Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć chłopaki. Mam mały problem. Od kilku lat nie siedziałem w temacie sprzętu komputerowego a potrzebuję kupić stacjonarkę do 2500zł. Typową pod obróbkę zdjęć. Może ktoś poradzi jaką kartę graficzną albo procesor lepiej brać. A może jakiś gotowy zestaw godny uwagi
człowiek pisze, że chce workstation, a Ty go o gry pytasz...
Najlepiej jakiś i7 conajmniej 4 gen., choćby niewielki SSD + odpowiednio większy HDD
co do karty graficznej ma to duże znaczenie jeśli masz 10-bit monitor
jeśli masz standard 8-bit, będzie dobra nawet integra hd5500 czy Iris
ważne żebyś miał dużo ramu, najlepiej 16GB albo więcej (nie wiem ile i7 obsługują)
ciekawą opcją może być AMD, bo jest nieco taniej
któryś z ich conajmniej 4 rdzeniowych procesorów na desktopy czy wrks
+ odpowiednio dużo ramu
No popatrz, a ja na moim "workstation" gram od czasu do czasu.
Po kiego ten i7? Który program graficzny go wykorzysta? Po obróbki obrazu wystarczy i5 i raczej 5/6 generacji a nie 4, bo masz nowsze i bardziej wydajne płyty. Trzycyfrowa grafika w procku Intela też absolutnie wystarczy, zwłaszcza teraz w Lr6 kiedy dodano wsparcie dla OpenCL. Dla ambitnych trzeba dodatkowo kartę 10-bit, w sumie niepotrzebne koszty, to się bardziej przydaje dla grafików i artystów niż fotografów, zwłaszcza nie dla większości mężczyzn. Genetycznie nie możemy dostrzec więcej niż 50 przejść tonalnych, bo za to odpowiada chromosom Y (niedowiarków zapraszam do wujka Google), za to babki ogólnie są w stanie zarejestrować ich około 7 milionów
Dyski minimum dwa, jeden SSD na system i jeden HDD na dane.
Taka ciekawostka, ja mam ich w swojej jednostce pięć. Osobny SSD(1) mały, ultraszybki na system i instalujące się programy, osobny duży SSD(2) na zawartość "Pulpitu" i wszelkich dokumentów. Osobny duży HDD(3) na którym jest archiwum Lightrooma, osobny duży HDD(4) do obrabianych filmów (surówka potrafi ważyć:)) i osobny mniejszy HDD(5) jako "śmietnik" na którym lądują dane pobrane z netu itp. Do tego jeszcze dyski 2,3,4 automatycznie robią backup zmian po sieci na serwer w czasie bezczynności
Jeśli zamierzasz dodatkowo grać, pewnie będziesz potrzebował karty graficznej, może ona zeżreć sporą część budżetu, jeśli nie, wsadź to w szybszą pamięć ale nie więcej niż 16GB. Nie wiem czy w cenie uwzględniasz zakup systemu, ten zje 1/5 twojego budżetu.
to się bardziej przydaje dla grafików i artystów niż fotografów, zwłaszcza nie dla większości mężczyzn
10 bit to nie tylko po to żeby widzieć więcej kolorów, tylko dla Adobe RGB (co oczywiście oznacza więcej kolorów, ale sRGB rzeczywiście większości wystarczy, jeśli rzeczywiście jest w pełni pokryte, dlatego pisałem o tym jako o opcji)
Wojmistrz, poza tym po przeczytaniu takiego tekstu "zwłaszcza nie dla większości mężczyzn"
naprawdę trudno Cię poważnie traktować
Co ma piernik do wiatraka? Gamut to gamut. Mój monitor pokrywa go i wyświetla w 99.9% niezależnie od tego czy to 8-bit czy 10-bit. Nie potrzebuję miliarda kolorów bo jakoś 16777216 mi wystarczy.
Nim kolejny raz mnie skrytykujesz, sprawdź co piszę, bo to nie jest jakaś tajna informacja, a ogólnie dostępna. Jedyne gdzie się pomyliłem, to napisałem Y zamiast X. Mężczyźni posiadają chromosomy XY, a kobiety dwa XX. Niestety barwy są przekazywane przez odpowiednie czopki i o ile niebieski widzimy tak samo, to czerwony i zielony przez to, że pochodzą u kobiet z powielonych chromosomów X, pozwalają im dostrzec czterokrotnie więcej przejść tonalnych dla tych barw. Zapraszam do zapoznania się z wynikami badań profesora Johna Mollona z University of Cambridge w tym temacie.
No co ty opowiadasz szlicnykotek. Zarówno sRGB jak i AdobeRGB są opisane przez w postaci 3 barw w odcieniach od 0 do 255. Absolutnie do wyświetlenia tego wystarcza zwykła karta TrueColor czyli 24/32bit czyli 8-bit na kanał. To jest tylko różna przestrzeń. Jak kartkę podzielisz na równe 10x10 aby mieć 100 kratek, to jakie są wymiary jednej kratki? Nie zależy od tego jak podzielisz prawda? Zależy od rozmiaru kartki i analogicznie jest z przestrzenią barw.
Po kiego ten i7? Który program graficzny go wykorzysta? Po obróbki obrazu wystarczy i5
A i7 nie jest czasem zawsze szybszy od i5, oczywiście w ramach jednej generacji? W moim MBP Lightroom np. wykorzystuje wszystkie rdzenie przy eksporcie fotek, co znacząco przyspiesza ten proces, więc i większa ilość rdzeni może się przydać. Oczywiście przy obróbce już raczej nie jest taki wielowątkowy, tylko przy eksporcie.
komor, nie abstrahując od budżetu, niegdyś główną zaletą i7 była by wirtualizacja oraz wielowątkowość współbieżna (czytaj HT), dziś pozostała tylko ta druga i wydajność tej technologi nie przełoży się na cenę, a nawet gdyby w i5 nie było wirtualizacji, to nikt nie pisze o budowie stacji roboczej dla kilku konsol systemowych jednocześnie. Lepiej kupić szybszy i5, niż słabszy i7, bo sama praca i obróbka będzie wtedy szybsza, czyli czas kiedy musimy spędzać przy sprzęcie, a eksport tylko trochę wolniejszy, ale możemy wtedy skoczyć do kuchni i dolać kawy Trzeba pamiętać, że w i7 to nie jest więcej rdzeni, tylko technologia, która bardziej optymalnie potrafi je wykorzystać w pewnych warunkach.
Wojmistrz, AdobeRGB to jest większa przestrzeń, tak na oko o jakieś 20%
Wojmistrz napisał/a:
niegdyś główną zaletą i7 była by wirtualizacja oraz wielowątkowość współbieżna (czytaj HT), dziś pozostała tylko ta druga i wydajność tej technologi nie przełoży się na cenę, a nawet gdyby w i5 nie było wirtualizacji, to nikt nie pisze o budowie stacji roboczej dla kilku konsol systemowych jednocześnie. Lepiej kupić szybszy i5, niż słabszy i7, bo sama praca i obróbka będzie wtedy szybsza, czyli czas kiedy musimy spędzać przy sprzęcie, a eksport tylko trochę wolniejszy, ale możemy wtedy skoczyć do kuchni i dolać kawy
może lepiej kupić i3 albo intel pentium w takim razie, można nie tylko dolać kawy ale np. ugnieść ciasto na pizzę czy pokroić warzywa do leczo w tym czasie
wiem co to znaczy "brak mocy" bo sam muszę wymienić komputer na nieco lepszy, dlatego uważam że na procesorze głównym nie ma co oszczędzać, można oszczędzić na zegarze, bo często najwięcej MHZ jest wręcz absurdalnie drogie.
Wojmistrz, AdobeRGB to jest większa przestrzeń, tak na oko o jakieś 20%
I jak to się ma do wyświetlania 8-bit a 10-bit? Już podałem ci przykład.
szlicnykotek napisał/a:
a co do badań profesora, czytałem o badaniach, które je obalały, profesor wybrał zbyt małą grupę kontrolną, w ostatecznym rezultacie - istnieje taka tendencja ale nie jest to zasada
Kolejne ogólniki, wskaż źródło tych informacji. Z mojej wiedzy to ekipa Prof. Johna Mollona z Dr Gabriele Jordan byłą tą, która potwierdziła wcześniejsze wnioski z badań nad tym zagadnieniem, a aktualne badania DNA nie dają już żadnych wątpliwości, o czym możesz poczytać w publikacjach naukowych. Zapraszam na http://www.neuroscience.cam.ac.uk/.
szlicnykotek napisał/a:
może lepiej kupić i3 albo intel pentium w takim razie, można nie tylko dolać kawy ale np. ugnieść ciasto na pizzę czy pokroić warzywa do leczo w tym czasie
wiem co to znaczy "brak mocy" bo sam muszę wymienić komputer na nieco lepszy, dlatego uważam że na procesorze głównym nie ma co oszczędzać, można oszczędzić na zegarze, bo często najwięcej MHZ jest wręcz absurdalnie drogie.
Nic nie pisałem o i3, ale jak potrzebujesz to sobie kup. Napisałem jakie są zalety i wady kupienia i5 lub i7 przy wskazanym budżecie. Akurat oszczędzanie na czymkolwiek to nie do końca udane rozwiązanie i na pytanie czy i5 może być szybszy od i7 odpowiem w prost - tak może o ile przyłożymy procesory w podobnym przedziale cenowym.
Przykład:
Zaglądam na stronę hurtowni prowadzącej także sprzedaż detaliczną, w której kupuję podzespoły i wybieram jeden ze względnie dobrych procesorów w przeliczeniu na do ceny czyli Intel Core i5 6500 3.2GHz aktualna cena: £178.62
vs
Jeden z najtańszych i7 bo pomijam wersje "S" czyli Intel Core i7-4770 3.4GHz aktualna cena: £263.65, a do serii i7-6xxx cenowo jeszcze daleko.
Wyników takiego testu możesz sobie poszukać w necie, a dla tych co nie chcą szukać, mogą mi zaufać - ta sama wydajność.
Dodam, że jeśli różnicę w cenie przełoży się na lepszą (ilość i szybkość) pamięć i dysk, a do tego wydajniejszą płytę główną to na koniec i5 będzie o wiele bardziej wydajniejszą jednostką. Do tego dochodzi kwestia wbudowanej grafiki, HD530 jest znacznie mocniejsza od HD4600.
Wyjście po kawę w czasie eksportu, w moim przypadku było by niezależnie od procesora. To nieprawda, że i7 zrobi to w dwukrotnie szybszym czasie, ale faktem jest, że zrobi to jakąś 1/5 czasu szybciej, co przy bardzo dużej ilości małych plików może być odczuwalne.
Jak wynika z mojego doświadczenia benchmarki a prawdziwe zadania w ps, lr czy il to zupełnie różne sprawy.
i7 dawno by zniknął z oferty Intela gdyby różnica była marginalna. Wyżej jest Xeon, spotkałem się
i w jego przypadku z opiniami że Xeon tak naprawdę nie ma sensu przy nowych i7 w stacjach roboczych,
ale choćby przez to jak Xeon obsługuje pamięc różnica jest kolosalna.
Co do badań naukowych nad widzeniem, ja widzę różnicą między Adobe RGB a sRGB,
i zdecydowanie nie tylko ja, dlatego ten zakres został zdefiniowany i jest używany.
Usunąłem zdanie o tym z poprzedniego postu zaraz jak tylko je napisałem, bo tak naprawdę
w tym kontekście nie ma to znaczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10