Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 14 Lut, 2016 Ustawienia sceny przy filmowaniu Sony NEX-5N
Witam, od ponad roku kręcę materiały filmowe przy poniższych ustawieniach strefy twórczej:
kontrast -3
nasycenie 0
ostrość -3
Wartości można dać od -3 do +3. Filmiki oczywiście wychodzą nieostre, blade i nijakie w wersji surowej. Próbowałem swoich sił w upiększeniu i wyostrzeniu swoich materiałów jednak jakoś nie bardzo mi to wychodzi.
Zbieram materiał video swojej pociechy. Chciałbym nie popełnić błędu, nazbierać materiału w jak najlepszej jakości i w przyszłości skleić jakiś przyzwoity film
Chciałem zapytać czy te wartości na jakich kręcę są odpowiednie i czy czasem nie pozbawiam się na własne życzenie na brak możliwości wyostrzenia filmików w przyszłości.
Wydaje się, że ten poradnik podaje wartości do dalszej postprodukcji przy montażu, dlatego niejako wyłącza wyostrzanie i przekontrastowanie zadawane przez aparat (Sony znane jest z tego, że przy ustawieniu typu „zero” i tak jest spory poziom wyostrzania).
W zależności od tego jakim oprogramowaniem chcesz prowadzić montaż i czy zamierzasz materiał obrabiać kolorystycznie, to należałoby zrobić próbkę, czy efekt finalny jest zadowalający. Wspomniany poradnik jest raczej nie dla amatora, który chce tylko na szybko zmontować ujęcia.
labik [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Lut, 2016
Tak, zamierzam obrabiać w późniejszym czasie cały materiał w Sony Vegas. Jestem amatorem, dlatego napisałem, że nie bardzo wychodziły mi cutscenki które próbowałem wyostrzyć i zwiększyć natężenie kolorów. Rozumiem że, te ustawienia które podałem zmniejszają jakość odtwarzane w stanie surowym ale dając je do dalszej obróbki zyskuje większe możliwości przy postprodukcji. Mogę otrzymać równie dobrą (bądź jeszcze lepszą) ostrość po obróbce nagrywając filmy przy tych wartościach?
kontrast -3
nasycenie 0
ostrość -3
Prawdę mówiąc teraz nie mam zabardzo czasu na obróbkę materiału, narazie chodzi mi o to żeby nagrywać materiał w jak najlepszej jakości a później bardziej zagłębić się w tematykę obróbki video.
Kolego labik, wszelkie niestandardowe ustawienia stosuje się do uzyskania pewnych efektów. Jeśli nie masz czasu na obróbkę, to nie należy kombinować i lepiej od razu nagrywać poprawnie. To czego "dotknąłeś" wiąże się ze sztuką filmową, gdzie niektórzy 5 lat dziobają na studiach, a ty chcesz opanować to jak pilotaż w Matrixie. Sorry, dzieciaczki kręci się na zwykłych ustawieniach, zwłaszcza w takim dokumencie, chyba, że chcesz z tego robić jakiś dramat lub horror. Jeśli zobaczysz byle film w TV, zwłaszcza zza oceanu, już po pierwszej sekundzie wiesz czy to komedia, czy jakiś dramat.
labik [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Lut, 2016
Rozumiem, w takim razie na jakich ustawieniach nagrywać filmiki tak aby po amatorskiej obróbce uzyskać lepszy efekt końcowy? Standard, portret..? Jakieś lekkie korekcje ostrości, nasycenia bądź kontrastu? Chodzi mi o dobór dość standardowych ustawień na poprostu lekkie podkolorowanie i upiększenie materiału wideo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9