Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
OMD EM5 Mk II czy OMD EM1?
Autor Wiadomość
Willy 
Bywalec

Wysłany: Pią 28 Paź, 2016   OMD EM5 Mk II czy OMD EM1?

Nie znalazłem takiego tematu, więc zaczynam nowy.

Interesuje mnie zwłaszcza przewaga AF w EM1. W jakich sytuacjach bedzie tak naprawdę odczuwalna? Wyczytałem, że przy słabszym świetle.

Czy EM1 bedzie miał także przewagę celności AF w fotografowaniu moich ruchliwych dzieciaków?

Dodam, że posiadam tylko obiektywy m43.

Ostatnie, widziałem test AF Sony 6500 zdaje się i bardzo imponował celnościa AF przy poruszających się obiektach.

Przy m43 trzyma mnie trochę szklarnia, ale porządny AF mógłby spowodować przesiadkę na inny system. Dodam tylko, że zdecydowanie bezlustro, bo lustrzanki już nie chcę.

Aha, mam w tej chwili EM5 i GM1 i przy poruszających się obiektach AF nie jest do końca zadowalający jak dla mnie.

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sob 29 Paź, 2016   

Nie fotografowałem E-M1 ale w E-M5mkII, który użytkuję od prawie 2 lat AF jest błyskawiczny.
Czekam, aby przetaestować nowego E-M1mkII bo podobńo AF w nim jest jeszcze lepszy (szczególnie jeżeli chodzi o szybko poruszające się obiekty).
Deklarowane 60 klatek w RAW na sekundę i 18 na sekundę przy włączonym trybie śledzenia robi wrażenie.

Willy 
Bywalec

@fatman, a porównanie AF ze starym EM5 i EM5 Mk II? Zwłaszcza z podpiętym Panasem 1.7/20?

I jeszcze jakieś przewagi nowego nad starym w fotografii rodzinno/portretowo/turystycznej?

snufkin 
Rozmowny

Willy napisał/a:
Zwłaszcza z podpiętym Panasem 1.7/20?

AF tego obiektywu do demonów prędkości nie należy i wymiana korpusu może za dużo nie dać. To jest muł nawet przy statycznych obiektach.

Jakie masz te pozostałe obiektywy?

Willy 
Bywalec

Pozostałe to:

1.4/25mm
1.8/45mm
2.8/12-40

naleśnik 12-32 Panasa

no i zoom 75-300, ale tego nie używam, więc chce się pozbyć.

W sumie 1.7/20 i naleśnika używam z GM1 i to jest suoer zestaw "light".

DamianS82 
Nowy

Wysłany: Nie 30 Paź, 2016   

A tak z innej beczki. Wszystkie obiektywy na mikro 4/3 pasuja do olympusa?

fatman 
Optyczny

Willy, miałem E-M5 jedynkę również. W dwójce AF zauważalnie szybszy.
Tak jak piszesnufkin - 20/1.7 jest sam z siebie wolny przy ostrzeniu więc miarodajny nie jest.
Natomiast 12-40/f2.8, króry masz, już tak.
Wybierz się do sklepu z własnym szkłem i sam sie przekonaj.

@DamianS82 - tak.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

4/3" to wielkość matrycy, mikro 4/3 to rodzaj mocowania.
Czyli - wszystkie obiektywy/aparaty z mocowaniem mikro 4/3 do siebie pasują, bo nie mają innego wyjścia.

DamianS82 
Nowy

Wysłany: Wto 01 Lis, 2016   

Widziałem też mocowanie 4/3 no i mikro 4/3 rozumiem ze te obiektywy nie beda pasowac odwrotnie? Czyli mikro do normalnego 4/ i w druga? Da sie stosowac jakies adaptery? Te obiektywy z mocowanie mikro raczej do tanich nie naleza...

komor 
Moderator

Oryginalny adapter:
http://www.foto-net.pl/sk...ry-trzecie.html

Tańsze zamienniki:
http://www.foto-net.pl/sk...we-Olympus.html

DamianS82 napisał/a:
Te obiektywy z mocowanie mikro raczej do tanich nie naleza...

Owszem, jest sporo dobrych i tanich obiektywów do mikro 4/3, tylko trzeba zrelatywizować pojęcie „tani”. :) Fotografia to nie jest tanie hobby. Ale koledzy tu na forum wielokrotnie podawali przykłady niedrogich obiektywów tego systemu, które warto kupić. Tani oznacza okolice 1000 zł za nowy obiektyw.

DamianS82 
Nowy

komor,
Nie koniecznie musze mieć nowy;) rozumiem ze af dziala normalnie

komor 
Moderator

DamianS82 napisał/a:
rozumiem ze af dziala normalnie

W sensie z adapterem? Pewnie zależy z jakim, ale to niech już się użytkownicy wypowiadają.

DamianS82 
Nowy

Wysłany: Sro 02 Lis, 2016   

A no pewnie z oryginałem to działa, znalazłem taki za 899 zł :mrgreen:

lcf 
Rozmowny

Wysłany: Pią 04 Lis, 2016   

@Willy: jeśli dzieciaki zbliżają/oddalają się niezbyt szybko i światło jest OK, to AF z E-M1 da radę. Przy słabszym świetle rewelacji jednak nie oczekuj.

Jak chcesz mieć AF działający podobnie do A6500, to z puszek u43 chyba tylko E-M1 II wchodzi w grę - obie puszki dosyć drogie. IMO przed ew. zakupem powinieneś wcześniej sprawdzić skuteczność planowanej puszki w kilku przykładowych sytuacjach, żeby ocenić czy dany AF będzie wystarczający na Twoje potrzeby.

Odpowiedz do tematu