Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 10 Maj, 2016 Wybór pierwszego aparatu foto/wideo
Przede wszystkim witam was serdecznie.
Od kilku dni wertuję fora, youtube, opinie w celu znalezienia ideału dla siebie. Niestety na chwilę obecną zatrzymałem się na dwóch modelach i po prostu nie mogę zdecydować.
Przeznaczenie
-70% foto. Głównie krajobraz, architektura, ogólne przeznaczenie wakacyjne, wyprawy rowerowe, mniej portretu
-30% wideo. Tutaj głównie filmy z wakacji i podróży, chcę się trochę pobawić montażem
Budżet ok 2500zł
Początkowo planowałem wydać mniej, ale oba aparaty byłem pomacać w sklepie i jakoś wykonania mnie przekonała. W grę wchodziły wcześniej jeszcze sony a5000, później a6000, ale czuję, że modele z ankiety mnie dużo bardziej przekonują, tym bardziej, że sony chyba gorzej wypada pod względem dostępności obiektywów.
Na Panasonica byłem niemal zdecydowany, obejrzałem sporo sampli i fotek i w zasadzie wybrałem się z zamiarem zakupu, ale najpierw w media markcie sprzedawca zaproponował mi M10 MarkII (z tego co pooglądałem super sprzęt, 5 osiowa stabilizacja robi wrażenie, ale jednak już trochę poza budżetem), a w ab foto padła propozycja pierwszego M10, którego szczerze na początku nie rozważałem. Pomimo, że w obu przypadkach miałem wrażenie, że olympus ma po prostu lepsze prowizje i dlatego jest polecany, to postanowiłem się wstrzymać z zakupem.
Po powrocie do domu i zgłębieniu tematu zacząłem go brać mocno pod uwagę, bo z tego co widzę, to możliwości mają mocno zbliżone.
Na plus panasonica przemawia do mnie głównie chyba jednak czytelniejsze menu, szczególnie, że dopiero zaczynam swoją przygodę z foto. Przykładowe filmy kręcone tym aparatem też robiły na mnie pozytywne wrażenie. Plusem jest, że jest opcja kręcenia filmów w 50 klatkach, czego w Olympusie brak. Z tego co widziałem, to nocą panas niewa problemy.
Na plus Olympusa przede wszystkim trzyosiowa stabilizacja, która działa również w wideo. Z tego co rozumiem, to Panas w trybie wideo nie ma stabilizacji wcale? Jeśli można to mnie poprawcie, bo gdzieś też spotkałem opinię, że w obiektywach panasonica jest wbudowana stabilizacja niezależnie od trybu. Teoretycznie plusem jest też to, że można tutaj podłączyć dodatkowy uchwyt, co wydaje się ciekawą opcją.
Obiektywy
Początkowo planuję zakup z kitowym obiektywem, czyli raczej 14-42. W grę wchodzi ewentualnie panas w zestawie z 20/1.7, jednak chyba na początku wolałbym sobie zachować opcję zoomu.
No i pytanie, co tu wybrać, jak żyć. Wolałbym tego uniknąć, żeby już sobie nie robić większego zamieszania w głowie, ale może macie jeszcze jakieś propozycje oprócz wspomnianych?
omd 10 mark 1 to tragedia jeśli chodzi o filmy z tych co podałeś to gx7 lub pomyśl o a6000 jeszcze co do obiektywów możesz kupić mase manalnych z przejściówką za grosze.
Testując omd10 mark1 i a6000 z kitem 16-50 dla mnie to stabilizacja taka sama (lub podobna) dużo lepsza jest w em5 II
kit olympusa to 28mm sony 24mm (wiec masz szerszy kąt)
Proponuje Tobie poszukaj na aukcjach jakie obiektywy byś chciał i ile do danego systemu to kosztuje i pomyśl w tą stronę które body wybrać.
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Maj, 2016
Mz w tej chwili nie warto rozważać pierwszej wersji E-M10, bo jest promocja i zwrot gotówki za drugą. Cena wyniesie 3090 zł za E-M10 II + 14-42 IIR (po tyle najtaniej znalazłem) minus 430 zł cachbacku...
Z samego porównania(klik) Gx7 prezentuje się najlepiej: najkrótszy czas migawki 1/8000 sek, AF od ... -4EV czyli bardzo czuły.
Wszystkie cztery aparaty mają wbudowany mikrofon stereo, nie mają gniazdka dla zewnętrznego mikrofonu.
gx7 ma w stosunku do innych z porównania całkiem sympatyczną lampę błyskową o liczbie przewodniej 7, do tego z czasem synchronizacji 1/320 sek, do tego super szybki tryb zdjęć seryjnych do 40 kl/sek i cichą migawkę (nie wiem jak Olympus).
Poza tym, możliwość wyzwalania AF przez dotyk na ekranie (również nie wiem jak w E-M10 w tym temacie).
Hm teraz jeszcze przejrzałem i policzyłem sobie ceny z uwzględnieniem obiektywów i chyba gx7 jednak wychodzi na prowadzenie głównie ze względu na to, że jest w korzystnym zestawie.
Gx7 + 20mm/1.7 - ok 2400
Gx7 lub Olympus + 1442 - ok 2300
Z tego co widzę, to osobno 20mm można dostać za minimum 1000zł, natomiast 1442 widzę już nawet od 400, dużo bardziej opłaci się więc zestaw z 20mm i później dokupienie czegoś, niż odwrotnie.
Myślę, że i z jednego i drugiego byłbym zadowolony, może kiedyś będzie okazja się pobawić innymi sprzętami, najwyżej coś się sprzeda i wymieni
Zdecydowanie, choć zważywszy na to, że GX7 można dostać za ponad 400 euro, 2400 zł nie jest jakąś wielką łaską, choć mimo to się opłaca.
Z tego co widzę to z obiektywem 20mm na ebayu to raczej tak też w okolicach 600€ są, z 1442 nowy też widzę raczej ok 500€. No, ale biorąc pod uwagę fakt, że jednak chcę do tego fakturę, to jednak wygodniej mi pójść do jakiegoś abfoto i wziąć bezpośrednio w łapki nowy nabytek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12