedaży, możliwość kręcenia co najmniej fhd, bdb focus (niestety mój p900 tutaj mnie zawiódł)-szybkość. Jeszcze raz jakość jpg.

TS
[Usunięty]

qordian napisał/a:
Panowie- liczy się przede wszystkim jakość jpg

To tutaj jak dla mnie wygrywa Fuji, później Olympus. Olek mocniej odszumia, wyostrza i podbija kontrast, możesz to zredukować w puszce, ale Fuji ma świetne kolorystycznie symulacje slajdów analogowych... To wszystko oczywiście rzecz gustu.

qordian napisał/a:
duża ilość obiektywów dostępnych w sprzedaży

Olek/Panas (m4/3), dalej Fuji i Sony.

qordian napisał/a:
możliwość kręcenia co najmniej fhd

Teraz to już każdy.

qordian napisał/a:
bdb focus (niestety mój p900 tutaj mnie zawiódł)-szybkość

Jeśli chodzi o obiekty statyczne lub wolno ruszające się (nawet w słabym świetle), to Olki OM-D i Panasy G są z tego co je znam bardzo dobre. Do szybszych obiektów przyda się fazowy AF-C, tutaj m4/3 odpada (tylko E-M1 to ma), detekcję fazy mają też A6000 i chyba bezlustra Fuji (ale to ostatnie do sprawdzenia)

RB napisał/a:
No i róznica podstawowa: czy bardziej potrzebuje 20/1.7 czy 45/1.8 :-)

No to zależy czy portret, czy imprezy rodzinne... Mowa była o tym, i o tym :)

Odpowiedz do tematu