Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Kwi, 2008 Sigma 10-20 na nikonie z szarego importu
Witam wszystkich,
Właśnie mam okazję zwiększyc deficyt budżetowy naszego kraju w handlu zagranicznym z US
Upatrzyłem sobie sigmę 10-20, ale na różnych forach słychac sporo narzekań kanonierów na pracę ich korpusów ze szkłami sigmy. Głównie chodzi o jakieś dostrajanie FF/BF. I tu moje pytania:
1. Czy ktoś doświadczył jakichś problemów braku współpracy, lub kiepskiej współpracy na polu Sigma/Nikon?
2. Ponieważ nie ja kupuję to szkło, razej nie będzie szansy na przetestowanie - I tu mój kolejny strach - jak bardzo nierówne są te szkła? Jakich wad można się spodziewać?
Tu znowu opieram się głównie na narzekaniach kanonierów, że dopiero, któreśtam wypróbowane w sklepie szkło działało jak należy. Czy to jest problem dostrajalnego FF/BF czy też innych poważniejszych i nieeliminowalnych wad?
3. Czy ktoś serwisował w Polsce szkło sprowadzone z US? Nie liczę na powszechnie olewaną w krajach pasterskich "światową gwarancję" ale chodzi mi o koszty, czy w ogóle chcą takie rzeczy serwisować, stroić czyścić itd...
Posiadam to szklo w wersji dla Nikona - i powiem szczerze, jestem nim zachwycony. Trafilem pierwsza sztuka. Ostrosc bdb, zadnych problemow z autofocusem (inna sprawa ze przy tej glebi ostrosci to on jest srednio potrzebny:), solidne wykonanie.
Znieksztalcenia geometryczne - jesli przez rog kadru nie przechodzi prosta linia, niezauwazalne.
Winietowanie - w praktyce niezauwazalne.
Aberracja chromatyczna kontrolowana swietnie.
Sigma "od zawsze" byla mocna w zakresie szerokich zoomow, i ten obiektyw chyba to potwierdza. Nie jestem fanem marki (zle doswiadczenia z 30/1.4 i 18-50/2.8), ale w tym przypadku naprawde polecam. Radze tez obejrzec opinie uzytkownikow tutaj, na Optyczne.pl.
Co do sensownosci zakupu w Stanach i zwiazanego z nim ryzyka - zalezy ile mozna zaoszczedzic. Ale ja osobiscie akurat obiektywu (zwlaszcza Sigmy) bez sprawdzenia bym nie kupil...
Dzięki za info....
Zamówienie już poszło, teraz czekam do przyszłego poniedziałku. Ile można zaoszczędzić? Połowę
Tak więc metodą mojej żony, która widząc 50% obniżkę na ciuch kupuje go, a za zaoszczędzone pieniądze kupuje drugi, zamówiłem też nikkora 70-300 VR (ech mam dość odchudzania się na 70-200, a wakacje idą)
Co do sigmo-ryzyka... Jak zauważycie na allegro tanią sigmę z szarego importu, to będziecie wiedzieli czy mi przypadła do gustu - tak czy inaczej pora odrobić lekcje z bazą obiektywów u "optycznych", pewnie przejrzę jeszcze tablekę olaieryków ..
Dzięki i życzę miłych resztek długiego weekendu.
Dwa w cenie jednego - dobry pomysl:) 70-300 ludzie bardzo sobie chwala, ja sam sie zastanawialem, ale naprawde dlugich ogniskowych uzywam rzadko, do portretu mam 85, wiec kupilem 55-20vr tak na wszelki wypadek (polecam - bardzo fajny obiektywik i praktycznie za darmo, zastanawiam sie czy sie nikonowi za plastik zwraca, zwlaszcza w stanach). A Sigma popstrykalem troche wczoraj i moje zadowolenie nie maleje:)
Cropy 100%, wywolane w ACR 3.7, bez wyostrzania, korekcji CA itd. Ten z brzegu jest troche niedoswietlony - ciezko uzyskac rownomierne oswietlenie na tak duzej przestrzeni. Ogniskowa 14mm, F8.
Dzięki za odpowiedzi.
I przyszedł finał całej sprawy: kolega poszedł do sklepu, zapytał o sigmę a pan w sklepie powiedział: "w Las Vegas są srednio 3 konferencje międzynarodowe jednocześnie więc sigmy 10-20 w całej nevadzie od ręki to nie ma..."
Skończyło się zatem na nikkorze 70-300VR
70-300 uzywam od jakiegos tygodnia-dwoch i bardzo sobie chwale – gratuluje zakupu. Sam kupowalem z Hong Kongu (ebayowy sprzedawca kea-photo, polecam), zaoszczedzilem przynajmniej 50£ w porownaniu z cena sklepowa w UK. Co do Sigm to z tego co slyszalem maja one czesciej problemy ze wspolpraca z Canonami niz z Nikonami – wiec chyba nie musisz sie za bardzo tym martwic.
70-300 uzywam od jakiegos tygodnia-dwoch i bardzo sobie chwale – gratuluje zakupu. Sam kupowalem z Hong Kongu (ebayowy sprzedawca kea-photo, polecam), zaoszczedzilem przynajmniej 50£ w porownaniu z cena sklepowa w UK. Co do Sigm to z tego co slyszalem maja one czesciej problemy ze wspolpraca z Canonami niz z Nikonami – wiec chyba nie musisz sie za bardzo tym martwic.
Ja też mam Sigme 10-20, bardzo dobre zdjęcia pięknie pracuje, import był z Honkongu, ale od innego sprzedawcy, za to Kea faktycznie sprzedaje tanio i superexpresowa dostawa przez kuriera (24 godziny od momentu zaplaty!!)
Teraz z perspektywy kilkuset klatek, mogę powiedzieć, ze 70-300 to faktycznie całkiem dobre szkło. Znaczącą lepsze niż najtańzszy 70-300G jaki miłałem wcześniej. Oczywiście pozostaje pewien niedosyt po pracy z 70-200, ale to już zupełnie inna bajka.
co do szerokich kątów to faktycznie troszkę kusi ten tamron - nie wiem tylko jak bedzie się spisywał w porownaniu z silnikiem HSM sigmy - z drugiej strony tak krótkie szkło i tak prawie ciągle pracuje w hiperfokalu...
Są jeszcze plotki o nadchodzącym DXowym nikkorze 10-24 ale wszyscy mówią ze to i tak fake zrobiony w fotoszopie:
nikon watch
Ale przecież z 16-85 też tak było a w końcu się pojawił. Może to taka samospełniająca przepowiednia?
Pewnie coś jest na rzeczy, jakieś słoiki muszą pokazać na dniach wraz z D90. A kto wie może i FXowe D10... marzenia
Jak funkcjonuje import z Honk-Kongu? czy sa jakieś problemy z opłatami importowymi?
Mam zamiar zamówić Sigmę 10-20.
Jeszczę podejdę do zaprzyjaźnionego sklepu Foto Jokera i przetestuję to szkło )
Przeczytałem wiele opinii na temat szkieł szerokokątnych i wynika z nich, że Sigma sprawdza się najlepiej.
Sprzęt Nikon D50 Nikkor 18-70 Tamron Di 90
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 15