Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 17 Cze, 2016 Zasilanie GX7 z Powerbanku
Korzystał ktoś może z wynalazków tego typu?
AliExpress
W instrukcji jest opisane takie akcesorium oznaczone jako DMW-DCC11, ale nigdzie oryginału nie mogę znaleźć. Wybieram się na miesięczną wyprawę i zdecydowanie wolałbym mieć ze sobą powerbank zamiast 10 baterii.
Myślicie, że jest to bezpieczne?
Bardzo ciekawe rozwiązanie, nie wiem tylko jak ze stabilnością. W Canonie 1Ds miałem zewnętrzne zasilanie, ale ta "bateria" była naładowana elektroniką i posiadała olbrzymiej pojemności kondensatory. Proponuję przetestować owy wynalazek przed wyjazdem, bo do bani by było jeśli przypadkowe wypięcie się kabelka od razu powodowało by wyłączenie zasilania.
Wydaje mi się, że to jest tylko adapter więc tak jak piszesz wypięcie kabelka spowoduje utratę zasilania, ale to już będę myślał, żeby mieć jakiś dłuższy kabel, albo to sprytnie zamontować. Cóż chyba zamówię i przetestuję.
Kurde przyszło do mnie to cudo i teraz może ktoś będzie mi w stanie coś poradzić. W domu mam tylko zasilacz 9V w dodatku z innym wtykiem, średnio też z czasem żeby bawić się w konstruowanie dzielnika napięcia, więc na razie nic nie podłączam, bo szkoda spalić aparat.
W tej atrapie baterii raczej nie ma niestety żadnej elektroniki, bo jest ultra lekkie (niestety chyba zaklejone, więc nie jestem w stanie otworzyć), więc zasilanie z 5V standardowego powerbanku raczej nie pójdzie. Na oficjalnej stronie dedykowanej ładowarki niestety nie ma podanego napięcia wyjściowego, zdjęcie też pożal się boże, ale na wszystkich ładowarkach z aukcji i Chin jest 8.4V, więc zakładam, że pomimo tego, że na oryginalnej baterii jest 7.2V to taka odchyłka jest akceptowalna.
Tutaj pytanie, na allegro widzę tylko jeden powerbank z regulacją napięcia, który by się tutaj nadał do podłączenia. Problem w tym, że w tej cenie można kupić 5 do 10 zamienników baterii i wtedy cała zabawa robi się mało opłacalna nawet biorąc pod uwagę lichą jakość baterii, do tego baterie byłyby zwyczajnie wygodniejsze.
Druga opcja to zwykły powerbank z wyjściem 5V, po drodze przetwornik do tych 7.2 lub 8.4V i do tego aparat, przy powerbanku z wyjściem 2A myślę, że dałoby to radę. Tylko, czy ktoś kojarzy, czy istnieje jakaś sklepowa wersja takiego przetwornika, czy trzeba by to zrobić samemu?
Macie jakieś pomysły jak to rozegrać, co dokupić, do kogo się udać, żeby to ewentualnie zmajstrował?
Elektronika regulujaca napiecie powinna byc w tym adapterze.
Dla pewnosci przed podlaczeniem tego ustrojstwa do aparatu mozesz multimetrem (jesli takowy posiadasz) zmierzyc napiecie wyjsciowe na stykach tej atrapy baterii.
Przed jakąkolwiek własna adaptacją zewnętrznego źródła prądu, sprawdziłbym multimetrem, jakie jest napięcie obwodu otwartego na stykach oryginalnej, w pełni naładowanej baterii. To jest kryterium tego, co powinno trafiać bezpośrednio do aparatu. Łądowarka do aku może generować wyższe napięcie (te 8.4V). Zapewne nie będzie fizycznie niebezpieczne dla aparatu, ale może on odmówić współpracy z takim zasilaniem.
Ta wkładka-adapter z linku może/musi mieć jakąś elektronikę, jakiś prosty regulator napięcia albo przetwornica. Ją z kolei należy zasilić dokładnie napięciem ze źródła, które jest przeznaczone do współpracy z tym elementem (nie wiemy, jaki on ma zakres tolerancji na wejściu). Bez opisu nie sposób powiedzieć, jakie to ma być źródło. Musisz znaleźć i podać dokładniejsze dane. Na zdjęciu z oferty jest kabel-przejściówka z USB, które ma na zasilaniu 5V z kawałkiem. To sugeruje jakąś przetwornicę DC step-up w tym elemencie, konwertującą na 7.2-7.4V, tak jak pisze Wojmistrz, ale to domysł. To są relatywnie niewielkie elementy, kiedyś bawiłem się taką step-down by podłączyć do ładowarki aparatu panel fotowoltaiczny. Opis specyfikacji z translatora to bełkot, może spróbuj znaleźć oryginalny angielski dla potwierdzenia?
W każdym razie możesz bezpiecznie przeprowadzić próbę zasilania z USB via ten gadżet, bo 5.4V < 7.2V. Jeśli napięcie będzie za małe, to najwyżej nie zadziała, ale nic nie rozwali. Testowanie napięcia potencjalnie wyższego niż wymagane oczywiście odradzam.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Z bełkotu wyławiam, jakby chodziło o to, że źródło USB do zasilania tego adaptera musi być o wydajności prądowej 2A. Sprawdź pod tym kątem wyjście swojego powerbanku. Jeśli ma mniej (np. 1A), to użyj innego lub ładowarki USB z wyjściem 2A
Hm, no więc zmierzyłem tak:
Napięcie wyjściowe na oryginalnej baterii - 8,4V, więc to 7,2 podane na niej jest trochę zaskakujące.
Podłączyłem tę przejściówkę do ładowarki iPhona, która na wyjściu ma 5V, na wyjściu przejściówki było 9V, więc faktycznie musi być tam jakiś step up (choć naprawdę dziwne, bo lekkie to jak piórko).
Podłączyłem więc tę ładowarkę z przejściówką do aparatu stwierdzając, że +/-10% to raczej standard w elektronice i wygląda na to, że prawie działa. Prawie, bo ładowarka ma max 1A, więc aparat tylko się załącza i po chwili wyłącza. Znalazłem filmik, gdzie ktoś zasila GH2 czymś podobnym z 9V powerbanku i działa:
https://www.youtube.com/watch?v=K19gj5R6aqk
Jedyne pytanie jakie w takim razie mam - szukać powerbanku, który na wyjściu ma 9V i 2A, czy wystarczy taki 5V i 2A? Głównie chodzi o cenę, powerbank z wyjściem 5/9V:
http://xiaomi.com.pl/prod...mah-pro-xiaomi/
kosztuje tyle co 2x pojemniejszy z 5V:
http://xiaomi.com.pl/prod...0000mah-xiaomi/
no i ten drugi zdecydowanie by się bardziej opłacało
Niestety z elektroniki jestem noga i nie bardzo potrafię to przeliczyć
Napięcie wyjściowe na oryginalnej baterii - 8,4V, więc to 7,2 podane na niej jest trochę zaskakujące.
Nie jestem mocny w te klocki, ale zdaje się napięcie na baterii pod obciążeniem nieco siada w stosunku do pomiaru bez obciążenia.
Carney napisał/a:
Jedyne pytanie jakie w takim razie mam - szukać powerbanku, który na wyjściu ma 9V i 2A, czy wystarczy taki 5V i 2A?
Po co szukasz Powerbanku 9V, skoro masz zasilić moduł step-up zmieniający 5V na okolice 8V? Powerbanki z wyjściem USB, które podają w specyfikacji napięcia inne niż 5V, obsługują nowe standardy zasilania przez USB z negocjacją napięcia (do niedawna nie wiedziałem o istnieniu takich protokołów, patrz USB Power Delivery). Ten moduł step-up raczej nie będzie obsługiwał takiej negocjacji, tylko oczekuje 5V oraz 2A.
W sumie racja. Jutro jeszcze pożyczę powerbank od znajomego i przetestuję. Generalnie zmylił mnie trochę opis na Aliexpress, ale teraz jak jeszcze raz przeczytałem ten bełkot z transaltora to można wywnioskować, że służy to do zasilania urządzeń 8,4-8,7V a na wejściu faktycznie powinien być powerbank 5V 2A.
[ Dodano: Pon 18 Lip, 2016 13:46 ]
Tak informacyjnie jakby kogoś interesowało to przetestowałem właśnie aparat z powerbankiem 5V/2A i działa bez problemu, więc polecam takie rozwiązanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9