Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 08 Lip, 2016
Canon G7 X Mark II czy Sony RX100 III ?
Autor Wiadomość
dune2 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Lip, 2016   Canon G7 X Mark II czy Sony RX100 III ?

Witam wszystkich.
Do ambitniejszych "rzeczy" mam lustrzankę canon 760d a mój kompakt canon ixus 100 is po wielu latach zakończył swój żywot.
Potrzebuje kompaktu który zmieści się do kieszeni spodni,kurtki czyli takiego którego będę mógł nosić przez cały rok zawsze ze sobą.
Jako że panasonic lx100 ma już konkretną wielkość i bliżej mu do bezlusterkowca to biorę pod uwagę w sumie tylko wymienione w tytule aparaty.
Do wydania mam ok 3000 zł dlatego też odpada rx100 IV.
Czytałem testy tych aparatów ale dalej nie mogę się zdecydować.
Tryb filmowania lepszy w rx100 III ale testując oba te aparaty w sklepie w tych samych warunkach wyraźnie lepsze zdjęcia jpg daje canon.
W sumie największa wada canona to ograniczenie długości filmowania dla jednego pliku oraz głośny zoom podczas filmowania.
No i co tu wybrać ?

Reklama

rafalik 
Bywalec

Wysłany: Sro 06 Lip, 2016   

Z tych 2 według mnie rx100 jeśli zależy na filmowaniu lub pomyśl o panasonicu tz100 jeszcze. Co do zdjęć w sklepie to zrób je na manualu i do tego z balansem bieli ustawionym na te same parametry bo automatyka lubi szaleć.

Elizka 
Nowy
Elizka

... a rozważałeś zakup Fuji Fim x70 http://aparaty-cyfrowe.sk...inepix-x70.html? Jest dość szybki i wygodny w użyciu. Nie zastąpi lustrzanki, ale daje więcej możliwości niż smartfon :)

komor 
Moderator

rafalik napisał/a:
Co do zdjęć w sklepie to zrób je na manualu i do tego z balansem bieli ustawionym na te same parametry bo automatyka lubi szaleć.

A jak ktoś chce robić w automacie? :)

Elizka, witamy na forum. Pierwszy post i od razu link do sklepu?

fides 
Entuzjasta
fides

Fuji X70 ma tak słabe Video, że zęby bolą.
http://www.dpreview.com/r...lm-x70-review/5

dune2 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Lip, 2016   

Fuji wygląda fajnie i duża matryca ale obiektyw jest stałoogniskowy a zoom się przydaje.
Aparat nie musi mieć dużo ale chociaż te x3 optycznego to konieczność.

Co do filmowania to jest dla mnie bardzo ważne i tu właśnie mam wątpliwości odnośnie canona.Czy on faktycznie nagrywając dzieli nagranie na parę plików ?
Sony nagrywa w jednym pliku bez dzielenia ?

I na czym polega przewaga rx100 m3 nad canonem odnośnie filmowania ? 4k mi zbędne, slow motion też.

fides 
Entuzjasta
fides

dune2 napisał/a:
na czym polega przewaga rx100 m3 nad canonem odnośnie filmowania ?

RX100 III ma full sensor readout.

dune2 
Nowy

a możesz rozwinąć to zagadnienie ?

Znalazłem takie wyjaśnienie
"Full sensor readout for increased detail and reduced moiré in video mode"
Ostatnio zmieniony przez dune2 Czw 07 Lip, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

fides 
Entuzjasta
fides

Czytaj "Resolution" http://www.bhphotovideo.c.../cinema-cameras

dune2 
Nowy

Sporo tego ale zdanie które wcześniej znalazłem więcej mi mówi
http://www.eoshd.com/2014/06/rx100-iii-review/

a co to dzielenia nagrań na mniejsze pliki wiesz może czy sony robi to tak samo jak canon ?

fides 
Entuzjasta
fides

dune2 napisał/a:
Znalazłem takie wyjaśnienie
Zgadza się.
dune2 napisał/a:
a co to dzielenia nagrań na mniejsze pliki wiesz może czy sony robi to tak samo jak canon ?

-Nie mam pojęcia

Dodatkowo RX100 III ma klatkaż https://pl.wikipedia.org/wiki/Klatki_na_sekund%C4%99 w FHD 60p
a Canon tylko 30p.
Dodatkowo RX100 III ma bitrate https://pl.wikipedia.org/wiki/Przep%C5%82ywno%C5%9B%C4%87 50 Mb/s,
a Canon 760D ze 28 Mb/s.

dune2 
Nowy

No to faktycznie sony wypada lepiej odnośnie filmowania.
Może ktoś się wypowie odnośnie cięcia filmów na parę plików czy w sony też tak jest jak w canonie.
Pozostaje jeszcze najważniejsza sprawa a więc jakość zdjęć.
Optyczne w teście więcej punktów przyznało canonowi i ja po testach w sklepie też miałem wrażenie że canon wypada lepiej.Miałęm swoje karty pamięci i w domu zgrałem fotki na kompa i porównywałem na tv 46 cali.Wydawało mi się że wyraźnie lepsze zdjęcia ma canon.
Mam nadzieję że się myle.
Ostatnio zmieniony przez dune2 Czw 07 Lip, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

fides 
Entuzjasta
fides

Jakby porównywać na ekwiwalentnych przysłonach w danych warunkach -czyli ISO w RX100 III o 2EV niższe, to źle nie jest http://www.dpreview.com/r...275723678592777

dune2 
Nowy

Tylko że w canonie też źle nie jest i pytanie gdzie lepiej :)

fides 
Entuzjasta
fides

W rozmiarze RX100 -nigdzie.

Odpowiedz do tematu