Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 20 Sty, 2016 Olympus, sony, fuji czy coś innego budżet do 4000
Cześć,
Poszukuje aparatu fotograficznego na wycieczki, miasto, fotografia w domu.
Wymagania jakie stawiam przed aparatem to.
- Dobre jakości JPEG
- Dobrej jakości filmy HD
- szybki AF
- niskie szumy na większych czułościach
- dobrze aby była możliwość dokupienia bądź posiadał w zestawie małą sytemową i automatyczną lampę błyskową tak moc około 15-25 z możliwością odbicia światła od sufitu.
- obiektyw najlepiej od (24mm ekw.)
Lubię zdjęcia z ładnymi ciepłymi/wyrazistymi kolorami i ostre.
Chciałbym dokupić też jakiś fajny niedrogi teleobiektyw.
Myślałem o aparatach:
Sony A6000 z 16-50 (chociaż słyszałem że ma pojawić się zaraz następca)
Olympus e-m10 mark II z 14-42
Fuji X-T10 16-50
Panasonic GX8 14-42 (ale to już dużo większa cena wiec nie wiem czy aż tak warto)
Chciałbym też aby dało robić ładne zdjęcia portretowe z rozmytym tłem (oczywiście jak na obiektyw kitowy) i tu chyba matryca APS-C
Który z systemów polecacie ? matrycy 4/3 trochę się obawiam ponieważ są mniejsze dużo od APS-C a jednak mniej szumią i chyba lepiej
Oglądałem wszystkie aparaty i jestem w kropce proszę o pomoc
Tele chętnie bym dokupił ale do maks 1,5 tys. Póki co dzieci, rodzinę będę robił kitem zdjęcia portretowe. Co do porterówki ciężko powiedzieć czy finansowo dam radę może w przyszłości tak ale pewnie coś taniego i używanego. Więc na małej głębi bardziej zależy mi na kicie a z tego co wiem przy większej matrycy łatwiej ją uzyskać
Wysłany: Sro 20 Sty, 2016 Re: Olympus, sony, fuji czy coś innego budżet do 4000
rafalwawa napisał/a:
Chciałbym też aby dało robić ładne zdjęcia portretowe z rozmytym tłem (oczywiście jak na obiektyw kitowy) i tu chyba matryca APS-C
Tu sobie możesz np. popatrzeć jakie to "rozmycie tła" uzyskasz obiektywami 16-50/3.5-5.6 na matrycy APSC. (przy okazji na innych stronach tej recenzji zobaczysz jakież to ostre zdjecia robi a6000 z tym obiektywem...)
http://www.photographyblo.../sample_images/
oczywiście owo "rozmycie tła" z 14-42/3.5-5.6 na m4/3 nie będzie lepsze
rafalwawa napisał/a:
Który z systemów polecacie ? matrycy 4/3 trochę się obawiam ponieważ są mniejsze dużo od APS-C a jednak mniej szumią i chyba lepiej
Raczej m4/3 Pana/Oly wciąż nie nie szumią mniej od apsc Sony czy Fuji
Kupno aparatu to tak naprawdę wejście w cały system wiec chciałbym dobrze to zrobić.
Chciałbym jak wspomniałem posiadać lampę w miarę małą do odbijania światła od sufitu oraz dokupić docelowo Tele moze kiedyś jakąś jasną portretówke ale nie chce wydawać na obiektywy po 2-3tys. (Tutaj myślałem że dla matryc 4/3 będą tańsze obiektywy niż dla apsc)
I tu np w sony jest 50 1.8 za około 1tys może w innych systemach też jest coś ciekawego.
Spotakłem sie z opinią że najlepsze jpeg ma fujii ale czy to prawda ? Dodatkowo podobno panasonic najlepiej radzi sobie z filmami.
Co do matryc chodziło mi że większa matryca mniej szumi bo ma wieksze piksele i robi chyba ostrzejsze i bardziej szczegółowe zdjecia
U Olka warto wziąć pod uwagę nowego Panasonic-a 25/1.7. Już jest w krajowej dystrybucji za <900zł. Pierwsze recenzje/testy zachęcające, wiec przynajmniej nie jest to jakaś totalna porażka. Da lepsze rozmycie tła niż kitowy zoom, a razem z OMD EM10 + kit 14-42 powinien zmieścić się w budżecie. Chyba, że priorytet ma tele zoom, akurat 40-150 cena podobna, poniżej 1000zł.
Pozdrawiam
-J.
Olek mi się bardzo podoba zreszta panasonic również. Najgorzej jakoś Fuji mi leży w ręku. Co do polecanego obiektywu to do portretów 25 troche mało. W pierwszej kolejności chce kupić lampę i Tele (potrzebuje tak przynajmniej około 400 dla Pełnej klatki może być ciemny na końcu bo takie zdjecia robię latem w ciagu dnia ale musi być ostry) Zależy mi też na przyzwoitym video w HD.
(Tutaj myślałem że dla matryc 4/3 będą tańsze obiektywy niż dla apsc)
To nie tak.
Bezlusterkowe obiektywy są dość drogie - czyli zwykle są droższe od analogicznych w systemach lustrzankowych. Porównania pomiędzy róznymi systemami bezlusterkowymi są mniej jednoznaczne. Warto po prostu zerknąc jakie obiektywy po pierwsze są dostępne w danym systemie i po drugie ile te interesujące kosztują. Generalnie np. Fuji jest/wydaje się być drogie, ale znowu przy pewnych konfiguracjach szkieł można w tym systemie wyjśc taniej niż w m4/3.
rafalwawa napisał/a:
I tu np w sony jest 50 1.8 za około 1tys może w innych systemach też jest coś ciekawego.
Pewnie, że są ciekawe obiektywy w innych systemach.
za podobne pieniązde portretówki to w m4/3 45/1.8 i 42.5/1.7
W fuji ... oj drożej bedzie
rafalwawa napisał/a:
Spotakłem sie z opinią że najlepsze jpeg ma fujii ale czy to prawda ?
Bez wnikania w szczególy - tak.
rafalwawa napisał/a:
Dodatkowo podobno panasonic najlepiej radzi sobie z filmami.
Tak, ale to zależy też od korpusu (GH3, GH4 - raczej poza Twym zasięgiem, nowy G7)
rafalwawa napisał/a:
Co do matryc chodziło mi że większa matryca mniej szumi bo ma wieksze piksele i robi chyba ostrzejsze i bardziej szczegółowe zdjecia
Pierwsze generalnie tak, drugie mocno już zalezy od obiektywów. Sama matryca zdjec nie zrobi.
rafalwawa napisał/a:
W pierwszej kolejności chce kupić lampę i Tele (potrzebuje tak przynajmniej około 400 dla Pełnej klatki może być ciemny na końcu bo takie zdjecia robię latem w ciagu dnia ale musi być ostry)
Trudno kupić naprawdę ostry natywny w systemie tele zoom AF ekwiwalentny 400mm FF na długim końcu za 1000 - 1500 złotych i to niezależnie od systemu.
Oczywiście, kwestia definicji owej ostrości może tu być decydująca.
Olympus mark ii 14-42 3200 zł plus np sigma 30 2.8 plus 45-150 to daje 4800zł
Sigma 30/2.8 jest tania i niezła ale tylko 30mm i co gorsza tylko 2.8 więc portretówka z tego rzekłbym średnia
w m4/3 IMO lepiej mimo wszystko przy takich srodkach nabyc starsze modele- OMd em10, gx7 i do nich zakupić 45/1.8 bądź 42.5/1.7
rafalwawa napisał/a:
Niby sony wychodzi najkorzystniej ale chciałem zmienić markę na coś innego (miałem sony a300)
Czemu chcesz zmienic? a6000 to coś zupełnie innego niż CCD a300.
Mówiąc szczerze jeśli masz takie zapotrzebowanie na obiektywy jak podaleś i to wszystko to Sony jest całkiem OK. Tam oferta obiektywów E apsc (czyli za jeszcze sensowne pieniądze) jest dość ograniczona.
Właśnie teraz fuji zwraca kase. Tyle że tam brak czegość do portretu.
Sony wygląda najlepiej do moich zastosowań w stosunku do ceny.
Z tą sigmą to fakt 60mm daje po przeliczeniu trochę mało. Tak na szybko znalazłem.
A300 padła migawka ;( i chce coś mniejszego
Fuji przemawia tymi jpeg ogolnie dużo osób zachwala. Olympus dobrze leży w dłoni. A sony korzystnie cenowo plus obsługa jak w ich lustrzankach. Na dodatek Panas ma super filmy ... Kupić coś to naprawdę cieżko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10