Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Mój poprzedni aparat ,,zdechł" i szukam czegoś nowego, co pozwoli mi na uzyskanie dobrej jakości zdjęć. Aparat będzie wykorzystywany głównie na wycieczkach i przy okazji imprez rodzinnych. Nie zależy mi na dużym zoomie, ani jakości nagrywania filmów. Moje jedyne kryteria to dobra jakość zdjęć (również przy słabym oświetleniu - oczywiście w ramach rozsądku), jasny obiektyw i możliwość uchwycenia górskich krajobrazów Przeglądając forum wybrałam kilka propozycji, ale w dalszym ciągu nie mogę zdecydować się na konkretny model.
- Panasonic DMC-LX7
- Panasonic DMC-LF1
- Canon S120
- Nikon Coolpix P7800
Który z tych modeli najlepiej spełni wymagania? A może polecacie coś innego?
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 31 Gru, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Moje jedyne kryteria to dobra jakość zdjęć (również przy słabym oświetleniu - oczywiście w ramach rozsądku), jasny obiektyw i możliwość uchwycenia górskich krajobrazów
Witam kolegów ponownie.
W ubiegłym roku pomogliście mi już w wyborze kompaktu do pracy.
Tym razem chciałbym zakupić coś dla siebie i zastanawiam się właśnie nad którymś z tych 4 modeli z tematu.
Generalnie budżet do 1500, przeznaczenie w 80% turystyczne.
Do tej pory używam Fuji S5600 i mimo, że robi naprawdę fajne fotki (jak na 10 letniego dziadunia) to jednak zrobił się dla mnie zdecydowanie za duży gabarytowo.
Najbardziej przemawia do mnie LX7 bo jakoś nie mogę się przekonać do czegoś mniejszego (typu S120 czy nawet RX100).
Czy moje obawy są słuszne, czy da się przyzwyczaić do takiego maleństwa, i czy jest to wygodne ?
Gdyby właśnie nie ten "zbyt mały" rozmiar aparatu to brałbym pod uwagę LF1 lub S120.
Może nawet pokusiłbym się o RX100 z największą matrycą w tej klasie.
Z chęcią przygarnąłbym ewentualnie Olka XZ-2 lub Samsunga EX2F - ale niestety nowego już od dawna nie da się kupić.
Pozostaje rynek wtórny - ale mam obawy, ponieważ nigdy nie wiadomo co kupujemy i w jakim stanie.
Ewentualne może doradzicie coś na co zwracać uwagę przy używkach.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Jak nie potrzebujesz dużego zooma to bierz Panasa LX100 też na niego poluje rewelacja aparacik jest jeszcze Canon G7X ale juz mniejszy aparacik ale tez super.
Jak nie potrzebujesz dużego zooma to bierz Panasa LX100 też na niego poluje rewelacja aparacik jest jeszcze Canon G7X ale juz mniejszy aparacik ale tez super.
Kolego - z całym szacunkiem - ale zanim odpowiedz przeczytaj dokładnie co napisałem:
mam do wydania 1500 złotych.
Jak w tej cenie załatwisz mi LX100 to biorę od razu 3 sztuki
No chyba, że piszesz do założycielki tematu - to przepraszam...
A tak na poważnie nie szukam kolejnych propozycji tylko jakichś wskazówek odnośnie sprzętu wymienionego w temacie postu - no ewentualnie jeszcze Sony RX100.
Gdybym ja miał wybierac, to z tych 4 wybrałbym Nikona P7800. Ma relatywnie spory zakres zooma, jak na aparat z relatywnie jasnym obiektywem.
Zauważ, że wszystkie aparaty z listy mają mniej więcej tej samej wielkości matrycę. LX7 i S120 mają b. jasną optykę, ale kosztem zakresu zooma. LF1 ma ten sam zakres kątów widzenia, co P7800, ale jest ciemny na długim końcu F/5.9. Tymczasem P7800 ma zakres kątów widzenia odpowiadający ogniskowym 28-200mm dla małego obrazka, ale na długim końcu jest nadal F/4.0. To całkiem nieźle. Od LF1 (i od S120) odróżnia go też rozbudowana guzikologia -wszystkie ważniejsze funkcje są łatwo dostępne, bez przełączania w menu (np. jest osobne pokrętło korekty ekspozycji +/-EV). Rozbudowane (choć może nie aż tak) elementy kontrolne ma też LX7, ale za to nie ma wizjera, tylko LCD.
Generalnie, to rozważałbym wyłącznie te 2 aparaty (P7800 i LX7). P7800 będzie bardziej uniwersalny ze względu na większy zakres ogniskowych i wizjer -ta przewaga ujawni się w otwartym terenie. LX7 będzie natomiast nie do pobicia we wnętrzach i ciasnych przestrzeniach -to aparat najlepiej z tych wszystkich radzący sobie przy słabym świetle (F/1.4-2.3 vs. F/2.0-4.0) i z najszerszym kątem widzenia na "krótkim" końcu zooma. Twój wybór zależy więc od tego, czy robisz zróżnicowane zdjęcia (w terenie z różnych odległości, fauna z bliska itp.), czy głównie wnętrza zabytków i klimaty uliczne, w tym wieczorami (bez zbliżeń na ludzi z daleka). W pierwszym przypadku P7800 wg. mnie, ale to mój subiektywny wybór. Podyktowany tym, że ja łażę po górach i lasach, a także zwiedzam miasta i zabytki, a nie odwrotnie.
Osobną sprawa: czy jest dla Ciebie ważna sprawa video. Tu jestem ignorantem, ale generalnie Panasonic jako firma siedzi mocno w tej działce; jeśli to ważne to porównaj testy obu aparatów pod tym kątem lub niech ktoś filmujący się wypowie.
Pozdrawiam
-J.
Co do używek moim zdaniem można jeszcze kupić kompakt ale z lustrami to bym się sam bał.
Na pewno xz-2.
Z nowych sam wybierz lx7 czy rx100.
W tym klipie kilka ujęć z lx7 przez zawodowca https://vimeo.com/64511405 jako uzupełnienie do lustrzanki w swojej pracy.
W sumie akurat najmniej się nad tym Nikonem zastanawiałem, głównie przez największe gabaryty i wagę. Mam już w pracy Fuji X10 i jest trochę klockowaty - no i waga też jest już odczuwalna. Natomiast bardzo go lubię za guzikologię na wierzchu.
Chyba akceptowalne dla mnie są jeszcze wielkość i ciężar np. LX7 i XZ-2.
Napisałem zastosowanie głównie turystyczne - czyli oprócz pejzaży i panoram również wnętrza, a co za tym idzie słabsze oświetlenie. Czyli w tej opcji jak oboje sugerujecie najlepiej chyba sprawdzi się LX7.
RX100 też jest kuszący ze względu na "wielką" matrycę, ale ponoć obiektyw dosyć szybko ciemnieje i tak naprawdę to foty są super tylko na najszerszym kącie.
Poza tym jest taki malutki...
Niestety nie mam w pobliżu żadnego sklepu, gdzie mieli by te modele, a zgodnie z praktyką należało by wziąć każdy model w łapkę i się przymierzyć do obsługi.
Na początku kwietnia będę w Łodzi więc może tam coś w końcu "dotknę".
Tylko obawiam się, że może być znowu problem z dostępnością interesujących mnie modeli, bo coraz ciężej je znaleźć i kupić.
W każdym razie raz jeszcze dziękuję za chęć pomocy i cenne wskazówki.
A może poradzicie na co szczególnie zwrócić uwagę przy kupnie używanego kompaktu ?
Bo przeglądałem tak na szybko aukcje i jedne mają napstrykane po kilkaset zdjęć inne ponad 5000. Rozumiem, że sama matryca powinna wytrzymać grubo ponad 10.000 klatek.
Tylko jeśli aparat był używany głównie jako kamera, to chyba te liczniki niewiele mi powiedzą, tak ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11