Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 27 Lis, 2016 Samsung NX3000 vs Panasonic LX100 do krajobrazu
Część, stoję przed dylematem co wybrać do pstrykania JPEG-ów w Tatrach. W tej chwili posiadam Sony R1 z jakości którego jestem cały czas bardzo zadowolony ale jego ciężar 1230g z pokrowcem zabija więc coraz częściej biorę małego i poręcznego Canona SD900 Ti - 190g ale jakość jest często niezadowalająca. Tu moje foto z tych dwóch aparatów http://tatry.zz.vc/foto.html - te z Sonego są 3:2 z Canona 4:3
Przymierzam się więc do zakupu czegoś co zastąpi mi ten zestaw. Ale im więcej czytam tym jestem głupszy, choć różne cyfry mam już od 2002 roku, to w tej chwili wybór jest ohydnie duży. Podoba mi się Panas LX100 ale cenowo dość drogi, więc wypatrzyłem dwa razy tańszego NX3000 16-50, który wydaje mi się, że daje lepsze JPG. Czy mam rację?
Priorytety: Jakość jpg - Cena - Waga. W grę wchodzą tylko używki.
Czyli Panasa LX100 odpuścić całkiem i szukać jednak wśród bezlusterkowców?
Odpowiadają mi zdjęcia zarówno z NX300 jak i NX3000 - nie wiem na razie jaka jest różnica między nimi jeśli chodzi o body, myślałem że NX3000 jest "nowocześniejszy" bo jest nowszy. Zdjęcia przykładowe z A5000 na teście optycznych jakieś takie słabe...
Z tego porównania LX100 wylatuje w przedbiegach. Ale na wielu polach taki A5000 moim nieobiektywnym wzrokiem wygrywa także z aparatami za > 20tyś zł ... np Canonem 1DX mII
[ Dodano: Pon 28 Lis, 2016 14:52 ]
Jestem mocno zdecydowany na NX300 aczkolwiek mocno zastanawiam się też nad NX 30, bo trzymanie ma na pewno wygodniejsze. Niestety jeden jak i drugi wymusza branie zapasowej baterii. Przyznam szczerze, że sam sobie się dziwię takiemu wyborowi, bo po pierwsze kiedyś gdy miałem przez miesiąc Samsunga EX1 - powiedziałem nigdy więcej nic tej firmy nie kupię jeśli chodzi o aparaty, a po drugie jak pojawiły się pierwsze bezlusterkowce byłem do nich bardzo sceptycznie nastawiony...
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Lis, 2016
Soniak R1 miał kawał świetnego szkła (jasne, ostre, uniwersalny zakres). Po takim doświadczeniu nie pchałbym się w obiektywy kitowe do bezlusterkowców, ani we współczesne typowe zoomy w kompaktach. A ponieważ robisz głównie w niezłym świetle, to niskie szumy z matrycy nie są zbyt istotne. Popatrz na (używane) bezlustra z zoomami wyższej klasy.
Jeśli dobry JPEG to polecam Fuji. Poszukaj używek X-A1 lub X-M1 i do tego 16-50. Jeśli masz fundusze to możesz się szarpnąć na 18-55, świetne szkoło jak na kita. Choć na Twoim miejscu przy takich wymaganiach szukałbym raczej Canona G7X z dobrą matrycą i szkłem jak na kompakt. Na Allegro masz sztukę za 1700zł. do wzięcia.
G7X byłby dla mnie idealny gdyby zamiast 1700 stał po 700zł... Zwłaszcza, że zdarza się mojemu 900Ti lądować z dwóch metrów na kamieniu odbić się dwa razy i czekać tam na mnie w pełnej gotowości do robienia kolejnych zdjęć! Za to podoba mi się Fuji X-M1, tzn zdjęcia z niego. Pytanie czy jest sens płacić za niego dwa razy więcej niż za bliźniaczo podobną konstrukcję Samsunga NX300?
Z tego porównania LX100 wylatuje w przedbiegach. Ale na wielu polach taki A5000 moim nieobiektywnym wzrokiem wygrywa także z aparatami za > 20tyś zł ... np Canonem 1DX mII
[ Dodano: Pon 28 Lis, 2016 14:52 ]
Jestem mocno zdecydowany na NX300 aczkolwiek mocno zastanawiam się też nad NX 30, bo trzymanie ma na pewno wygodniejsze. Niestety jeden jak i drugi wymusza branie zapasowej baterii. Przyznam szczerze, że sam sobie się dziwię takiemu wyborowi, bo po pierwsze kiedyś gdy miałem przez miesiąc Samsunga EX1 - powiedziałem nigdy więcej nic tej firmy nie kupię jeśli chodzi o aparaty, a po drugie jak pojawiły się pierwsze bezlusterkowce byłem do nich bardzo sceptycznie nastawiony...
NX 30 wytrzymuje mi na baterii cały dwugodzinny komncert to jest kilakset zdjec i nieco filmów.
Jeżeli wyłaczysz ekran i przestawisz na wizjer to ten świeci dopiero kiedy przyłożysz oko.
No ale zapas warto mieć szczególnie, że kosztuje 30 PLN (Newell)
Niemniej do krajobrazów polecam raczej NX500 z uwagi na lepsza matrycę.
Nie chodzi już o rekorodwe 28 MP ale o zakres tonalny.
Z NX1 (ta sama matryca) wyciągam czarne cienie na światło dzienne - to pomaga zachować detale w światłach po prostu HDR z RAWa.
NX30 jest też świetnym aparatem ale na bardzo dużych kontrastach trzeba robić HDR.
To nie przeszkadza przy statycznych krajobrazach niemniej kiedy np w kadrze przelatują ptaki itp to lepiej miec NX500.
Poza tym jest opcja kupić świetny zoom 16-50/F2-2,8
Ja tego szkła nie mam bo uznałem ż elepiej jestmiec 3 staki 16/30 i 45 mm.
Natomiast dłuzszy odpowiednik 50-150/F2,8 to super szkło - czasem i taki zakres do krajobrazu się przydaje a kompakt ze stałym zoomem 4x tego nie zaoferuje
Budżetowo ciemniejszy lecz tani 50-200 też się sprawdzi.
Kłopot z NX500 jest słaba podaż aparat był rozchwytywany i szybko zniknął z półek a pamiętam jak niedawno w Euro RTV AGD zdobił gablotkę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11