Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 22 Gru, 2015 Wybór : A6000 vs GH4 vs A7
Witam
Potrzebuję w miarę szybkiej pomocy
Jestem raczej całkowicie zielony, dlatego planuję zaległości nadrabiać w trakcie (albo będę zadowolony, albo się zawiodę - jestem świadomy)
Aparat jest mi potrzebny w celach turystycznych (na pierwszy rzut - Japonia)
Byłem zdecydowany na zakup nowego Sony A6000 + SEL1670Z (rozglądałem się za tym zestawem, bo o ile aparat ma b. dobrą cenę, o tyle cena obiektywu wszędzie jest podobna i brak żadnych obniżek itp)
W międzyczasie na Amazonie znalazłem w Warehouse Deals (używane, z 2 letnią gwarancją Amazon)
Zakupiłem dwa modele i nie wiem czy zapłacić za któryś czy anulować i pozostać przy pierwszym pomyśle :
Panasonic GH4 (LUMIX G Vario 3,5-5,6/ 14-140mm) - stan "like new" 990 euro ~ 4200zł
Sony A7 + SEL2870 - stan "very good" 830 euro ~ 3500zł
Ceny wyglądają przyzwoicie - jeśli stan rzeczywiście byłby "like new" mógłbym się pokusić
pytanie tylko czy warto ?
Obiektyw (szczególnie GH4) - wg. opinii średnio będzie się nadawał do wakacyjnych wyjazdów
Mógłbym dokupić kolejny, ale budżet na całość to około 5500 - 6000zł (do wyjazdu więcej nie uzbieram)
Proszę o poradę warto wziąć tańszy aparat i porządny obiektyw czy lepszy aparat i dokupić tańszy obiektyw
baran111,
to zależy, czy chcesz dźwigać mniej niż kilogram, czy ponad 1.5 kg sprzętu (docelowo). A7 w pewnych zastosowaniach pobije GH4, dzięki sporo większej matrycy, ale za cenę sporo większej wagi i rozmiarów całego zestawu, bo i obiektywy będą sporo większe. W podróży to spora kotwica. Z kolei ten Panasonic jest relatywnie mały, optyka lekka, idealny kompan w podróży. To jest akurat model zorientowany na video, więc jeśli jest to ważne dla Ciebie, to warto i o tym pamiętać.
Teraz kwestia obiektywu, w każdym razie tego ultrazooma 14-140. Z opisu sądząc, chodzi o tę nowszą wersję:
http://www.optyczne.pl/11..._obiektywu.html
Jeśli tak, to jest ona bardzo poprawiona w stosunku do poprzednika i lżejsza. Ultrazoomy na ogół nie grzeszą jakością, ale akurat ten, podobnie jak Olkowe 14-150 jest niezły w swojej klasie. W podróży, podczas zwiedzania zwykle jest trudno często i szybko zmieniać szkła. Z tego powodu sporo ludzi zabiera na wakacje tego typu obiektyw, nawet do lustrzanki, robiąc z niej spory kloc. Za to nie przegapią żadnego ujęcia i nie mają problemu z nadążaniem za współtowarzyszami. Nie mówiąc o czasie na swobodne kontemplowane widoków własnymi oczami. O czym zdaje się zapominać typowy uczestnik typowej japońskiej wycieczki
Podobnej klasy szkło do A7 (24-240) będzie samo ważyło tyle, co cały zestaw GH4 + wspomniany obiektyw 14-140. Ten ostatni uzupełniłbym jakąś małą jasną stałką, do zastosowań w słabym świetle (wnętrza, w tym zabytki, muzea, wieczorne/nocne foto uliczne). Jeśli chciałbyś dodatkowo robić zdjęcia z rozmytym tłem, to musi to być coś klasy 25/1.8, 25/1.7, 20/1.7, 25/1.4. Jeśli to nie jest Ci do szczęścia potrzebne, to wziąłbym coś szerszego: 17/1.8, 14/2.5, 15/1.7, ewentualnie 19/2.8. Z tych czterech 14/2.5 oraz 19/2.8 to wersje najbardziej budżetowe. Sam preferuję 17/1.8, ale nowy jest dość drogi, za to sporadycznie można w sensownej cenie dostać używany.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Ja właśnie podróżuję z podobnym zestawem, aparat + ultrazoom + 1-2 małe szerokie stałki, tylko w wariancie Olympusa. No, jedno szkło mam od Panasonic-a: 14/2.5 (dokupiony jako pierwszy z powodów finansowych)
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Gru, 2015
Jar napisał/a:
ale akurat ten, podobnie jak Olkowe 14-150 jest niezły w swojej klasie
@JAR
Sama waga nie będzie raczej problemem
Ale wydaje mi się, że do A7 potrzebowałbym jakiejś lampy błyskowej, a to + 2 obiektywy może już mnie trochę przytłaczać (jako turyste-amatora)
Filmować raczej nie będę zbyt wiele, a przynajmniej nie jest to najważniejszy aspekt
Sam GH4 zachęca stanem "like new", ale widzę wiele opinii, "dobry jak ktoś szuka głównie kamery" czy "FF>4/3" i trochę mętlik mi się robi w głowie ;D
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 22 Gru, 2015
Bo z tymi bezlusterkowcami to takie pitolenie.
Było brać: D5300, D7100, 70D, K-5II czy nawet K-S2 z Sigma C 18-200 lub markowym 18-135mm i miałbyś jakość i wagę pomiedzy GH4 z 14-140mm a A7 z 24-240mm.
[ Dodano: Sro 23 Gru, 2015 00:34 ]
Na Fuji X-T10 z 18-135mm
czy A6000 z 18-200 OSS też by starczyło.
Jako, że do wyjazdu mam prawie 4 msc, to zdecydowałem, że jednak poświęcę miesiąc na możliwość obadania tego Sony A7 z Amazon
Szukałem zdjęć zrobionych A7 w Japonii i przekonały mnie (co prawda były w duecie z Sony Distagon FE35mm f/1.4 ZA na który nie mogę sobie pozwolić)
Jeśli w pierwszych dniach aparat mnie nie przekona lub stan very good okaże się zużyciem aparatu , a nie opakowania to odeślę go i zapytam co wybrać z Waszych propozycji
a6000 nie polecam. Wyłącza się przy wideo, zdjęcia z kitem słabe. Trzeba inwestować i kupować dobre obiektywy. Na tele 55-210 próbowałem zrobić zdjęcia księżyca i wychodzi sama plama. To jest sprzęt do studia dla zaawansowanych użytkowników a nie aparat na wycieczki. Bateria bardzo przeciętna. Lepiej kupić RX10M2 lub Canon g3x.
Czego nie ogarniam oświeć? To że sprzęt wyłącza sie bo lubi się przegrzewać..to że wymiana obiektywów jest uciążliwa biorąc pod uwage wypady turystyczne, to że aby te zdjęcia zamieszczone miały taki wyglad to musiałem połowe z nich wywalic..to że są mniej ostre od sony hx50 niezależnie od ustawień trybu..ekspozycji itp.. to czego mam nieogarniać? A wideo ze statywu bo z ręki sie nie da a i tak wyglada gorzej od kamery sony. W moim odczuciu jest to sprzet dla fotografa a nie amatora który potrzebuje sprzetu wszystko w jednym od chocby rx10m2 ktorego zajupie po sprzedazy tego sprzetu. Jakosc zdjec o niebo lepsza. Nie mam zamiaru kupowac sterty obiektywow zeby cos z tego a6000 wyciagnac.
Odpowiadajac na tele 55-210 ksiezyca nie sfotografujesz. Jedna wielka rozmazana plama.
Obiektyw równie irytujący jak wszystkie małe Power Zoomy.
Jedynie Panas 12-32 z tych kompaktowych wywarł na mnie dość pozytywne wrażenie, ale to nie PZ.
Co do jakości optycznej, to z innymi nie porównywałem.
Z A6000 miałem krótką styczność,
ale wystarczającą długą żeby wiedzieć, że jest lepszy od poprzedników Nex-7, Nex-6 (i 5n) które używałem.
Co do twego tematu:
Pytania: o sprawność obiektywu, w jakiej jakości zapisywałeś zdjęcia, ale jeśli chodzi o mnie to pytania retoryczne.
-Nie interesuje mnie to, tak samo jak ciebie nie interesuje dlaczego twoje zdjęcia z A6000 są (według ciebie) gorsze od tych z HX50.
Nie musi cie interesować (miałeś krótką styczność to mało wiesz), napisałem w temacie, że jeśli ktoś planuje sprzęt turystyczny i nie chce torby obiektywów to jak najdalej od bezlusterkowców. Rx100, Lx100, Rx10, Canon G3X, Nikon P900 itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9