Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 16 Lut, 2016
Wymiana Canon g7x na bezluster.
Autor Wiadomość
tomiz90 
Początkujący

Wysłany: Wto 16 Lut, 2016   Wymiana Canon g7x na bezluster.

Witam jestem amatorem fotografi który małymi krokami wspina się na wyższy szczebel co widze ze przynosi duże efekty widoczne i zauważalne przez inne osoby co bardzo cieszy ale przejdźmy do setna poszukuje aparaciku do max 3000 zł zdjęcia w domu pomieszczeniach imprezowych , wycieczki rowerowe , spacery po lesie , baseny itp taki trochę pod uniwersalny powiem więcej do canona nie mam żadnych zastrzeżeń jedyne co mi w nim brakuje to zoom jest steasznie malutki ale oczywiście nie wymagam jakiegoś super zooma tylko cos o lepszym zbliżeniu . Czekam na propozycje dyskusje :)

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Wto 16 Lut, 2016   

Drogi "amatorze" :) zapoznaj się proszę z >>tym<< działem. Podejrzewam, że znajdziesz tu sporo odpowiedzi na twój problem i przybliży cię to do decyzji jakiego aparatu szukasz.

tomiz90 
Początkujący

Wysłany: Czw 18 Lut, 2016   

Po przeczytaniu kilkunastu postów poszukiwaczy aparatów oraz testów , opini wielu ludzi ciężko tak naprawdę zdecydować się na któryś model bezlust. Każdy z nich posiada jakieś wady i zalety jednak nie zaprzeczam przy takich testach opiniach i postach mnie jakoś przekonuje że raczej będę poszukiwał aparatu firmy olympus , panasonic z tego względu np że dokupywanie obiektywów jest stosunkowo tańsze niż w pozostałych markach takich np jak fuji canon czy nikon . Drugą opcją która mnie przekonuje do tych marek to ich łatwość obsługi co umożliwi użytkowania od czasu aparatu przez moją żonę która jest kompletnym amatorem . Zastanawiałem się dużo na sony ale po przeczytaniu jednak opini nie wypadają najlepiej a wręcz przeciwnie przereklamowane . Jednym mankamentem który mnie kusi jest jeszcze firma fuji która produkuje bardzo dobre aparaty i jednym z wysokich plusów jest możliwość dużego iso bez szumów ??? Dobrze myślę i się kieruję w dobrą stronę ??? Czekam na wasze opinie :)

muzyk 

Panasonic Gx7 + 20 1.7 i ... zaczynasz się bawić kreatywnie w focenie.

Plus np. Sigma 60 2.8 DN do cięcia (ostra franca jak brzytwa :mrgreen: )

rafalik 
Bywalec

Ja uważam ze tańszy jest system sony jesli chodzi o zoom amatorki.
Napisz czego oczekujesz w tym zoomie ? Bo napisałeś że tylko tego Tobie brakuje w aktualnym aparacie.
W Twoim budżecie bym szukał cos pokroju a5100/a6000 z kitem plus 55-210 lub moze zaawansowany kompakt z dobrym szkłem typu rx10

tomiz90 
Początkujący

Canon G7X miał zaletę małego poręcznego kieszonkowca , 1 calową matrycę oraz jaśniutkie oko 1.8 co naprawdę bardzo a wręcz super spisuje się w zdjęciach w domu mieszkaniu czy lokalu troszkę słabe AF i krótki zoom 4,2 . Tak naprawdę poszukuję czegoś z szybszym AF zoomem np około 8 bo nie wybieram się safari w poszukiwaniu zwierząt , plusem było by też ostrzejsze foty np pod czas wczasów rok temu na basenach termalnych np dziecko bawiło się na środku z basenu i z brzegu ciężko było strzelić fotkę bo brakowało zooma . Jeśli chodzi o Sigma 60 2.8 wezmę pod uwagę bo słyszałem ze spoko tylko trochę głośny . Sony rx10 jak dla mnie za duża

rafalik 
Bywalec

Kolego zoom zawsze przeliczaj na ogniskowosc a nie na marketingowe x5. Obiektyw 55-210 to np zbliżenie 3,8x ale juz porównujac do podstawowego obiektywu 210/16=13x

Czy robisz zdjecia w raw czy jpeg ? Bo jesli w jpeg to w dużej części aparatów jak potrzebujesz zbliżyć powiedzmy dwa razy wiecej niz masz zoom mozesz użyć inteligentnego zbliżenia (nie cyfrowe) polega na tym ze zmniejsza sie rozdzielczość zdjecia (aparat wykorzystuje mniejsza czesc matrycy) ale przy zachowaniu jakości jaka daje matryca i obiektyw.

Nie kupisz kompaktu czy bezlusterkowca z zoomem powyżej 4x małego z jasnym szkłem i dobra matryca fizycznie mie ma możliwości.
Jesli myślisz o aparacie w formacie 4/3 to proponuje zamiar sigmy olympusa 45 1.8

Przemysl tylko czy np przy dzieciach na basenie bedziesz miał czas aby zmieniać obiektywy ;)

[ Dodano: Czw 18 Lut, 2016 23:57 ]
Dodam jeszcze ze na olympusa masz 20% rabaty w oficjalnym ich sklepie. Temat u nas poruszony w innym dziale

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016   Re: Wymiana Canon g7x na bezluster.

tomiz90 napisał/a:
jedyne co mi w nim brakuje to zoom

Nie wiem w takim razie, czemu służą propozycje obiektywów 20, 45 lub 60 mm?
Jeśli mówimy o aparacie mikro 4/3, to najdłuższy z wyżej wymienionych jest odpowiednikiem 120 mm dla pełnej klatki. A jeśli mówimy o aparacie z matrycą APS-C, to jest to zaledwie 90 mm w przeliczeniu na pełną klatkę. Tymczasem w dotychczasowym aparacie pytający ma 100 mm w przeliczeniu na pełną klatkę.

tomiz90,
Jeśli przymierzasz się do Olympusa albo Panasonika, to szukaj zestawu z obiektywem (lub dwoma) o ogniskowej do 140/150 mm (280/300 mm w przeliczeniu na FF). No i oczywiście niech to będzie zoom, a nie jakaś zarozumiała "stałka", z którą się tylko ugotujesz. Jeśli miałby to być Fuji lub Sony, czyli matryca APS-C, to ogniskowa musi być jeszcze dłuższa, bo mnoży się razy 1.5, a nie razy 2.

Co do jasności - albo będzie jasno, albo będzie tanio. Ale te "ciemne kity" są też dla ludzi, fabryki nie produkują ich na skład, tylko żeby sprzedać - i sprzedają. Zdjęcia też można nimi robić dobre i bardzo dobre. Tylko wcześniej będziesz włączał lampę, albo podnosił ISO, albo wydłużał czas, albo po trochu drugiego i trzeciego razem.

Jasną stałkę dokupisz sobie wtedy (jeśli w ogóle), kiedy dokładnie będziesz wiedział, jaka jest Ci potrzebna - czyli do czego jest Ci potrzebna.

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2016 02:28 ]
tomiz90 napisał/a:
... canon czy nikon

Jeśli przymierzasz się do bezlusterkowca, to raczej nie bierz pod uwagę tych dwóch marek. Odnoszę wrażenie, że - póki co - raczej nie liczą się w tej kategorii.

tomiz90 
Początkujący

Wysłany: Pią 19 Lut, 2016   

Dziękuję kolegom za wypowiedzi i po przeczytaniu testu i opinii na temat obiektywu olympusa proponowanego przez kolegę naprawdę duży pozytyw za propozycję z tego że ludzie bardzo chwalą sobie ten obiektyw i może jednak się skuszę na niego zamiast sigmy . Drugą rzeczą jest to że np w moim kompakcie ciężko jest zrobić zdjęcie z tak dobrym rozmyciem tła a ekstra pierwszym planem . Jeśli chodzi o zmianę obiektywu czy to jest aż tak praco chłonne i zajmuje tyle czasu że kolega wspomina że mogę nie mieć czasu ??? Jeszcze jedno pytanie które mi się tutaj nasuwa to np budowa aparatu czy np proponowanego obiektywu olympus przez kolegę czy tak naprawdę ten problem jest skomplikowany odnośnie tego że np obiektyw nie jest ze stopu magnezu ??? Co to ma zaznaczenie czy jest on z tworzywa sztucznego bo nie bardzo rozumiem pod tym względem opinii ???? To teraz może jakieś propozycję obiektywu ciemniejszego do zooma ??? Odnośnie postu kolegi T.B. ma kolega rację odsunę się od firm ,, Canon ,, i ,, Nikon ,, bo na tle przeczytanych testów , opinii obie firmy pozostają na dalekim tyle ;)

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2016 08:06 ]
Wspominając kolegi pytanie staram się w większości roić zdjęcia w raw bo później mam większe pole manewru przy poprawkach i obróbce tego zdjęcia niż jpg . Drugą rzecz postaram się sprawdzić odnośnie inteligentnego zooma wspomnianego przez kolegę bo nie próbowałem więc nawet nie wiem czy aparat to posiada

rafalik 
Bywalec

Ze zmianą obiektywu nie ma problemu robi się to łatwo i szybko ale wiadomo musisz obiektyw wyjąć zamienić i dopiero robisz zdjęcie do tego musisz mieć go przy sobie. Napisałem tak bo wspomniałeś o sytuacji na basenie. Sam przesiadam się na mały aparat z lustrzanki i przeważnie z uwagi na ciężar i wygodę przy dzieciach, rodzinie nosiłem korpus z jednym szkłem.

Od powiedzmy 7lat mam obiektywy z tworzywa z których niektóre podróżowały ze mną wszędzie i jakoś wszystko bez żadnych uszkodzeń wiec tym bym się nie przejmował. Jeśli jest ciężki/większy obiektyw to ważniejsze według mnie jest aby miał bagnet/mocowanie metalowe (45mm jest lekki).

Co do rozmycia tła wpływają na nie wielkość fizyczna matrycy, jasność obiektywu oraz odległość od fotografowanej osoby i odległość tła ( tak pisząc na chłopski rozum).
Matryca olympusa i panasonica ma matryce 4/3 czyli w przeliczeniu do pełnej klatki to crop x2 natomiast Fuji i Sony to crop 1,5 (inne marki typu nikon,canon odpuść)
Dam taki prosty przykład porównując do pełnej klatki:
olympus 45mm 1.8 to na pełnej klatki 90mm 3,6
sony 50mm 1.8 to dla pełnej katki 75mm 2,7 (sony ma większą matryce do tego/płytsza głębia ostrości)

Do zdjęcia z ładnym rozmytym tłem możesz użyć również teleobiektywu lecz to już raczej nie w domu (kwestia przestrzeni)

Pamiętaj że Twój aparat miał ogniskową do 100mm (przliczenie dla pełnej klatki) czyli żadna z tych stałek nie rozwiąże problemu. Do tego jeśli chcesz mieć ką 24mm to musisz kupić obiektyw kitowy pewnie który zaczyna się od 16mm (sony,fuji) lub 12m (olympus,panasonic) pozostałe kity mają odpowiednia 18 lub 14 to już daje 28mm (te 4 mm przy krajobrazie daje różnice)

Ja bym pomyślał na Twoim miejscu na początek np nad takimi propozycjami
a6000 z 16-50 + 55-210 (tu masz chyba najszybszy AF i lampa błyskowa dająca możliwość odbicia światła od sufitu która w domu powinna trochę wspomóc)
Fuji x-t10 16-50 + 55-230 (tu kolejne szkła już są drogie)
Olynpus omd e-m10 14-42 + 40-150

Sony i Fuji wydaje się być lepszym rozwiązaniem przy kitowym obiektywie lepiej troszkę radzą sobie z wyższym iso co jest istotne jak masz ciemne szkła. Jeśli chcesz jeszcze np mieć aparat dodatkowo pod filmy to poszedłbym w SONY

Taka jeszcze jedna ważna wskazówka gdy porównujesz zdjęcia np z googli nie sugeruj się mocna co tam wyskakuje bo każdym z tych aparatów zrobisz ładne zdjęcie kwestia umiejętności i ewentualnej obróbki. Najlepiej iść do sklepu pomacać co lepiej leży w dłoni itp

Sam zastanawiam się ostatnio w co pójść bo lustrzanka jest za ciężka trochę się napaliłem na kompakt lx100 filmy i zdjecia wysoka jakość a jest stosunkowo mały tylko właśnie też czasem brakuje tego tele obiektywu (tylko ja do innych zastosowań niż rodzinne tele potrzebuje)

tomiz90 
Początkujący

Powiem tak najbardziej chwalony jest fuji bez zastrzeżeń jak dla mniej jeszcze ta możliwość dużego iso i najmniejsze zaszumienie chyba z wszystkich modeli ale jak się okazuje drogie w rozwoju obiektywy co do sony słyszałem że na tle konkurencji najwolniejszy w działaniu plusy na pewno wykonanie i obsługa co do Olympusa jestem jakoś najbardziej zdecydowany słyszałem że tylko wykonanie słabsze/ delikatniejsze ale nikt nie rzuca aparatem przynajmniej nie ja . A jeśli można wiedzieć to na co się kolega przesiadł ???

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2016 08:52 ]
A może kolega jeszcze proponuje jakiś zestaw z Panasonic Lumix DMC-GX7 Tak chwalony przez wielu ??

rafalik 
Bywalec

Co do sony według mnie szybszy niż i fuji (jednym i drugim fociłem ale przez jeden dzień tylko). Polecam przejść się do sklepu i pomacać weź karte sd porób zdjecia zobacz w domu.

Według mnie sony jest najszybszy z wymienionych do tego super szybkie zdjecia seryjne jak z karabinu ;)

gx7 za duzego wyboru nie masz jak być małe i w tej kwocie to kit 14-42 jak przy olympusie do to Tobie ekw 28-84 mm

tomiz90 
Początkujący

Tak też właśnie uczynię że podjadę do sklepu w najbliższym tygodniu oglądnę po próbuję tylko chciałbym mieć coś w miarę obranego a nie iść w ciemno i słuchać ściemy sprzedawcy który w rzeczywistości nie ma w ogóle nic pojęcia o aparatach . Czemu kolega mówi że panasonic ma mały wybór a czy prawdą jest to że obiektywy Olympusa pasują do Panasonica ???

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2016 10:52 ]
A co z kolegi tajemnicą ;) to na co się przesiadł ;)

muzyk 

tomiz90 napisał/a:
Czemu kolega mówi że panasonic ma mały wybór a czy prawdą jest to że obiektywy Olympusa pasują do Panasonica ???

Oczywiście, że pasują - obie firmy mają ten sam bagnet/system m4/3.

tomiz90 
Początkujący

Wysłany: Sob 20 Lut, 2016   

Co koledzy sądzą o zestawie Olympus omd e m10 lub Panasonic GX7
zoom :
Panasonic G VARIO 45-150 mm f/4.0-5.6 ASPH. M.O.I.S.
Olympus Zuiko Digital 40-150 mm f/3.5-4.5 EZ

a teleobiektyw stałoogniskowy proponowany przez kolegę

Olympus M.Zuiko Digital 45 mm f/1.8

Odpowiedz do tematu