Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 08 Sty, 2016 Aparat z obiektywem do 6000zł
Witam,
mam zamiar/obowiązek kupić w najbliższym czasie sprzęt, którego głównym przeznaczeniem będzie nagrywanie materiałów autorskich na platformę YouTube. Gównie warunki pokojowe, a czasem jakiś plener. Ponadto chciałbym go również wykorzystać do zastosowań prywatnych - czyli w miarę uniwersalny sprzęt. Marzy mi się Canon 7D (60 klatek, autofokus), ale wiem, że z obiektywem nie zmieszczę się w tej cenie. W grę wchodzi również sprzęt używany, warunkiem jest wystawienie faktury. Wolałbym jednak sprzęt Canona (lepsze wideo niż Nikon i kilku znajomych mogłoby mi ewentualnie pożyczyć chwilowo jakiś obkietyw).
60 kl/s do kręcenia w pokoju? Zamiast o takich rzeczach należy pomyśleć o oświetleniu. Aparat z 3-cyfrowej półki Canona (650D, 700D, 750D), do tego obiektyw (dojdziemy to do tego, jaki), a reszta na chociaż szczątkowe oświetlenie. Co z nagrywaniem dźwięku?
Oświetlenie zapewnią mi dwie lampy, takie jak się używa na placach budowy. Mikrofon już mam - Zoom H2n. 60 klatek jest mi potrzebne w dalszej perspektywie - bardziej ambitne odcinki z akcją i fabułą. Ponadto, zależy mi na uniwersalnym sprzęcie, aby jeszcze móc z niego skorzystać w trakcie podróży - głównie fotografia.
Jeśli potrzebujesz rzeczywiście 60 kl/s to musisz zrezygnować z Canona lub z Full HD. Przeczytaj dokładnie specyfikację. Reflektory budowlane? Oby takie z wysokim CRI.
Czytam i nie wierzę...
Rentag, zdaje mi się, że jesteś kolejnym człowiekiem, który chce wydać kupę szmalu licząc, że uzyska super efekty i będzie potem sfrustrowany jak zobaczy, że inny koleś ma lepsze filmy, a wydał na cały sprzęt "aż" 500zł.
Co ty właściwie będziesz filmował? Nie lepiej takiego HC-VX870? Nie musisz filmować w 4K, ale jeśli będziesz się bawił w slow motion, to lepiej przy fullHD mieć 240fps.
Canon, to rewelacyjny sprzęt do filmowania, zwłaszcza z Magic Lantern ale wtedy, jak z kumplami będziesz chciał robić komuś teledysk czy dobry jakościowo film na przegląd kina niezależnego... czy reklamówkę do telewizji lokalnej. Niestety, YouTube kroi jakość do 3Mbps przy fullHD więc koniec końców i tak masz obraz pozbawiony znacznej części szczegółów, a zakup super sprzętu to czysta postać przerostu formy nad treścią.
To że kupiłeś dobry mikrofon, to się chwali, bo dźwięk jest największą z dzisiejszych bolączek amatorskich produkcji, ale też zastanów się, czy nie przesadziłeś?
Ile chcesz wydać na komputer (np modernizacja), na którym będziesz składał filmy i na oprogramowanie? Liczysz to w swojej kalkulacji?
Cały czas powtarzam, że filmować można wszystkim... no prawie wszystkim, ale zasadniczo, jak rejestrator ma te 24fps i 1080i to można już kręcić prawie każdy reportaż, nawet na potrzeby TV (czasem widzę filmowanie smartfonem nawet w wiadomościach TV ), a obiektyw to najmniejsze zmartwienie.
Większość robiących "coś" na YT potrzebuje raczej 2-4 kamer, które nie rozsypują się z balansem bieli, bo dzisiejsi widzowie oczekują dynamiki i jakoś to trzeba złożyć; kilku statywów, bo gdzieś te kamery muszą stać, podobnie jak oświetlenie i rzadziej ale jednak przydaje się prompter, chociaż nawet kartka przypominająca "o czym to ja miałem mówić?", to już jest dużo. Zazwyczaj wszelkie bajery jak slidery czy krany też większość sobie odpuszcza, a i tak najważniejszy potem jest montaż Koniec końców się potem okazuje, że najmniej kosztowała kamera
Jeśli nie chcesz zdradzać na forum, czym dokładnie będziesz się zajmować w swoich filmach, napisz mi na PW, a postaram się dobrać ci odpowiedni sprzęt i udzielić kilku wskazówek. Znam na prawdę mało przypadków, kiedy najodpowiedniejsza powinna być lustrzanka.
Sprawa wygląda następująco- otrzymałem dotację na otwarcie działalności i mniej więcej tyle muszę wydać na "aparat z obiektywem" jak zostało zaznaczone w wniosku, więc kamera raczej odpada. Poza tym chciałbym, aby sprzęt ten mógł również robić zdjęcia, bo w zasadzie nie mam czegoś takiego do prywatnych zastosowań.
Komputer będzie potężnym potworem (ok. 6000 zł) z Adobe Premiere Pro CS6. Mam już skromne doświadczenie w montażu i nagrywaniu.
Dotychczas korzystałem z jednej kamery i wydaje mi się, że to w zupełności wystarczy.
Mój kanał (chwilowo zawieszony ze względu na brak sprzętu) nazywa się The Digital Game Cave i traktuje o grach wideo. Przy okazji jak ktoś interesuje się tym medium, to zapraszam do subskrypcji Już niebawem kanał odrodzi się z popiołów.
Niniejszy odcinek prezentuje głównie plenerową wersje kanału, ale na początku są również widoczne studyjne warunki (greenboxie, wymienione lampy). Aparat z którego korzystałem to pożyczony Canon 70D, ale nie wiem jaka optyka została zastosowana. Myślę, że jakość na tle konkurencji jest naprawdę dobra i dlatego nie chciałbym obniżać standardów.
Pozdrawiam i dajcie znać jak się odcinki podobają
Naturalnie jeżeli, ktoś ma propozycję nie uwzględniającą sprzętu Canona, to słucham.
[ Dodano: Nie 10 Sty, 2016 12:27 ]
Zastanawiam się nad następującym zestawem: Canon 70D i Canon EF 70-200 mm f/4L USM.
Tylko proszę o informację, jak ów obiektyw będzie się sprawdzać w filmowaniu.
Jeśli mógłbym wyrazić moje zdanie w kwestii zaprezentowanych próbek, to gadającej głowie brakuje jeszcze trochę, zwłaszcza właśnie montażu z wykorzystaniem drugiej kamery, by zatuszować pauzy, a w plenerze brakuje nieco więcej, bo jest słaba praca operatorska do tego mści się statyw i filmowanie bez zdalnego wyzwalania. Wiele rzeczy można było poprawić podczas montażu, ale na pewno jesteś na dobrej drodze.
Fajnie, że udało ci się dostać dotację i w tym przypadku, faktycznie ciężko było by zafakturować kamerę jako aparat.
Co do kompa i potężnego potwora to stwierdzę, że 6000zł to pikuś. Prawie tyle w tym roku (tak, wiem że styczeń) wydałem na same dyski do mojego "maleństwa" Mój sprzęt docelowo mieścić się będzie w 19 calowej szafie serwerowej U18, gdzie oprócz macierzy 39TB (Raid 6 13+2 x3TB). Dodatkowo będą dwie jednostki, z czego jedna do montażu, a druga to tylko renderowała. Wszystko to spięte kartami 10Gbps. Liczę, że do marca skończę To niestety koszty przechodzenia na 4K. Teraz wszystko jeszcze wygląda bardzo niepozornie.
Co do obiektywów, nie wiem jak widzisz to z punktu widzenia operatora. Jeśli liczysz na AF to słabo widzę twoją przyszłość W lustrzankach jak w lepszych kamerach, należy skupić się na ręcznym ostrzeniu, dokładnie tak jak potrzeba. na potrzeby realizowanego filmu, dlatego AF polecam dla skrajnych amatorów.
Naturalnie, że można wyrazić swoje zdanie w tej kwestii - po to zostało to opublikowane.
Jestem świadom, że nie jest to mistrzostwem świata, ale dzięki za uwagi. Przy okazji, jak można zatuszować pauzy korzystając z jednej kamery, bo tak to będzie u mnie wyglądać?
Potwór to pojęcie względne. Mój poprzedni sprzęt to był pikuś, przy wizji nowego hardware'u.
Wracając jednak do tematu - Jaki "aparat z obiektywem"?
Możesz albo pozostać na obiektywach STM, o ile wybierzesz Canona, albo szukać czegoś typowo filmowego. Wszystko zależy od specyfiki twojego kręcenia oraz przestrzeni jaką możesz wykorzystać. Ja z STM wybrałbym raczej ze 3 szerokie modele, czyli 24, 40 i 50mm, a z typowo filmowych celował bym w jakieś Samyangi np 10mm T3.1, 24mm T1.5 czy 35 mm T1.5.
Warto także popatrzeć na Blackmagic Pocket Cinema, bo pewnie dało by się to zafakturować jako aparat a nie kamerę. Jest to całkiem fajna kamera pracująca z obiektywami systemu m4/3. Podobnie może warto rozważyć także inne modele z m4/3 jak Panasoniki z serii GH (3) i G (5,6,7) oraz Olympusa OM-D EM-5 Mk II.
Retusz pauzy najlepiej robić w ruchu. W green/blubox również możesz wykorzystać lepiej samo kadrowanie, by twarz przynajmniej była idealnie w tym samym miejscu, do tego często warto coś przyśpieszyć, coś zwolnić. Nie wiem jak to działa w Premiere, bo pracuję w Vegas, ale zapewne dość podobnie.
Do potrzeb "jutubowych" doskonale sprawdzi sie 70D + jakaś nie za długa stałka. Moja dobra przyjaciółka kręci podobnym zestawem filmy i jest to sprzęt wystarczający na to, żeby była w czołówce polskiego Youtube. Jakość jest ważna, ale zdecydowanie bardziej liczy się to czy masz coś wartościowego do przekazania.
Najprawdopodobniej mój wybór padnie na Canona 70D. Wynika to z tego, że moi znajomi zawsze będą w stanie podzielić się ze mną którymś z obiektywów w razie jakiejś awaryjnej sytuacji, bądź zastosowania sprzętu do celów prywatnych. Jednocześnie jeszcze nie zdecydowałem się co do obiektywu. W najnowszej wersji chcę na niego przeznaczyć max. 2 500 zł.
Blaine, jakim obiektywem dysponuje twoja znajoma i czy byś mógł podesłać jej filmiki, aby ocenić jakość ów sprzętu.
Poza tym nadal zastanawiam się nad Canon EF 70-200 mm f/4L USM. Jak waszym zdanie się sprawdzi w warunkach youtube'owych?
Nie wiem jakiego teraz używa dokładnie, ale wiem że ma 50/1.4 Sigmy, 28/1.8 Canona i 40mm Canona, o ile się nie mylę. 70-200mm to do kręcenia w warunkach domowych będzie zdecydowanie za długi
A namiary na jej kanał wyślę ci w prywatnej wiadomości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10