Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lutrzanka cyfrowa
Autor Wiadomość
masad 
Nowy

Wysłany: Wto 22 Kwi, 2008   Pierwsza lutrzanka cyfrowa

Witajcie
Chciałem porosić was o poradę dotyczącą zakupu korpusu.
Do niedawna jeszcze robiłem zdjęcia Zenitem E (dla tych co nie wiedzą, był to aparat całkowicie manualny z zewnętrznym pomiarem światła) niestety jakieś pół roku temu migawka odmówiła posłuszeństwa. Od tego czasu robię zdjęcia cyfrową małpką, ale bardzo doskwiera mi brak kontroli nad większością parametrów zdjęcia. Od pewnego czasu przeglądam internet w poszukiwaniu ofert.
w tej chwili wiem tylko że obiektyw który bym chciał kupić jet to sigma 17-70 (od niedawna jest dostępna pod nikona z silnikiem HMS w tej samej cenie co zwykła
link ale ciągle nie mogę zdecydować się na korpus, na razie rozważam:
-nikon d40x
-nikon d60
-nikon d80
-canon 400d
-canon 450d
-sony A300

Chętnie przyjmę też uwagi dotyczące optyki, jednakże ważne było by dla mnie możliwość robienia zdjęć z małej odległości (lubię makro, ale na razie mnie nie stać na porządny obiektyw do tego)

2 podstawowe ważne dla mnie rzeczy to w miarę szybki autofokus i dobra jakość zdjęć na drugim planie stoi robienie zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych (ale przydało by sie aby zachowywał sie dobrze)

Sam korpus wolałbym aby nie przekroczył ceny 2500 złotych, ale nie wiem czy lepiej zainwestować w jakiś lepszy korpus czy może kupić jeszcze jakieś szkło np. sigmę 70-300 (lub inne tele)

Reklama

Daimon 
Rozmowny

Wysłany: Wto 22 Kwi, 2008   Re: Pierwsza lutrzanka cyfrowa

masad napisał/a:
2 podstawowe ważne dla mnie rzeczy to w miarę szybki autofokus i dobra jakość zdjęć na drugim planie stoi robienie zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych (ale przydało by sie aby zachowywał sie dobrze)

W takim razie wybór wypada pomiędzy Canonem 450d a NIkonem D80.
Lecz przy obecnych cenach poważnie zastanowił bym się na Twoim miejscu nad Canonem 40d. On ma wszystko, czego szukasz na dodatek w solidnym body. W słabych warunkach oświetleniowych poradzi sobie z szumem lepiej niż D80, bo to CMOS. Z kolei w stosunku do 450d to jest większa pucha, lepiej się ją trzyma i swobodniej obsługuje.

masad 
Nowy

Wysłany: Wto 22 Kwi, 2008   

Niestety canon 40d jet trochę z drogi (musiał bym na niego wydać mniej więcej tyle co planowałam na całość, albo niewiele mniej)

W pewnym momencie wydawało mi się że sony a300 też by było dobre jednakże spotkałem się tutaj na forum z wieloma negatywnymi opiniami, i chciałem zapytać się z czego one wynikają?

Daimon 
Rozmowny

masad napisał/a:
W pewnym momencie wydawało mi się że sony a300 też by było dobre jednakże spotkałem się tutaj na forum z wieloma negatywnymi opiniami, i chciałem zapytać się z czego one wynikają?

Akurat te kiepskie opinie o Sony na naszym forum często wynikają z nieudolnej i nachalnej propagandy sukcesu niejakiego KaleSony. :lol:
Ale oczywiście jest także sporo merytorycznych argumentów przeciwko temu systemowi, ogólnie rzecz biorąc- konkurenci z tej samej półki oferują więcej- czy to w temacie jakości zdjęć czy też samej ergonomii body i dostępności systemowych szkieł.
Ciekawym aparatem z tej stajni jest A700, o nim można śmiało myśleć. Ale i tu konkurencja oferuje ciut więcej.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Jeżeli ktoś nie będzie wychodził poza kit + jakieś 70-300 to Sony można kupić śmiało. W innych przypadkach odradzam ten zakup.

masad 
Nowy

jak na razie planuje zakup korpusu z obiektywem Sigma 17-70, potem Sigmę 70-300 i lampę błyskową (nie wiem co pierwsze, ale nie naraz), a dopiero potem będę kupował jakiś makro obiektyw. A dalej nie wiem, zobaczę. Wolał bym w przyszłości nie zmieniać systemu ze względu na duże koszty.
Jaki system doradzacie i co w tym systemie?

PS. jestem uczniem liceum i ze względu na to nie dysponuję za dużymi kwotami, i nie mam szans na zwiększenie limitu pieniędzy.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 23 Kwi, 2008   

A300 + ta Sigma bedzie dzialac bardzo fajnie, ale zastanow sie moze nad Tamronem 17-50. Sigma 70-300 tez dobrze dziala (sprawdzalem na A100) no i masz stabilizacje. Lampe blyskowa polecam o LP 42. Weszla ostatnio, naprawde fajnie blyska i nie jest zbyt droga :smile:

Daimon 
Rozmowny

Jeśli masz 2500 zł na body, to proponuję Ci Canona 30d, dostaniesz go w tej chwili za tę właśnie kwotę - http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/79418
Inna półka niż 450d i d80, o A300 nie wspomnę.
Do tego Tamron 17-50 2.8

komor 
Moderator

Tamron 17-50 nie da takiego makro, jakie da Sigma 17-70, a na tym zależy Masadowi. Oczywiście ma inne zalety :) Ostatnio u kolegi oglądałem po raz pierwszy w życiu tego popularnego Tamrona i odniosłem wrażenie, że ma szybszy AF niż moja Sigma. Ale nie miałem przy sobie swojej puszki/szkła, więc jakoś tak bezpośrednio nie mogłem porównać.

mavierk 
never knows best

jak dobrze poszukać, to 40d znajdzie się za 2700 znowu :)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Zamiast Soniaka poleciłbym coś z Pentaxa np. K200D.

MC 

Pstrykacz napisał/a:
Zamiast Soniaka poleciłbym coś z Pentaxa np. K200D.

a Pentax to nie jest slepy zaulek :?: :wink:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Tak nie do końca. Jak się postarasz to kupisz więcej niż do Sony. I taniej.

masad 
Nowy

Czy ktoś wie może kiedy pojawi się test sony a300?
Waham się między nim, a canonem 450D

W, pewnym momencie zastanawiałem się nad kupieniem d40x sigmy 17-70 i sigmy 70-300 lub lampy i mam takie pytanie, co wy sądzili byście o takim zestawie (d40x kosztuje w tej chwili około 1200-1300)

canony 30d i 40d są bardzo ciekawą propozycją, ale niestety trochę za drogą.

mavierk 
never knows best

MC napisał/a:
a Pentax to nie jest slepy zaulek :?: :wink:
każdy system to ślepy zaułek - w pustym portfelu :D :D

Odpowiedz do tematu