Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 30 Kwi, 2016 Jaka hybryda [body] do manualnych obiektywów?
Witam.
Chciałbym kupić hybrydę z lat 2009-2012, ponieważ używki są bardzo tanie (400-500zł można wyrwać z KITem). Następnie sprzedać KIT, kupić przejściówkę i podpiąć jakiś manualny obiektyw. Do tego kupić stałkę Fujian 35mm f/1.7 za 20 dolców
Zastosowanie to głównie plener, lubię robić zdjęcia wieczorami techniką zoom burst. Czyli fotografia zdecydowaine bardziej "artystyczna" niż użytkowa. Do tej pory w ręku mam czasami Nikona D5100 ze stałką 35mm i zoomem 18-105.
Wymagania:
- mały i dość poręczny (raczej taki Samsung NX100 niż NX5 na przykład)
- tani!
- wizjer- nie wiem czy potrzebuję na ile się przydaje, na ile te wizjery w hybrydach są dobre
- żeby przejściówka na manuala była tania
- dobra jakość jpg. może byc w ogóle bez rawów ale najlepiej jakby jednak były
- jakość video jest drugorzędna, raczej rzadko będę coś kręcił (choć np Lumix G1 nie ma w ogóle video, wolałbym czegoś takiego uniknąć).
- jakby miał ruchowy LCD to by była bajka, uchylany też fajnie
- zupełnie nie potrzebuję flesha, chyba że da się nim jakieś ciekawe efekty uzyskać
O czym myślałem:
- Samsung NX5/10/100/1000
- Sony NEX3/5
- Lumix G1/2
- Olympus P1/2, PL1/2
Ewentualnie dra myśl myśl to żeby kupić kompakta z manualnym zoomem, do głowy przyszedł mi Fujifilm X10. No ale to wyjdzie drożej, one chodzą używane po 500-700zł.
Winietowanie to obniżenie jasności zewnętrznych części obrazu, a niekoniecznie ostrości, natomiast nazwy hybryda raczej nie stosuje się do bezlusterkowców tylko do kompaktów z wizjerem elektronicznym (bez wymiennej optyki).
Winietowanie to obniżenie jasności zewnętrznych części obrazu, a niekoniecznie ostrości, natomiast nazwy hybryda raczej nie stosuje się do bezlusterkowców tylko do kompaktów z wizjerem elektronicznym (bez wymiennej optyki).
Hm, ja to bym nigdy nie zamienił obiektywu kitowego na same stałki pracujące w trybie manualnym, choć owszem czasami używam takich z E-PM2 przez przjściówki. Jedna z nich to Sigma 2.8 /50 macro, a druga to NRD owski Zeiss Pancolar 1.4/50 od Praktiki BX. Używanie tych stałek jest bardzo trudne bez dodatkowego wizjera eletronicznego, co polecam wziąć pod uwagę.
Kitowy 14-42/rII jest całkiem użytecznym obiektywem na co dzień, nawet we wnętrzach muzeów i kościołów, tym bardziej, że można do niego założyć dopasowany i dobrze pracujący konwerter szerokokątny. Ostatnio idąc ze znajomymi do parku założyłem swój nowy nabytek czyli Panasonic 1.7/25. Owszem zrobiłem parę zdjęć, ale jakoś nie mogłem się całkiem przyzwyczaić (bo wolałbym 20 mm lub mniej) i założyłem z powrotem obiektyw kitowy.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Andrewek [Usunięty]
Wysłany: Nie 01 Maj, 2016
WojciechW napisał/a:
Hm, ja to bym nigdy nie zamienił obiektywu kitowego na same stałki pracujące w trybie manualnym, choć owszem czasami używam takich z E-PM2 przez przjściówki. Jedna z nich to Sigma 2.8 /50 macro, a druga to NRD owski Zeiss Pancolar 1.4/50 od Praktiki BX. Używanie tych stałek jest bardzo trudne bez dodatkowego wizjera eletronicznego, co polecam wziąć pod uwagę.
Kitowy 14-42/rII jest całkiem użytecznym obiektywem na co dzień, nawet we wnętrzach muzeów i kościołów, tym bardziej, że można do niego założyć dopasowany i dobrze pracujący konwerter szerokokątny. Ostatnio idąc ze znajomymi do parku założyłem swój nowy nabytek czyli Panasonic 1.7/25. Owszem zrobiłem parę zdjęć, ale jakoś nie mogłem się całkiem przyzwyczaić (bo wolałbym 20 mm lub mniej) i założyłem z powrotem obiektyw kitowy.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
No właśnie tak też się zastanawiałem... Taką opcję też biorę pod uwagę czyli KIT plus jakaś w miarę jasna stałka, przede wszystkim z małą światłosiłą.
Z wyżej wymienionych zatem, co warto brać pod uwagę jako z dobrym kitem?
14-42 z tego co widzę to obiektyw Olympusa.
Sony NEX mają 18-55
Samsungi NX mają 20-50
No i do kupna można podejść na dwa sposoby- albo czaić się na okazję i wziąć to co się pojawi z kilku modeli, albo wybrać jeden- dwa modele i szukać. I tu pojawia się pytanie- czy któryś z ww aparatów czy jakiś może inny, jest na kitowym obiektywie lepszy niż pozostałe (oczywiście do opisywanych zastosowań) czy one są podobnej klasy i kwestia pozostaje raczej czy mały bez wizjera czy większy z wizjerem itp? A może po prostu byle nowszy bo lepszy? Np Samsung NX1000 jest z 2012 roku, a one też tanio chodzą.
No to z wizjerem poza samsungami zostaje Lumix G1 z tańszych opcji.
GF1 polecam - jeśli już. Świetnie wykonany, daje radę do iso 1600 na upartego.
Szkło? Cokolwiek, nawet manualne, przez które cokolwiek widać.
Andrewek [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Maj, 2016
A lumix G2 lub G3? Ma wizjer i obracany uchylany LCD.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Maj, 2016
Z tych dwóch to brałbym G2 (obrazowanie jak GF1). Panas G3 ma ciut lepszą matrycę i lepsze filmy, ale G2 wypada lepiej pod względem ergonomii. Nie wiem jak G2 pracuje z rasowymi manualami przez adapter, ale używałem go w trybie MF ze szkłami m4/3 z autofokusem i dzięki wizjerowi oraz powiększeniu obrazu ostrzyło się bardzo wygodnie. Po przełączeniu (osobne pokrętło) na MF ruch pierścienia powoduje automatyczne powiększenie obrazu, więc łatwo jest wyostrzyć, potem spust do połowy i powiększenie znika. Stare manuale przez adapter nie będą się komunikować, więc to powiększenie trzeba jakoś ręcznie wywołać...
A lumix G2 lub G3? Ma wizjer i obracany uchylany LCD.
Jeśli już to G3 a nie G2. Matryca znacznie lepsza.
Jpegi nie są żadną miarą perfekcyjne, ale w porównaniu do NX100 to jednak dość wyraźnie lepsze. Oczywiście mowa o tym jak wygląda szczegół w dużej skali. Toto niestety dość mocno odszumia.
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Maj, 2016
Fakt, może i trochę więcej niż ,,ciut'' lepsza, bo jak teraz patrzę, to w szumach jest blisko działka przewagi. Ale ergonomia znacznie gorsza, wycięli co się da, to najgorszy pod tym względem aparat w serii G.
Patrzyłem dziś jak w G2 ustawić ręcznie asystę MF (powiększenie), no więc ustawiamy opcję fotografowania bez obiektywu i w trybie MF albo pukamy w ekran, albo wciskamy kółko sterujące (normalnie steruje ono ekspozycją). Jest powiększenie x5 i x10. Z tego co czytam to G3 ma jeszcze x3 i opcję powiększonego obrazu w całym, to może być wygodne.
Ale ergonomia znacznie gorsza, wycięli co się da, to najgorszy pod tym względem aparat w serii G.
Oj bez przesady, zostawili naprawdę dużo.
Zmniejszyli korpus, zlikwidowali część pokręteł typu wybór trybu ostrości. Można temu dedykować przycisk funkcyjny. Zresztą przy pracy z manualnym szkłem to bardzo niezbędne
G3 to naprawdę nie jest bardzo uproszczona seria GF.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10