Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dzieciom na pamiątkę
Autor Wiadomość
lupus-79 
Nowy

Wysłany: Czw 04 Sie, 2016   Dzieciom na pamiątkę

Witam wszystkich
tak jak napisałem w temacie chciałbym zatrzymywać szczególne chwile rodzinne aby dzieciaki miały kiedyś pamiątkę. Sam osobiście nie mam wielu zdjęć z dzieciństwa i jakoś źle mi z tym. Natomiast pierwszy filmik z moim udziałem to jakieś urywki z pierwszej komunii i dopiero zakończenie podstawówki.
Głównymi celami będą więc dzieci (3 letni rozbójnik i 9 miesięczny terrorysta). W związku z tym że staramy się dużo zwiedzać i podróżować często jest to też architektura i krajobraz.

Najpierw o moim doświadczeniu: zwykły pstrykacz, choć kiedyś zacząłem wchodzić w temat fotografii ale czas na to nie pozwalał i zostało na pstrykaczu :oops:

Obecnie posiadamy Nikona D40x z kitowym 18-105. Tak naprawdę nawet na wyjazdy woleliśmy dźwigać ten aparat bo jakość zdjęć była o niebo lepsza niż kompakt nikona od teścia czy mój stary SP570UZ. No ale po pierwszej awarii pan w serwsie powiedział że to już nie było leczenie tylko chwilowa reanimacja. No i brak możliwości filmowania. Występy w przedszkolu wygłupy rodzinne, troszkę tych chwil już uleciało.

W sumie nie wiem czy zaczynam temat w dobrym dziale gdyż nie potrafię sprecyzować jakiego aparatu szukam. Może ktoś uzna że trzeba to będzie przerzucić gdzieś indziej lub tutaj doradzicie.
Podam zaraz to co najbardziej mnie interesuje.

1.Zdjęcia (dzieciaki w ruchu, przedstawienia szkolne, architektura, krajobraz, czasem rodzinne imprezy)
2. Kręcenie filmów (głównie dzieci, czasem wydarzenia kulturalne) Raczej wystarczy fullHD.
3. Zoom (nasz kit od 18mm świetnie nadawał się do architektury ale jak już się stoi w którymś rzędzie na przedstawieniu dziecka przydałoby się coś więcej niż 105mm. w filmie jak i w foto)
4. Obrotowy wyświetlacz (z tych dalszych rzędów lepiej mieć możliwość zrobienia zdjęcia z uniesionych rąk.
5. Wymienne akumulatorki lub baterie
6. Cena, tu nie będę wybrzydzał. Nie chcę jak każdy pewnie wywalić kupy kasy, ale jeśli podczas dyskusji wyjdzie ciekawa propozycja i będzie to np 3 lub 4 tyś to też z żoną to przedyskutuje ale bardziej skłaniam się na koszt rzędu 2,5- 3 tyś.

Teraz do rzeczy. Czy jest jakiś kompakt o takich parametrach? Raczej NIE. To może jakaś hybryda (byłoby najrozsądniej chyba) lub lustrzanka z obiektywem o dużym zakresie ogniskowych (kilka szklanek raczej nie wchodzi w rachubę).

Dlatego też mój dylemat z doborem miejsca postu. Dziękuję za ewentualną pomoc i czekam na ożywioną dyskusję.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 04 Sie, 2016   

Sony RX100 III

TomPL2 
Optyczny

Z takim budżetem to i kompakt znajdziesz, który prawie spełni twoje wymagania, tzn. nie znajdziesz z obiektywem < 24mm i nie produkują z wymiennymi bateriami (kupuje się zapasowe akumulatorki)
Np. Olympus Stylus 1s lub większy i z większą matrycą Lumix FZ1000.
Oczywiście możesz też za te pieniądze na pewno nabyć jakąś lustrzankę z obiektywem 18-105 i odchylanym ekranem, ale to już w innym dziale...

lupus-79 
Nowy

Sony odpada choćby ze względu na ogniskową. Jak już wspomniałem mam obiektyw
18-105mm i potrzeba czasem dłuższej ogniskowej aby nagrywać filmiki/robić zdjęcia dzieciakom na występach kiedy nie ma możliwości stania w pierwszym rzędzie. Z tego co wyczytałem fz1000 ma tą samą matryce. Olympus Stylus1s tez ciekawa propozycja. Na jakimś forum wyczytałem że dobry jest też Canon PowerShot G3 X.
Co Wy na to zestawienie? Może ktoś napisze coś więcej o proponowanych aparatach? może ktoś któregoś używa/ał?

Czekam na dalszą dyskusje i pozdrawiam :smile:

Wojmistrz 
Obserwator

Jako "odrobinkę" doświadczony filmowiec, który też wykorzystuje swoją wiedzę do uwieczniania swoich pociech powiem ci, że najczęściej w szkole filmuję Canonem EOS M z obiektywem 18-55mm IS STM. Nie umiem ci odpowiedzieć ile razy użyłem ogniskowej powyżej 35mm w tym obiektywie podczas filmowania. Nigdy nie filmuj tylko swojego dziecka! Filmuj to, w czym uczestniczy! Ty myślisz, że jak będziesz miał mało światła jak to na aulach czy salach gimnastycznych bywa, to będziesz miał super jakość i pełną stabilizację? Brawo. Poza tym powiem ci tyle. Gdybym dziś miał luźnych kilka tysiaków i chciał kupować coś pod dzieci, kupił bym kamerę, ręczną, dość małą kamerę, najlepiej 4K. Takiego Panasonic HC-VX870 czy Sony FDR-AX33. Nawet jeśli chciałbyś robić tylko do FullHD, materiał ustabilizujesz i możesz go potem przekadrować, a i podłączysz zewnętrzni mikrofon.

lupus-79 
Nowy

Dzięki za podpowiedzi. Widzisz Wojmistrz Nie wiem po co te wykrzykniki. Czuję się lekko zahukany :wink: Nie zawsze da sie podejść tak blisko aby bez zoomu coś nagrać. Rozumiem że nagrywa się całe przedstawienie ale czasem chciałbym wykadrować MOJE dziecko i jego solowy występ i wątpię że nawet przy tych 70mm w sony da się radę gdy będzie się stać dalej. Ale naprawdę z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy dzięki za wskazówki i te krzyki w moim kierunku :wink: Jak widzę nie tylko dowiem się o sprzęcie ale również coś o technice.
Kamera? No cóż kolejne 2 tyś wydane tylko po to aby nagrywać kilka filmików. TAK kilka bo osobiście nie jesteśmy za tym z żoną. Nawet na ślub nie chcieliśmy kamery tylko dobrego fotografa. Więc nagrywanie ma być tylko dodatkiem w szczególnych wypadkach... takich jak mieliśmy np w Bieszczadach. Udało nam się zauważyć atak zaskrońca na żabę. Nasz stary D40 x zrobił kilka seryjnych fotek z czego może dwie się nadawały do pokazania. Z filmiku 4K ponoć można dobry kadr wychwycić. Czy to prawda sam odpowiedz i poszerz moją wiedzę w tym temacie a może będę upierał się aby było w tym aparacie jednak 4K. Przy okazji nie uwierzycie jak schwytana żaba potrafi głośno krzyczeć. Reasumując dźwigać w góry jeszcze kamerę odpada lepiej jeden aparat z możliwością nagrywania. Dlatego też Sony RX100 III odpada ze względu na mały zoom, Nie da się czasem podejść do jakiegoś zwierzęcia aby je uwiecznić.

Wojmistrz 
Obserwator

Spoko, to tylko porady, a wykrzykniki to nie huczenie na ciebie tylko podniesienie emocji tej wypowiedzi.
Fotografia to nie filmowania i w przypadku występu dziecka, po pierwsze zawsze jesteś zmuszony do kadrowania poziomego (pomijamy dziwnych ludzi ze smartfonem, oni nie myślą w kategoriach ogólnych tylko istagramu :) ) i po drugie źle wygląda gadające głowa z takiego występu, więc będziesz starał się uchwycić całą sylwetkę. Poszukaj gdzieś filmików z występów i zobacz jak wygląda takie kardowanie jak ty myślisz robić, a jak jeśli dziecko nie stanowi większości obrazu. Filmowanie to jest niestety sztuka i w reportażach z występów stosuje się nieco innych środków skupienia na temacie. Nie działa się dla przykładu głębią ostrości, a wykorzystuje głównie mocne punkty (złoty podział i te sprawy).
Jeśli chodzi o filmy 4K, to jakość jest fotograficzna i każda taka klatka filmu to jak osobne zdjęcie jpg z aparatu 8Mpx. Spokojnie można takie wydrukować nawet na A3. Niestety czasem mogą być lekko poruszone, bo nagrywane są z czasem 1/50s. Wspomniana kamera Panasonic robi też całkiem niezłe fotki i ma do tego osobny spust migawki. Teoretycznie 6784 x 3816 czyli 25.9Mpx, ale to ściema, bo to interpolowana wielkość. Matryca ma fizycznie 18.91Mpx.

lupus-79 
Nowy

Wysłany: Pią 05 Sie, 2016   

Reasumując dalej szukam aparatu z możliwością filmowania. Kamera z możliwością focenia odpada bo 90-95% to będą zdjęcia.
Wojmistrz mam jeszcze jedno pytanie: czy te wybrane fotki z filmu 4K można zrobić samemu ewentualnie przy użyciu jakiegoś programu? Pytam gdyż fz300 ma normalnie taką opcje. Natomiast fz1000 nie. Ma za to lepszą matryce i ogólnie bardziej zachwalany choć nie uszczelniony w porównaniu do fz300. Znalazłem test w który fz300 wygrał o 1 pkt na 100 z fz1000. Według tego testu ogólnie najlepiej oceniono Nikona 24-500.

Na razie cierpliwie czekam na dalsze sugestie i podpowiedzi ze strony innych forumowiczów

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 05 Sie, 2016   

Niektóre programy np Sony Movie Studio mają opcję zapisu filmu do zdjęć. Osobiście używam tej opcji do ręcznego nałożenia efektów metodą poklatkową lub korekcji np przy renowacji starych filmów, ale spokojnie można użyć jako zwyczajne wyciągnięcie klatki filmowej.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Wto 09 Sie, 2016   

A to moja propozycja:
http://www.optyczne.pl/po...=1990&add2=1870
Warto zauważyć, że HX60 ma stopkę na lampę błyskową, co jest cechą dość ważną i znacznie rozszerzającą możliwości focenia, zwłaszcza w pomieszczeniach. Ja używam m.in. HX50V i jestem zadowolony.

lupus-79 
Nowy

Wysłany: Czw 11 Sie, 2016   

THX Soniak10 za odp ale, po konsultacjach z żoną i przeczytaniu różnych opinii do wcześniej wymienionych wymagań czyli:
1 zoom z ogniskową powyżej 200
2 odchylany ekran
3 kręcenie filmów min w Full HD a nawet lepiej w 4K
doszła jeszcze matryca 1".
Czy ktoś poleci coś wiecej niż FZ1000, G3X lub RX10? W co warto zainwestować? A może komuś o uszy się obiło że będzie następca FZ, albo że RX10 III jest w mega promocji?

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

lupus-79, na razie z 4k nie ma za dużo modeli. Jak masz kasę, to kup sobie Canona XC10 :P

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

No jest jeszcze TZ100, choć nie wiem czy spełnia p.2

lupus-79 
Nowy

Wysłany: Sro 31 Sie, 2016   

Więc.
Byliśmy z żonką w sklepie i przebadaliśmy organoleptycznie kilka aparatów.
Maluchy odpadają. Jednak kilka lat noszenia lustrzanki powoduje że człowiek chce czuć aparat w ręce a nie pudełko fajek. Poczytaliśmy, popytaliśmy, pooglądaliśmy, podotykaliśmy i...
wybór jeszcze nie zapadł całkowicie ale będzie to aparat ze stajni Panasonic'a. Wahamy się między FZ1000 a FZ300. Są testy gdzie punktowo za całokształt wygrywa fz300 ale za zdjęcia wiadomo fz1000 bo jakby nie było matryca 1". Tamten ma jednak sporo dodatków typu 4KPHOTO, uszczelnioną i magnezowa obudowę, mniejszą cenę, dotykowy ekran,itp., itd.

https://www.youtube.com/watch?v=P7kmA6cUPcU

Nie wiem czy fz1000 też może wyłapywać fotki z 4K tak jak fz300(4KPHOTO) i czy oba mają 'slow motion'
Jezeli chodzi o ergonomię to mi lepiej w dłoni leży FZ1000 bo troszkę większy.

Co waszym zdaniem byłoby lepsze do pstrykania i nagrywania tych naszych pociech?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016   

lupus-79 napisał/a:
posiadamy Nikona D40x z kitowym 18-105

To wymień tylko korpus na np. D7000. Szkło już masz.

Odpowiedz do tematu