Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W zdjeciach sportowych? A to zalezy co chcesz osiagnac
1. Jesli chcesz miec ostre tlo i rozmazanego biegnacego zawodnika, to bierz ciemny obiektyw ze stabilizacja.
2. Jesli chcesz miec ostrego, biegnacego zawodnika i ostre tlo, bierz jasny obiektyw i podaruj sobie stabilizacje.
A co do Twoich typow, to zaden z tych obiektywow nie jest, moim zdaniem, wystarczajaco jasny.
Generalnie chodzi mi o zamrożenie ruchu przy dobrym świetle. Wiem że te obiektywy nie są najlepsze ale który będzie sie lepiej spisywał pod tym względem?
Te obiektywy z linków powyżej są znakomite - dwa z nich mam - ale drogie. Z tych z tytułu tematu chyba wybrałbym jednak 100-300. Oba są ciemne, ale ten wybrany przeze mnie jest solidniejszy. No i dłuższy.
Pstrykacz, jak (prawie) zawsze sie z Toba zgodze. Ale moze lepiej, zeby kolega jednak troche dolozyl, a nie potem przeklinal, ze kupil obiektyw, ktory sie do sportu raczej nie nadaje? Potem go sprzedal po nizszej cenie i kupil w sumie ktorys z proponowanych przeze mnie?
100-300 to naprawdę przyzwoite szkiełko, ale niestety jest ciemne a do tego trzeba je jeszcze trochę przymknąć żeby całkowicie nie mydliło na dłuższym końcu... Żeby ten obiektyw dawał rade w sporcie, trzeba mieć naprawdę super warunki oświetleniowe, lepiej już zainwestować w jeden z obiektywów które wylinkował MC
Uwaga ogólna jest taka, że do sportu obiektywy powinny mieć szybki AF i być jak "najjaśniejsze". Stabilizacja to sprawa drugorzędna.
Teraz jest jeszcze pytanie DO JAKIEGO SPORTU i w jakich porach dniach MUSISZ te zdjecia robić. Mógłbyś też pochwalić się jakie masz body.
witam postanowilem sie dolaczyc bo mam podobny lecz nie ten sam problem. Zastanawiam sie jaki zestaw szkiel wybrac:
1.c17-85 i C100-300
2.T17-50 i C55-250
dodam, ze mam body 400d, fotografuje zupelnie amatorsko rodzine, krajobrazy,oraz ostatnio zaczalem troszke architektury(glownie stare koscioly bo ich w uk jest oooo...)przegladalem testy tych szkiel, czytalem forum, przekonuje mnie swiatlo w tamim, a w17-88 wiekszy zakres no i chyba 100-300? jest tez opcja 17-50 i 100-300, ale chyba sie zgodzicie ze "dziura"chyba troszke za duza zeby nadrobic nogami fundusze tez ograniczone wiec trzy szkla odpadaja, a moze jakis inny zestaw? chce tez podziekowac za pomoc w wyborze body-wielkie dzieki!!!!
ja tez jestem prawie zdecydowany na 17-55, ale powiedz mi czy w praktyce jest duza roznica pomiedzy 100-300 a 55-250, oprocz oczywiscie zakresu, bo w testach 55-250 wypada nawet niezle, dodam ze 250 w zupelnosci mi wystarcza.
Uwaga ogólna jest taka, że do sportu obiektywy powinny mieć szybki AF i być jak "najjaśniejsze". Stabilizacja to sprawa drugorzędna.
Teraz jest jeszcze pytanie DO JAKIEGO SPORTU i w jakich porach dniach MUSISZ te zdjecia robić. Mógłbyś też pochwalić się jakie masz body.
Do wyścigów motocyklowych (żużel i nie tylko), godzinny południowe i wczesne popołudniowe. Body to canon 400d, przez jakiś czas myślalem żeby wymienić na alfe 300 ale juz się z tego wyleczylem. Dodam tylko że zdjęcia robie zupełnie amatorsko dla siebie.
Czyli jakąś tanią Sigmę lub Tamrona można sobie darować. Obiektywy Canon 100-300 USM lub nowy 55-250 IS USM są tutaj OK. Sport jest dość "przewidywalny", więc powinny te obiektywy "dawać radę".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10