Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 26 Sie, 2016 Jakie body do 3000 zł? (Nikon lub nie)
witam wszystkich,
nadszedl czas wymienic body, moj stary wysluzony nikon d80 ma juz swoje lata a dodatkowo padla mi ostatnio kamera.
Stad pomysl zeby nie kupowac nowej tylko zmienic body na takie z mozliwoscia nagrywania filmow (teraz zapewnie jest to juz standard, jednak chodzi mi o to aby te filmy byly w jak najlepszej jakosci).
jako ze mam 2 szkla to najlepiej aby to nowe body tez bylo nikona, jednak jesli w tej samej cenie jest jakis canon, ktory miazdzy konkurencje to tez jestem otwarty.
co moglibyscie polecic tak do 3 tys zl?
z gory dzieki za rady!
pitrekk
ps. z rzeczy na ktorych mi szczegolnie zalezy to (poza filmami) nalezaloby wymienic to, zeby jak najlepiej radzil sobie przy ograniczonym swietle (duze ISO tylko takie z ktorego da sie korzystac).
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 27 Sie, 2016, w całości zmieniany 1 raz
pitrekk musisz zdecydowac na czym Ci bardziej zalezy ? Canon 70D lepsze video plus obrotowy dotykowy ekran Nikon D7100 lepsze fotki plus dual SD slot. Do obu body (nowych) trzeba dorzucic kilka stowek ponad Twoj budzet.
Skoro masz juz dwa szkla to chyba rozsadniej bedzie pozostac przy Nikonie. Kiedys sam zmienilem D90 na D7100 roznica byla ogroma. Przykrecasz szklo 35mm 1.8 i foty strzelasz jak marzenie
Dziękuję wszystkim za rady, poczytam w takim razie jeszcze o tym nikonie D7100 i zobaczę za ile można go dostać. Co do szkieł to mam nikkora 18-105 oraz tamrona 70-300. Pozdrawiam!
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Sie, 2016
pitrekk napisał/a:
Co do szkieł to mam nikkora 18-105 oraz tamrona 70-300.
Jeśli te szkła ci wystarczają - to rzeczywiście powinieneś zastanowić się nad d7100.
Przesiadka z D80 na D7100 jest jak najbardziej poprawna, bo to ta sama linia. D80 miało następcę w postaci D90, a ten po zmianie oznaczeń rozpoczął serię D7000.
Cóż można jeszcze dodać do tego tematu(?)... dobrego światła
Nie wiem jak mam rozumiec Twój komentarz.
W sensie ze D7100 jest w sam raz dla takich leszczy jak ja?
Jestem totalnym amatorem, a dodatkowo od ponad 3 lat mój czas na fotografię został drastycznie ograniczony...
Gdyby nie padła mi kamera to pewnie używałbym mojej starej D80 jeszcze kilka lat.
Kiedyś myślałem jeszcze nad zakupem jakiegoś szkła szerokokatnego, ale jakoś nie po drodze mi było.
Komentarz Andrzeja oznaczał tyle, że jeśli jesteś zadowolony z tych obiektywów i nie odczuwasz potrzeby zmiany systemu na inny z powodu obiektywów, to kupno D7100 jest najlepszym wyborem. To nie jest aparat dla leszczy tylko bardzo dobry aparat w swojej klasie. Wymieniając D80 na D7100 zachowasz znaną Ci już ergonomię, trochę układ menu i inne przyzwyczajenia, a cała reszta będzie tylko lepsza. Lepszy ekran, lepsza matryca, szybszy tryb seryjny, itd. itp.
Dla leszczy? No nieźle...
Warto zauważyć, że to nie jest to linia amatorska (D3x00) lub zaawansowana-amatorska (D5x00), tylko półprofesjonalna. W Nikonie z matrycami APS-C mógłbyś kupić wyżej tylko profesjonalną z serii Dx00 (aktualnie D500). Zważ też, że na tę serię i wyższe pasują wszystkie obiektywy z AF, bo starsze wymagające "śrubokręta" nie są obsługiwane w seriach D3000 i D5000, z prostego powodu, nie mają wbudowanego mechanizmu
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 29 Sie, 2016
pitrekk napisał/a:
D7100 jest w sam raz dla takich leszczy
Nie przyszło mi do głowy... wiem - że nie zaproponowanie Pentaxa może wygląda dziwnie , ale żeby aż tak...
Hehe, spoko Panowie, nie chciałem się czepiać, poprostu dziwnie trochę ten komentarz zabrzmiał i nie wiedziałem jak go rozumieć.
Jeszcze jedno pytanko jeśli można: iso- jak ten nikon wypada na tle konkurencji przy wysokich wartościach ISO? Bo mój dziadek D80 też niby max wartość miał wysoka, ale realnie to powyżej 1000 nie dało się robić,zdjęć.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 29 Sie, 2016
Jest na podobnym poziomie jak Pentax i lepszy od Canona i Sony. Przejrzyj testy i testowe zdjęcia w testach na optyczne.pl , d-previev.com czy dxomark.com. Tyle że w przeciwieństwie do matrycy D 7000 nie lubi niedoświetleń. ISO 1100 można używać bez oporów. Wyżej - to już zależy od indywidualnej tolerancji. Jedni poprzestaną na 1600 inni będą odszumiać 6400.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11