Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na XI Zlot Czytelników Optyczne.pl

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 15 Lis, 2015 12:00
Silkypiź pro - słaba jakośc
Autor Wiadomość
jacub 
Nowy


Posty: 6
Wysłany: Sob 14 Lis, 2015 17:45   Silkypiź pro - słaba jakośc

Witam,
Od pewnego czasu zacząłem bawić się obróbką raw-ów w Silkypix SE dołączonym do mojego Lumixa FZ-1000. Byłem zadowolony z efektów swojej pracy, ale po pewnym czasie zaczęło mi brakować funkcji związanych w "wyciąganiem cieni". Wysupłałem "trochę" grosza i zakupiłem Silkypix Pro 6. Jednak efekty jakie uzyskuje z tego programu absolutnie mnie nie zadowalają - pewnie braki w mojej wiedzy. Mianowicie zdjęcie wywołane wersją PRO sa takie mdłe - brak im koloru, są takie "mleczne". Próbowałem zwiększać kontrast, nasycenie kolorów, ale efekty sa żadne. Poniżej ten sam raw wywołany w obu programach, na takich samych parametrach - zmieniłem tylko ekspozycję i podciągnąłem kontrast.

SE
PRO

Macie może jakieś propozycję, gdzie szukać przyczyny. Będę wdzięczny za każda sugestię.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






paul80 
Maniak
Optyczny


Pomógł: 9 razy
Posty: 950
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 17 Lis, 2015 23:32   

jacub, jakie pliki obrabiasz, jpg czy raw ?, jeżeli raw, to załącz plik tego zdjęcia i będzie można cos powiedzieć.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 212 razy
Posty: 7447
Skąd: Halifax
Wysłany: Sro 18 Lis, 2015 01:53   

paul80,
jacub napisał/a:
Od pewnego czasu zacząłem bawić się obróbką raw-ów w Silkypix SE

A to nie jest tak, że w SE pracujesz i zapisujesz w sRGB, a w wersji PRO obrabiasz na AdobeRGB i dopiero na koniec zapisujesz w sRGB lub w PRO nie użyłeś optymalizacji do druku a SE do ekranu?
 
 
paul80 
Maniak
Optyczny


Pomógł: 9 razy
Posty: 950
Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro 18 Lis, 2015 12:27   

Wojmistrz, ściągnałem triala w wersji Pro i nie ma żadnych problemów z kontrastem, zrobiłem dwie wersje i dodkładnie tak się renderują do jpga jak widzę w SILKYPIX. Jakub musiał chyba coś przestawić.
 
 
jacub 
Nowy


Posty: 6
Wysłany: Czw 19 Lis, 2015 22:38   

Wydaję mi się, że nie grzebałem w ustawieniach tylko mam ustawienia domyślne. To co pisze Wojmistrz to dla mnie niestety czarna magia. Ustawienia porównywałem w obu wersjach, ale nie znalazłem różnic. Zdjęcie wyglądają różnie już po ich otwarciu w programach, bez wykonywania jeszcze żadnych korekt.

Poniżej link do raw-a, oraz do ustawień w wersji PRO:
RAW
settings
 
 
paul80 
Maniak
Optyczny


Pomógł: 9 razy
Posty: 950
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 20 Lis, 2015 07:41   

jacub, może odinstaluj obie wersje i zainstaluj tylko wersję pro, ja będę mógł zobaczyć tego rawa wieczorem.
 
 
jacub 
Nowy


Posty: 6
Wysłany: Pon 07 Gru, 2015 22:44   

Wreszcie znalazłem trochę czasu i przeinstalowałem wersję Pro. Niestety, w rejestrze zostały ustawienia i po instalacji wszystko jest bez zmian - nawet seriala nie wołał.
paul80, masz może jeszcze zainstalowany program? Wyeksportował byś mi może ustawienia.
 
 
paul80 
Maniak
Optyczny


Pomógł: 9 razy
Posty: 950
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 07 Gru, 2015 23:04   

Niestety już odinstalowalem, masz legalny program, to napisz do wsparcia technicznego, oni Ci pomogą.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 13