Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 Sony A6000 vs Panasonic GX7 vs Olympus M10
Witam,
Proszę o pomoc w wyborze. Chciałbym kupić aparat bezlusterkowy z dobrym wizjerem. Do body chciałbym dokupić oprócz standardowego kita jasną stałkę do wnętrz i zdjęć na zewnątrz wieczorem. Przestudiowałem parę testów i widzę że trzeba iść na kompromisy
Priorytety dla mnie:
- dobry i duży wizjer
- jak najlepsze obiektywy kitowy + ww jasna stałka
- cena za zestaw body+ kit do 2500-2800 zł
- cena za stałkę jak najniższa
Mój wstępny wybór padł na Panasonica GX7 + Panasonic 20 mm f/1.7 + Panasonic G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 II ASPH. M.O.I.S
Plusy: Nowy zestaw GX7+20 mm można kupić za ok 2550 zł + kit z allegro i jest fajny zestaw
Minusy: Pierwszy to sporo niższe rozdzielczości na migawce mechanicznej, drugi to proporcje wizjera 16:9. Zdjęcia prawdopodobnie w większości będę robił w proporcji 3:2 wiec wielkość wizjera faktycznie jest mniejsza. W sklepie wydało mi sie też że mała odległość optyczna wizjera też nie jest komfortowa.
Druga opcja to Sony A6000 + 16-50 SELP + Sony FE 28 mm f/2
Plusy: Wizjer ok jak dla mnie (wielkość, proporcje, punkt oczny), cena z kitem ok
Minusy: fatalny kit + nieco droższa stałka
Trzecia opcja: Panasonic G7 + obiekywy jak wyżej
Plusy: wizjer bardzo fajny jak dla mnie (testy w sklepie), cena w miarę ok
Minusy: wielkość body. Wolałbym coś w rozmiarach GX7, A6000
Czwarta opcja:
Olympus OMD-E-M10 II + Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm f/3.5-5.6 II + np Panasonic 20 mm
Plusy i minusy: wszystko tu jest na średnio czyli wizjer trochę mniejszy, kit lepszy niż Sony a gorszy niż Panasonica.
FujiFilm X-E2 + XF 18-55 wydaje się być idealny ale sam zestaw z kitem to 3500 zł a ceny dodatkowych obiektywów to jakiś kosmos.
Może ktoś doda jakiś komentarz od siebie z praktyki itp. co wybrać.
- Co do wizjera. W linku od Ciebie wygląda że ma proporcje 4:3. Natomiast tutaj piszą że ma 16:9 co przy wyświetlaniu obrazu w proporcjach 4:3 i 3:2 powoduje powstawanie czarnych pasów po bokach. Zatem dla mnie przy zdjęciach ustawionych na 3:2 wizjer będzie mniejszy
http://www.dpreview.com/forums/thread/3562044
- Co do jakości obrazu to w teście OMD-E-M10 II nie widać przewagi nad GX7 więc jak widać niektóre złe wyniki GX7 w jednych testach nie uwidaczniają się w drugich.
http://www.dpreview.com/a...m10-ii-review/8
- Obiektyw 25 mm f/1.7 rzeczywiście wart rozważenia. Dzięki.
Tak, wizjer w GX7 ma dość nietypowe proporcje i przy wyświetlaniu obrazu w proporcji 3:2 dodaje czarne pasy po bokach. Obliczyłem sobie że z powiększenia 1,39 jakie jest w specyfikacji po przełączeniu na 3:2 mamy ok 1,17 czyli tyle co w pierwszej generacji OMD M10. I chyba to właśnie mi nie pasowało w wizjerze GX7 jak oglądałem w sklepie.
Już nawet sie zastanawiałem czy nie zacząć robić zdjęć w formacie 16:9 bo i tak większość oglądam na monitorze lub TV ale wywołać też by się nieraz chciało. I tu jak sprawdziłem ofertę labów to albo nie mają w ofercie 16:9 albo mają za kosmiczną cenę. Potem jeszcze problem z poszukaniem albumu 16:9. Więc póki co trzeba zostać przy 3:2.
W sumie to aparaty o zbliżonych wewnętrznie "bebechach" jak GM1, czy Olki E-PL E-P są sporo tańsze od swych braci z wizjerami. Podobnie w Sony A6000 i A5100 czy Fuji. Ja bym chyba nie chciał z tego zrezygnować. Sporo zdjęć jakie robie są podczas wakacji w pełnym słońcu i wizjer daje mi sporo przyjemności z fotografowania. Dlatego wolałbym nie mniejszy niż w moim Canonie 1000D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10