Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 25 Lis, 2015 Kamera z mini jack + bezprzewodowy mikrofon - co najlepsze?
Dzień Dobry,
Poszukuje kamery do nagrywania zajęć sportowych. Chciałbym mieć mikrofon najlepiej bezprzewodowy. Rozumiem, że najlepsza dla mnie kamera będzie z wejściem mini jacka pod mikrofon.
Robie to prywatnie więc nie mam za dużo pieniędzy. Myślę o kamerze do 1500 zł ponieważ wychodzę z założenia, że mikrofon bezprzewodowy następne to 600 zł w górę ;/
Widzę, że kamera: Panasonic HC-V770 - posiada dobre recenzje. Nieco wykracza mój budżet. Jeśli jednak będę zmuszony to trudno wykroczę ponad pule.
Być może ktoś udzieli rady i wskaże potencjalne inne tańsze modele?
Dodatkowo czy ktoś z was drodzy forumowicze miał do czynienia z zestawem kamera i mikrofon bezprzewodowy? Nie wiem jak to ugryźć a nie chce popełnić błędu.
Jeśli byś poczytał ten dział, spotkał byś się z moimi opiniami na ten temat.
Co będziesz robił z filmami? Nagrywał na DVD, BD, umieszczał na YouTube lub Vimeo?
Magia kina to nie koniecznie sprzęt za krocie, a dokładnie odwrotnie, optymalnie najtańszy sprzęt, pomysł, wiedza i doświadczenie.
Następna sprawa dotyczy potrzeb. Napisałeś "nagrywania", więc jak rozumiem, nie będzie to żadna transmisja strumieniowa na żywo, tylko nagranie, które będzie poddawane obróbce. Jeśli ma być obróbka, to po co ci ten mikrofon bezprzewodowy? Najtańszy cyfrowy rejestrator dźwięku + mikrofon krawatowy. Od biedy, można to załatwić nawet starym ultra tanim smartfonem z zestawem słuchawkowym nawet nie koniecznie przerobionym. Na androida masz sporo softu typu "voice recorder". Na początku wszystkich przeraża synchronizacja tego dźwięku, szukają softu który automatycznie to porozmieszcza w programie itd, a w takich prostych sprawach nie ma to na prawdę sensu. Kiedy załapiesz o co chodzi, będziesz parował pliki video do dźwięku momentalnie.
Kolejna sprawa to kamera. Poniekąd rozumiem, po co ci lepsza kamerka, ale osobiście jedno sensorowych kamer Panasonic nie polecam. Nie zawsze warto się również pchać w sprzęt nowy, a starsze używane 3MOS jak poszperasz, to kupisz znacznie poniżej 1500zł. Co sensownego można kupić?
- HDC-TM900 z 32GB Flash;
- HDC-HS900 z 220GB HDD;
- HDC-SD900 rok młodszy model od przedstawionych bo z nimi premierę miał mocno okrojony model HDC-SD800 (kupiłem ją, ale sprzedałem ze względu na brak wejścia MIC), poza tym ma to samo co inne 900 ale bez wbudowanej pamięci;
- HC-X900 jeszcze nowsza, ale zakup do 1500zł to akurat bliżej zjawiska zwanego CUD.
Zamiast 900 można też poszukać coś z serii 700.
W przypadku zakupu używanej kamery, warto zerkać na eBay w UK, bo tu ten sprzęt sprzedaje się znacznie taniej, dla przykładu TM900 za £200.
Dlaczego koniecznie z wejściem MIC? Bo potrzebujesz zamocować i podłączyć aktywny mikrofon zewnętrzny, np do synchronizacji dźwięku, o czym przekonasz się z czasem sam. Ja używam i polecam zwykły, tani mikrofon TakStar SCG-598.
Do tego rodzaju prac, dość niezbędne są akcesoria. Statyw z głowicą video, nawet prosty to względne minimum, no i warto zainwestować w oprogramowanie do obróbki. Polecam Sony Vegas w wersji domowej czyli Movie Studio, bo oceniam, że ma około 90% funkcjonalności wersji pro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9