Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy ten aparat pod względem gabarytów i jakości zdjęć ma jakąś konkurencję?
Jest Nikon Coolpix A o 800zł tańszy i często brany w testach jako kontrkandydat Ricoha ale czy mu dorównuje?
Jakie są Wasze osobiste odczucia na temat Ricoha GR.
Dziękuję za wszelkie sugestie. które pomogą mi rozwiać wątpliwości.
O dziwo jest już trochę konkurencji dla GR. Mi osobiście nie podoba się ani A ani GR i jeśli szukał bym takiego aparatu, to wybrał bym Fujifilm X100 w wersji "S" lub jeśli miał bym więcej kasy to "T".
Wpadnij do mnie do UK, sprzedam ci x100s poniżej £400 Gdzie wy znajdujemy takie ceny. W tej cenie co podałeś to bym x100t szukał. W PCWorld w moim mieście x100t po £819 dziś widziałem, a to drogi sklep.
Jakiego Fuji miałeś dwa lata temu?
I liczysz, że GR lub qlpx A z ciemniejszym obiektywem będzie się sprawował lepiej? No looz. Jak już kupisz i trochę poużywasz, to daj znać jak się ma do Fuji. Mnie najbardziej w tej linii pasjonuje forma retro, łącznie z wężykiem spustowym, wajchą samowyzwalacza itd.
Nie chodzi mi o prędkość, a o skuteczność (lub jej brak). Na szczęście w Fuji jest skala odległości i tam, gdzie nie dawał rady AF, mogłem ustawić odległość na oko. Na tej samej imprezie sony z ciemniejszym szkłem dawał radę.
WueN, ale o ile w X-M1 wszyscy się skarżą na AF, tak pierwszy raz czytam, że ktoś się skarży na AF w X100S. Ja jestem po prostu ciekaw, jak się to ma do np takiego GR.
co maja wspolnego ze soba jasnosc obiektywu i predkosc AF?
Jasne obiektywy nazywano dawniej "szybkimi" bo można było użyć krótszego czasu naświetlania. Nie ma to nic wspólnego z AF, wprost przeciwnie im jaśniejszy obiektyw tym większy problem z ustawieniem ostrości.
Dzisiaj dla zmyły miesza się te określenia aby taki klient "nie idiota" sam się oszukał. Wystarczy wymieniając cechy aparatu ustawić je w odpowiedniej kolejności np. szybki obiektyw z AF.
Nie ma to nic wspólnego z AF, wprost przeciwnie im jaśniejszy obiektyw tym większy problem z ustawieniem ostrości.
Nie masz racji. W ciemnych warunkach jasne (szybkie) obiektywy lepiej sobie radzą z ustawianiem ostrości, ze względu na większą ilość światła docierającego do czujników. To, że przy małych przesłonach jest mała głębia i przez to lepiej widać niedokładności pracy AF to jest inne zjawisko. Jeśli jasny obiektyw przymkniesz do f/5.6 to efekt będzie ten sam, co użyłbyś ciemnego kita, ale jakość pracy AF będzie wyższa, bo jest więcej światła na czujniku.
Poza tym dziś większość aparatów (wszystkie?) ma przynajmniej jeden, dodatkowy środkowy czujnik przystosowany do jasnych obiektywów (f/2.8 i jaśniej), gdzie można zastosować szerszą bazę dalmierza, zwiększając precyzję pracy układu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9