Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 24 Kwi, 2016 Wybór Nikona do fotografowania elektroniki
Cześć wszystkim.
Chciałbym zakupić kompakt do zastosowań takich, jakie widać na tej aukcji Kliknij w Link i kilku innych jak wyświetlimy inne przedmioty sprzedającego.
Dotychczas robiłem zdjęcia aparatem który miałem od lat i jest to stary wysłużony Lumix TZ5. Kilka dni temu znajomy zostawił u mnie Nikona P7700 i postanowiłem wykonać nim zdjęcia do powyższej aukcji. Aparat mnie zachwycił. Świetnie radził sobie w dość trudnych warunkach oświetleniowych które panują w pomieszczeniu. Zdjęcia wyszły bardzo jasne, bardzo ostre. Aparat doskonale radził sobie z wyostrzaniem przy fotografowaniu z zoomem. I przede wszystkim stabilizacja obrazu, która jest dla mnie dość istotnym kryterium.
Fotografowanie tym aparatem, to czysta przyjemność. Mógłbym fotografować sprzęt w kółko bez końca. Z lumixem to jest czasami męczarnia. Problem z ostrzeniem, ciemny obiektyw i w ogóle nędza w porównaniu z tym nikonem.
Nikon zrobił na mnie takie wrażenie, że chcę zakupić Nikona serii P.
Tylko teraz pytanie którego. P7700 jest dość drogi i kosztuje ~1000zł
Na allegro znalazłem jeszcze P7000~450zł i P6000~400zł. Tylko te mają już ciemniejsze obiektywy, ale są znacznie tańsze. I zastanawiam się czy w przypadku moich zastosowań będę w stanie dostrzec jakieś róźnice pomiędzy np tańszym P6000 lub P7000, a tym P7700. P7700 miałem w rękach, przetestowałem i wiem czego się spodziewać. Bardzo mi odpowiada. Czy P6000 lub P7000 ewentualnie P7100 będą wyraźnie słabsze?
Wizjer nie jest mi potrzebny. Najbardziej doceniam duży, czytelny wyświetlacz na którym wyraźnie widzę kadr i ostrość zdjęcia.
Proszę was o pomoc, bo nie wiem czy koniecznie szukać takiego samego P7700 czy mogę kupić tańszego serii P ale równie dobrego..
Tak, są to zdjęcia tylko na aukcje. Zależy mi na tym aby wygodnie i bez problemowo mi się je wykonywało. Bo tak jak pisałem, z lumixem była to czasami męczarnia. Wykonuje też czasami zdjęcia samochodów, także do ogłoszeń.
Mam statywy, tylko nie zawsze daje radę wykonać porządny kadr ze statywu
Różnica jasności obiektywu jest dość znaczna pomiędzy P7700 a P7000, dlatego zastanawiam się czy z P7000 uzyskam podobne rezultaty.
Nie bardzo rozumiem, co ogranicza ciebie w dobrym kadrowaniu na statywie, ale właśnie statyw + najniższa czułość matrycy połączona z dobranym czasem ekspozycji do oświetlenia, to podstawa. Nawet nie ma konieczności zabawy z dodatkowym oświetleniem, chociaż każda nawet biurkowa lampka i białe kartki papieru do drukarki idzą na plus takiego zdjęcia.
Witajcie.
Minęło trochę czasu. Aparat zakupiłem. Wybór padł koniec końców na Canona G1X Mark II. Jestem niezwykle zadowolony z aparatu. Wygoda fotografowania powala, jakość zdjęć również. Aparat zakupiłem jako używany w idealnym stanie za kwotę 1550zł. Myślę, że za tą cenę nie ma absolutnie nic lepszego. Matryca czyni cuda w tym aparacie, wywołane RAWy wyglądają genialnie. Aparat jest ciężki i dość spory i robi wrażenie. Dla porównania, trzymając w ręku Nikona P7700 ma się wrażenie jakby się trzymało pustą obudowę..
Najlepsze jest to, że zdjęcia można bez problemu cykać z ręki. ISO 800 robi robotę, zdjęcia do aukcji wykonuję właśnie przy takim ISO. Nie potrzeba statywu - mimo że też kupiłem, to stoi teraz nieużywany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9