Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Panowie potrzebuje pomocy w wyborze monookularu na prezent. W związku z problemami zdrowotnymi musi to być niestety moonookular. Osoba ma obycie ze sprzętem optycznym i obserwacją ptaków (standardową lunetę ma - więc zmiana koncepcji odpada). Myślę, że idealnym parametrem będzie 10x42-50. Właściwie nieprzekraczalny budżet to 1000 zł. Znalazłem tego Opticron BGA 10x42
http://edredon.com.pl/pl/p/Opticron-BGA-10x42/191
Ktoś przez to zaglądał? Coś to jest warte?
Bawiłem się tym chwilę. Najsłabszym elementem jest okular zoom. Ale można go odłożyć na bok i kupić okular 1.25" o ogniskowej 10-20 mm i cieszyć się naprawdę dobrym obrazem.
Arku znam ten instrument dobrze. Fakt udany. Gdyby istniał w wersji prostej byłby ciekawa alternatywa. Chodzi mi o coś co zastąpi lornetkę więc raczej skłaniam się ku "widokowi na wprost".
Geoma w wersji ED jest faktycznie fajna. Tyle, że z okularem stałooniskowym ma powiększenie 14x. Dla mnie trochę dużo do trzymania jedną ręką i do funkcjonowania jako monokular.
@ Winyl - mam od czterech lat mono Opticrona, o które pytasz. IMHO po prostu kup Obdarowany będzie miał frajdę.
W ostatni weekend czapla na stawach bardziej różniła się od kamienia przez to mono niż przez Vixena New Foresta 8x32 i takiejże wielkości Monarcha. Szaro już było i w mono kontrast lepszy, ostrość na moje oko też.
BTW podlinkowana przez Marluta opinia to moje pierwsze wrażenia po zakupie. Pytającego to nie dotyczy ale moim zdaniem mono 42 daje więcej możliwości niż kieszonkowe lornetki klasy 20 -25mm
Małe pole powiadasz... i masz rację. Ja o tym zapominam ostrzec, bo mi nie przeszkadza. W ulubionej siódemce mam 45st, w orciakach i plosslach w lunecie tez coś koło tego. Raz kupiłem szeroki okular do obserwacji przyrodniczych i... nadal używam plossla. Obraz ostry i kontrastowy w całym polu. Jedyną szerokokątną lornetkę jaką miałem - 8x30 pogoniłem bez żalu; za za małe obiektywy.
Nb przez omawiane mono na niebie też coś już widać (41mm rzeczywistej apertury)
A dziękuję Łaskawco za dobrą radę Jak uzbieram na skwarka EL za połowę skończę odbudowę starego motoru; za drugą zastanowię się nad Habich 7x42 ... wiem wiem małe pole
Prawdę powiedziawszy nie poważam dachówek. Dla mono zrobiłem wyjątek ale tu o 3D z definicji mowy być nie może.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14