Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Gdybym miał sobie wybrać - tak po prostu - E-PL7, czy E-M10 II, to wybór jest dla mnie oczywisty, czyli E-M10 II.
Fujifilm, to już inny system, którego nie znam. Skorzystaj z porównywarki na optyczne.pl, poczytaj testy itede itepe. Może też znajdzie się ktoś, kto zna z doświadczenia oba systemy.
Wysłany: Wto 08 Mar, 2016 Re: [ Ankieta ] Olympus E-PL7 vs om 10II vs Fujifilm X-E2
tomiz90 napisał/a:
Witam poszukiwany aparacik na wycieczki rowerowe , zabawy dzieciaków , wczasy zagraniczne morze, baseny termalne , góry , fajny efekt bokeht , portrety imprezy rodzinne w budynkach pomieszczeniach , oczywiście aparacik na kilaka dobrych lat i waham się miedzy tymi modelami
Najpierw mikro 4/3:
W E-PL7 sie niekoniecznie angażuj, bo em10 II jest IMO fajniejsze i to znacznie (nie tyle w kategoriach obrazowania, co ogólnej obsługi i umilaczy życia fotografa: np. znacznie wydajniejsza stabilizacja, wizjer itd to sprawy, za które IMO warto zapłacić, jak można). Siódemka - moim zdaniem tylko, gdy chcesz przyoszczędzić. Z tym, ze zdjęć z niej raczej nie odrżnisz od tych z em10 (pod warunkiem, ze je zrobisz i nie poruszysz )
Fajny efekt bokeh i portrety - kup sobie za 1000 PLN Olympusa 45/1.8 ew. za 8.5 stówy (allegro) Panasonika 25/1.7 (ale to już trochę mniej portretowo bokehowy, za to fajny jasny obiektyw ogólnego przeznaczenia, co jako tako tło też rozmydli). Oczywiście z zestawowym obiektywem 14-42 też powalczysz, ale ja akurat nie wiem, na jakim etapie fascynacji rozmydlonym tłem akurat jesteś i jak istotny to musi być efekt. IMO bardzo możliwe, że Ci to minie.
Fuji.
Zobacz, ile kosztują do niego szkiełka. Jak Cię to nie zniechęci to uważam, ze to dla Ciebie może być nawet i fajniejszy sprzęt bo:
jpgi z aparatu są po prostu nie tylko moim skromnym zdaniem lepsze i może ładniejsze niż z Olympusów (ale tu dwie uwagi: 1) z Olympusów też są całkiem OK i absolutnie nie zniechęcam do tej opcji, 2) akurat ładniejsze to zawsze rzecz gustu)
jasnym obiektywem jeszcze bardziej rozmemłasz tło niż w m4/3 - ale w Fuji taka przyjemność już naprawdę nieco kosztuje. Bo o jeśli chodzi rozmazywanie tła za pomocą zestawowych obiektywów to obawiam się, ze różnice między tym a Olympusem nie będą mocno rzucały się w oczy)
Generalnie Fuji zrobi pod względem pomiarów jakiejś bezwzględnej "jakości" zdjęć fotki nieco lepsze, ale to może nie być tanie i... obawiam się, że bez miarę szczegółowej analizy zdjęć w skali cn. mocno zbliżonej do 1:1 wcale niekoniecznie to stwierdzisz.
A swoją drogą - z jakimi obiektywami? Jak jakiś standardowy zoom i tylko do celów j.w. to - jeśli Cię stać taki "trochę" lepszy kompakt jak Panasonic LX100? Obrazek da mniej więcej jak EM10, obiektyw od niego fajniejszy, ale niewymienny. Mały, poręczny, akurat do wylistowanych zastosowań.
Ostatnio zmieniony przez RB Wto 08 Mar, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Czemu koledzy większość stawiają na Olympusa omd 10 II ??? jaka różnica w szumach między tymi modelami Olympus a fuji i jaka różnicą podczas ciemniejszych scen i dużym iso ??
Kolega ma trochę racji że ten fuji jednak będzie potrzebował dużo większego nakładu finansowego na szkła a co jak by tego fuji zamienił na tańsza wersje fuji XA2 parametry praktycznie identyczne brak tylko wizjera a cena o niebo mniejsza ???
Czemu koledzy większość stawiają na Olympusa omd 10 II ??? jaka różnica w szumach między tymi modelami Olympus a fuji i jaka różnicą podczas ciemniejszych scen i dużym iso ??
Bo wybór aparatu/systemu nie sprowadza się do porównywania szumów na wysokich ISO.
Jest masa innych czynników mających większy wpływ.
Dorzucę swoje 3 grosze.
Kupilem kiedys Fuji X-A1. W sklepie porównywalem go z Olympusem E-Pl5.
Dla mnie najwazniejsze bylo wlasnie wysokie ISO i dlugie czasy naświetlania- chcialem by aparat sprawdzal sie w astrofoto. I tu Fuji jest znakomite, cena z dwoma obiektywami również byla super. Do tego kilka jasnych stalek i zestaw mam bardzo fajny (Samyang 12 2.0, Takumar 50 1.7, Sonnar 300 4 ).
Fuji jednak do najszybszych aparatów nie należy- wymaga trochę cierpliwości.
W porównaniu Olympus by znacznie szybszy, autofocus rewelacja. Ja pozostalem przy Fuji, malutkie przyciski Olka mi też nie pasowaly.
Natomiast do zdjęć sportu, imprezowych czy na wycieczkach Olympus może mieć przewagę (mniejsze rozmiary,stabilizacja, szybszy autofocus).
a co jak by tego fuji zamienił na tańsza wersje fuji XA2 parametry praktycznie identyczne brak tylko wizjera a cena o niebo mniejsza ???
Oj, to jednak nie jest ta sama matryca... Jednak kupując fuji a2 nieco z tej świetności obrazka tracisz. Duzo/niedużo, rzecz względna, IMO niezbyt wiele. Jak koniecznie nie chcesz tracić to x-m1 może? Tam jest też x-trans, obrazki już bardziej przypominają x-e2.
Tyle, że matryca to w pewnym sensie niekoniecznie największe halo. Do większości przeciętnych zastosowań nie ma wielkiej różnicy, jeżeli oczywiście nie chcemy się w detale na dużych powiększeniach bawić. Dlatego tak aby pofotografować i mieć w efekcie ładne zdjęcia to spokojnie mikro 4/3 starczy.
Natomiast takie 'duperele' jak wizjer na zewnątrz się potrafią przydać. Albo precyzyjniej - ich brak potrafi się nierzadko dać odczuć (naprawdę nierzadko przy słońcu na ekraniku ledwo ledwo co widać, i to dość niezależnie od stopnia jego wspaniałości).
Gdybyś nie musiał oszczędzać - kupuj fuji, jak AF nie jest kluczowy to fajny aparat. Gdy jednak budżet ciasny, rozważ em10. Albo - jak jednak Ci fuji bardzo się podoba - licz sie pewnymi ograniczeniami gdy oszczędzasz (to zresztą do każdego systemu się odnosi).
Zmianę obiektyw na tej zabawce rozważasz?
Przy okazji, to oczywiście wielkiego znaczenia nie ma ale ja lubię fuji i bardzo mi się system podoba. Alem na niego, jak mi się wydaje, zbyt mało zamożny i jednak używam mikro 4/3.
Ogólnie to któryś fuji w rozsądnej cenie ma w ogóle szybkie AF bo ogólnie przeglądnołem pare ich Bezluster. I większość osób właśnie narzekają na powolna prace AF
[ Dodano: Sob 12 Mar, 2016 15:21 ]
Nie wiem czemu ale strasznie się nakręciłem na tego fuji x-e2 i takie pytanko jakie obiektywy do niego chciałbym na dobry początek zakupić tylko dwie sztuki jeden do domowych zdjeć w pomieszczeniach imprezki w domu koło domu jakieś fotki na placu zabaw wycieczki rowerowe zdjęcia z bliska efekt bokeh a drugi z większym zoomem wiadomo nie jakiś super zoom tylko tak z umiarem cena to tak myśle body około 2500 bo używek nie ma nigdzie a obiektywy z 2000 tys bo tez używki bardzo cieżko wychaczyc
[ Dodano: Sob 12 Mar, 2016 20:26 ]
Myśle o takim zestawie Fuji x-e2 i obiektywy 16-50 + 55-230 tylko czy mój budżet to wytrzyma albo jakabedzue jakoś tych fotek , czekam na konkretne linki do obiektywów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9