Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 25 Maj, 2008 Canon 400d czy Sony A200?
Witam
z góry zaznaczam ze jestem amatorem jeśli chodzi o fotografie, od jakiegoś czasu chodzę na zajęcia z fotografii i no cóż trochę mnie to wciągnęło i chciałbym se na początek kupić jakiś aparat żeby sie bardziej podszkolić
wsumie byłem już zdecydowany na Canona 400d , miałem go nawet już kupić kiedy w sklepie sprzedawca doradził mi Sony Alpha 200 , powiedział mi mnie więcej cos takiego ze parametrowo sa bardzo podobne ale plusem Sony jest stabilizacja obrazu i jeśli nie będę miał poniżej chęć dalej sie rozwijać to przynajmniej będę miał fajny aparat na fotki rodzinne
hmm no cóż nie podchodziłem do tego tak ale w sumie po części miał racje
chciałem sie dowiedzieć od Was który byście doradzili, z góry zaznaczam ze nie obchodzą mnie komentarze typu ' Weź Canona bo jest ładniejszy' , chodzi mi ogólnie np jak wypadaj w waszych testach, jak np jest z dostępnością do obiektywów
Przyznam sie ze ta stabilizacja obrazu jest kosząca, ale jakoś bardziej jest przekonany do Canona jeśli chodzi o aparaty (miedzy innymi ma lepsze wsparcie)
jakie jet wasze zdanie co na początek?
ps. aparat może w przyszłości służyć mi do zdjęć imprez sportowy typu : mecz piłkarski, koszykówki itp
Jak masz zamiar mieć w przyszłości mieć COKOLWIEK wspólnego z fotografią sportową to zapomnij o wynalazkach Sony z ich stabilizacją obrazu bo tam się to niemal do niczego nie przyda. Będziesz za to płakał nad AF-em A200. Do sportu są dwa systemy - to Nikon i Canon i tutaj bym szukał rozwiązania problemu. Oczywiście łatwo mi teraz doradzać kupno od razu Canona 40D bo do sportu nadaje się on znakomicie, ale przynajmniej wybierz lepszy system w postaci Canona 400D i zbieraj szklarnię. Od razu polecam skupić sie na obiektywach jak najjaśniejszych z jak najszybszym AF-em.
Stabilizacja w matrycy jest kusząca, ale nie powinna być czynnikiem decydującym dopóki nie zdecydujesz co chcesz dalej z aparatem robić. Obiektyw kitowy od 400D jest dość kiepski, więc jeśli zamierzasz przy nim pozostać, to są lepsze pomysły niż 400D+kit, stabilizowana matryca w aparacie jest wtedy (dla mnie) plusem. Jeśli zaś już teraz wiesz, że będziesz się rozwijał i kupował lepsze szkła, to 400D daje naprawdę ładne obrazy i może być dobrym punktem startu do tego hobby, tak jak stało się to w moim przypadku.
A tak w ogóle to przeczytałeś starsze wątki? Bo temat tego rodzaju pojawia się co chwilę...
Wysłany: Nie 25 Maj, 2008 Re: Canon 400d czy Sony A200?
maniek86 napisał/a:
Witam
...wsumie byłem już zdecydowany na Canona 400d , miałem go nawet już kupić kiedy w sklepie sprzedawca doradził mi Sony Alpha 200 , powiedział mi mnie więcej cos takiego ze parametrowo sa bardzo podobne ale plusem Sony jest stabilizacja obrazu i jeśli nie będę miał poniżej chęć dalej sie rozwijać to przynajmniej będę miał fajny aparat na fotki rodzinne ...
Muszę przyznać że fajny sprzedawca Ci się trafił taki znawca można powiedzieć. Stabilizacja matrycy to lipa, element stabilizujący optycznie jest bez porównania lepszy. Oczywiście wiąże się to z ceną, ale widziałeś coś, co by było tanie i dobre ??? Ja się nie spotkałem. Na pewno Canon 400D będzie lepszy to tak jakby porównać skodę do volkswagena. Polecam również Nikona z wykluczeniem modeli D40, D40x D60. 70/80 będzie OK. Baniek i piany nie zrobisz takiej ładnej jak SONY ale co innego na pewno. Canon/Nikon tutaj powinien paść Twój wybór.
tak czytałem inne watki dlatego właściwie byłem już zdecydowany na 400d, ale jak napisałem sprzedawca mi trochę namieszał w głowie bo tańszy, bo podobny , a przyznam się ze nigdy nie miałem styczności jeśli chodzi o aparaty Sony
na zajęciach głównie korzystaliśmy z Pentaxa i Canona , a jak się pytałem prowadzącego co mi by poradził to odpowiedz była " nie jestem elektronikiem wiec Ci nic nie doradzę" hmm na przekór losu ja jestem elektronikiem
... " nie jestem elektronikiem wiec Ci nic nie doradzę" ...
Dobrze że nie był "Wielkim Elektronikiem" z Pana Kleksa.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 25 Maj, 2008
rafalg napisał/a:
ale widziałeś coś, co by było tanie i dobre ??? Ja się nie spotkałem.
W żabce spotkasz Komandosy - są tanie i dobre
A co do A200 - myślę że porównując możliwości puszka - puszka - to rzeczywiście Sony będzie oferować więcej - tylko że to takie totalne patrzenie od pupki strony
Szkieł Sony nie zaoferuje takich fajnych w takich cenach - ale to wszystko zależnie od potrzeb - ja tam liczę na to, że Sony wgryzie się porządnie na 3 miejsce lustrzanek cyfrowych - byłoby to mi na rękę
Sama puszka faktycznie jest lepsza A200 (wg. mnie). Zdecydowanie latwiej o akcesoria do C w tzw. pobliskim sklepie, chociaz w sklepach internetowych z mocowaniem alpha nie ma problemow.
Jak miałbym patrzeć na FJ, Saturny i MM to Canon ma tam najmniejszą ofertę szklaną wśród wszystkich systemów - rzadko kiedy znajduje się tam coś innego od 40/0d 50/1.8 i 70-300IS, i paru kundli. Nikon ma często d40, d60, d80, d300 + obie 50, 85, 80-200, 70-200vr, 70-300vr, coś szerszego i gripy do wszystkich powyższych body, potem pentax / sony, olek i na końcu canon
Mavierk, w torunskim MM jest katastrofa. Dopiero od niedawna jest "cos". Na przyklad A700 w wyzszej cenie niz byla w pierwszym tygodniu pojawienia sie w sprzedazy. Jest pozostale Alfy, D60 i 80, Olki 510, 410, 420 oraz jeden Pentax. Cen tych aparatow porownac nie moge, ale niskie chyba tez nie sa. Obiektywy sa 3, tyle samo lamp blyskowych. Grip chyba jeden. Canona faktycznie brak. W FJ jest wszystkiego po trochu, ale najwiecej C i N.
krisv740 [Usunięty]
po katastrofę zapraszam do siebie
kupa sony,pentax, nikon do canona jeden obiektyw i dwa body
trochę sie pośmiałem i kupiłem muzyczke bo akurat trafiłem co lubię
co do wyboru jak zawsze proponuje zastanowić sie co i czy naprawdę chce się robić z foto, a puźniej do tego kupować sprzęt
jedno i drugie body spełni podstawowe zadania, z tym że canon przy wyborze dobrej szklarni w chwili obecnej jest niestety bardziej przyszłościowy - w polsce
Wysłany: Nie 25 Maj, 2008 Re: Canon 400d czy Sony A200?
rafalg napisał/a:
Muszę przyznać że fajny sprzedawca Ci się trafił taki znawca można powiedzieć. Stabilizacja matrycy to lipa, element stabilizujący optycznie jest bez porównania lepszy
porównywalnie taki sam.
rafalg napisał/a:
Oczywiście wiąże się to z ceną, ale widziałeś coś, co by było tanie i dobre ??? Ja się nie spotkałem.
Cena niestabilizowanej 80-200/2.8 Sony jest wyższa od analogicznego canonowskiego IS . Pie..niczysz Waść ;-D
rafalg napisał/a:
Na pewno Canon 400D będzie lepszy to tak jakby porównać skodę do volkswagena.
ROTFL
rafalg napisał/a:
Polecam również Nikona z wykluczeniem modeli D40, D40x D60. 70/80 będzie OK. Baniek i piany nie zrobisz takiej ładnej jak SONY ale co innego na pewno. Canon/Nikon tutaj powinien paść Twój wybór.
Cnnon i Nikon będa lepsze, ale nie ze względu na IS w obiektywach tylko ze wzgledu na dostępnośc dobrych szkieł i uzywalne wysokie ISO. Żadna stabilizacja do sportu i ptaków nie jest potrzebna. Potrzebujesz krotkich czasów w miernym świetle
RB napisał/a:
Cena niestabilizowanej 80-200/2.8 Sony jest wyższa od analogicznego canonowskiego IS . Pie..niczysz Waść ;-D
70-200/2.8 No a po za tym, to sony ma wszystko droższe + nie widziałęm, żeby ktokolwiek obrażał się na KM 70-200/2.8G <- z opinii czytałem, że szkło marzenie
A konkretnie - jak chcesz ograniczyć się do kita - A200(jako kit poleciłbym Ci od razu conajmniej 16-105 -> ciekawy zakres, nie aż tak totalnie ciemno - jak na typowe fotki, to moim zdaniem perfekt ), a jak myślisz, że kupisz potem coś nowego (szkło czy nową puche) - 400d i planowanie
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 25 Maj, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13