Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 09 Paź, 2020 Jak upewnić się, że lornetka po naprawie jest sprawna
Czy oddając lornetkę do naprawy gwarancyjnej mam prawo oczekiwać od serwisu wykonania testów potwierdzających, że po naprawie lornetka jest w pełni sprawna?
W ostatnim czasie oddałem do serwisu lornetkę Delta Chase 10x50. Jednym z problemów była bardzo luźna śruba regulacji ostrości. Po powrocie z serwisu okazało się, że śruba chodzi z należytym oporem, ale najprawdopodobniej została nieprawidłowo zamontowana.
Pokrętło regulacji mam możliwość obrotu o około 920 stopni. Nie posiadam wady wzroku, więc zakładam, że po ustawieniu ostrości na średni dystans, powinienem mieć możliwość obrotu pokrętła w obie strony po ok. 450 stopni. Tymczasem w lewo mogę wykonać pół obrotu, a w prawo dwa.
Jeśli tak poważny błąd nie został zauważony to skąd mogę mieć pewność, że optyka lornetki po naprawie jest w dalszym ciągu prawidłowo skalibrowana? Stąd też pytanie, czy mogę poprosić serwis o jakiś test końcowy i dokumentację?
Z góry dziękuję za sugestie!
A sredni dystans to ile?? i skad takie zalozenie ze jak ustawis ostrosc na sredni dystans to pokkretlo ostrosci bedzie dokladnie po srodku,najwiecej sie kreci ostroscia przy malych dystansach a przy dalszych juz tak niewiele.
w moim swarku jak ustawie pokretlo po srodku to ostrosc jest na okolo 5metrow.
Ostatnio zmieniony przez toomkoo7474 Pią 09 Paź, 2020, w całości zmieniany 1 raz
Myślę, że należy natychmiast wdrożyć procedurę wyjścia w teren i cieszenia się pięknym widokiem widzianym przez świetną lornetkę!
Jak ustawisz ostrość na nieskończoność to powinieneś mieć jeszcze sporo zapasu po za nieskończoność (zakładając, że nie masz wady +/-)
Myślę, że z Twoją lornetką jest wszystko ok!
pijanek [Usunięty]
Wysłany: Pią 09 Paź, 2020
Za średni dystans przyjąłem 150 metrów.
Jestem przekonany, że przed naprawą było inaczej - miałem dużo zapasu w obie strony.
Lornetkę będę wypożyczał mojemu ojcu, który ma znaczącą wadę wzroku 4 dioptrie. Czy w jego przypadku nie zabranie zakresu regulacji?
Czy gdzieś można znaleźć tabele określające relację między pozycją pokrętła, a dystansem do obserwowanego obiektu, przy którym jest ostry?
150 metrow to juz niewiele do nieskonczonosci wiec nie wiele pkorecic trzeba w strone nieskonczonosci natomiast im blizej ostrzymy tym duzo wiecej trzeba krecic by osiagnoc ostrosc na minimalny dystans,moze ojcu starczy dioptri a moze nie, musi sam to sprawdzic.
Jeśli od nieskończoności masz w prawo 2 obroty, (po za nieskończoność), (Tak jak napisał Toomkoo 150 to już blisko do nieskończoności...) a w lewo pół to faktycznie coś jest nie tak. Sprawdź przede wszystkim minimalną odległość ostrzenia, wg specyfikacji powinno być ok 3m. Jeśli masz np. 10 to sprawa jest jasna, trzeba poprawić...
pijanek [Usunięty]
Wysłany: Sob 10 Paź, 2020
Dziękuję wszystkim za pomoc. Porównałem Chase ze starym Forestem. Jest tak samo. To znaczy, że przed naprawą było coś nie tak (serwis dokonał regulacji). W skrajnym położeniu widzę ostro na jakieś 3m co odpowiada wynikowo testu optyczne.pl (2.8m minimalna odległość obserwacji).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9