Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 17 Paź, 2020 Zbyt jasna lornetka? Stosunek ceny do jakości?
Cześć wszystkim,
przymierzam się do zakupu dobrej (cokolwiek to znaczy) lornetki do swojego uniwersalnego użytku.
Z jednej strony jako osoba zajmująca się zawodowo fotografią wiem, że dobra optyka kosztuje i nie ma drogi na skróty. Jako miłośnik rowerów wiem również, że nie ma rzeczy uniwersalnych, dlatego mam rower szosowy, turystyczny, górski, miejski i wyczynowy.
Jednocześnie wiedząc to wszystko nie stać mnie na kupienie lornetki za kilkanaście tysięcy Swarovski'ego czy Zeiss'a, ani tym bardziej kilku. Ponieważ nie jestem ornitologiem, a lornetki używałbym głównie w formie rozrywki i przyjemności podczas oglądania ptaków i innych zwierząt będąc w górach, na działce czy na wsi. Jakbym miał wydać naście tysięcy prędzej kupiłbym obiektyw niż lornetkę. I tu pojawia się pytanie jak pogodzić to czego pogodzić się nie da - rozsądną cenę, jakość i uniwersalność w sposób dla wymagającego amatora rozsądny.
Wiadomo, że najdroższa optyka najlepszych marek będzie najlepsza, ale gdzie jest ten punkt, w którym zaczyna się płacić coraz większe pieniądze za coraz mniej widoczną poprawę jakości? Gdzie jest punkt w którym dostajemy najwięcej jakości za pieniądze? Czy do 3 tysięcy da się taki sprzęt znaleźć i być z niego zadowolonym przez lata?
W artykułach na optycznych znalazłem informację, że do dziennych obserwacji nie jest polecana lornetka 8x56 bo źrenica wyjściowa lornetki to 7 mm, a źrenica człowieka w dzień to powiedzmy 4 mm więc część światła będzie niewykorzystana. Jednak po tym artykule nie jest dla mnie jasne, czy to niedopasowanie oznacza wyłącznie, że lornetka będzie za duża, za ciężka i za droga względem potrzeb (ale bardziej uniwersalna do użycia także w nocy) czy może oprócz wagi, rozmiarów i pieniędzy tracę jeszcze coś w jakości obrazu w takim wypadku?
Na końcu mojego zasięgu, przy samym limicie finansów znajduje się powiedzmy Steiner Nighthunter 8x56, ale właśnie nie jestem pewien co oznaczałaby ta zbyt duża źrenica przy dziennych obserwacjach.
Mając już na wyposażeniu porządne i ciężkie statywy z głowicą wideo zastanawiam się czy nie powinienem pójść w znacznie większe powiększenia i nie postawić np. na wielką i ciężką Steiner M2080 20x80. Wydaje się, że mając statyw to im większe powiększenie tym lepiej. Ale może są tańsze rozwiązania tego typu?
Tutaj jednak podobno ostrość ustawiana jest w każdym okularze osobno i jest to wolniejsze i mniej wygodne. Zastanawiam się czy to wielkość optyki wymusza takie rozwiązanie, czy inne względy? Jakie są korzyści ustawiania ostrości w każdym oku z osobna, poza powiedzmy dużym rozstrzałem wady wzroku w oczach?
Wreszcie gdzie kupować i czy bezpiecznie jest kupować tak drogą optykę wysyłkowo czy wyłącznie osobiście?
W pierwszym akapicie piszesz o lornetce do uniwersalnego użytku a potem wymieniasz specjalistyczne lornetki które z uniwersalnością nie mają nic wspólnego. Uniwersalną lornetką jest 8x42 lub 10x42 ewentualnie 10x50 jeżeli będziesz obserwować o zmierzchu albo niebo. Lornetek 10x50 w tej klasie cenowej można jedynie polecić Kite 10x50 LYNX+. 6.9° pola widzenia i 89-90% transmisji światła. 8x56 jest typowo wieczorowa, najczęściej kupowana przez myśliwych. Oprócz wagi w dzień nie będzie większej różnicy od 8x42. W większości lornetek 2000 -2500 zł to górna granica w której cena jest adekwatna do jakości. Z wyjątkiem lornetek stabilizowanych, z dalmierzem, czy też modelu nighthuntera albo serii Kite Lynx+
Czy zatem lornetka o większym powiększeniu niż x10 na statywie z głowicą wideo nie nadaje się do wszechstronnych zastosowań, skoro może myć odpowiednio duża i jasna, a jednocześnie drgania nie będą problemem? Przez uniwersalną mam na myśli tyle, że nie mam wobec niej planów na bardzo konkretne zastosowanie. Jednocześnie mam byle jaką lornetkę 8x40 i jej powiększenie wydaje mi się niewystarczająca, aby poczuć, że warto ją mieć przy sobie. Podobne wartości mogę osiągnąć aparatem fotograficznym z niezbyt dużym teleobiektywem.
Wysłany: Sob 17 Paź, 2020
Lornetka 20x80 to sprzęt niszowy. kwalifikowany np. na taras lub ogródek i to głównie do astronomii. Z uniwersalnością i mobilnością ma niewiele wspólnego.
Idealna lornetka dla miłośników turystki, którą można mieć przy sobie to 8x30 lub 10x30/32. Powiększenie 10x w lornetce to maksymalny zakres komfortowej obserwacji, Przerobiłem to sam ze sobą przez ostatnie 10 lat. Nadal lubię korzystać z powiększenia 12x lub większego ale robię to rzadko - głównie astro lub samoloty.
Jedna, docelowa, dobra lornetka to kwestia trudnego i indywidualnego wyboru. Dla bino miłośnika - rzecz niemożliwa ale nie każdy taki musi być.
Dobre typy to np.
Viper 10x50
Kowa BD II 10x32, 10x42
Ecotone 8,5x45 (made in Japan)
Kowa Genesis 10x33
Zeiss Conquest...
i pewnie jeszcze trochę by się znalazło. 2 ostatnie w kategorii drogich.
Ja preferuję 2 lornetki jako wariant wygodny. Np. coś względnie kieszonkowego (np. Nikon M7 8 lub 10x30 albo Kite Lynx 10x30) plus jakaś 15x70, powiększenie, które można utrzymać jeszcze w ręce. Taki zestaw można skalkulować spokojnie w cenie Genesis a nawet sporo taniej.
W pierwszym akapicie piszesz o lornetce do uniwersalnego użytku a potem wymieniasz specjalistyczne lornetki które z uniwersalnością nie mają nic wspólnego.
Dokładnie.
jansid napisał/a:
Gdzie jest punkt w którym dostajemy najwięcej jakości za pieniądze? Czy do 3 tysięcy da się taki sprzęt znaleźć i być z niego zadowolonym przez lata?
MZ w zakresie cenowym ok. 2-3,5 tys można znaleźć optimum, o które pytasz. Powyżej tego zakresu wzrost ceny jest nieproporcjonalnie szybszy niż przyrost jakości.
Ja kupiłem parę dni temu tego Bushnella za niespełna 2000 zł i jestem bardzo zadowolony.
W ogóle uważam lornetki klasy 8-10x40-42mm za najbardziej uniwersalne, zwłaszcza do celów, o których piszesz, a w skrajnym przypadku powiększenie 12x (przy obserwacjach z ręki, bez statywu).
Ja na Twoim miejscu kupiłbym porządną siódemkę . Na stronie ... Używana Optyka myśliwska , jest Swarovski 7x42 SLC za 3500 zł ( do negocjacji ) w bardzo dobrym stanie . Dopóki nie skosztujesz tej słodyczy , nie zrozumiesz dlaczego trzeba ją mieć .
Dziękuję za kolejne odpowiedzi. Oczywiście, że nie ogarniam tematu, mimo poczytania artykułów, potrzeba dłuższego czasu, aby nie zadawać głupich pytań. Taka kolej rzeczy. A jednak z głupich pytań też płynie wiele nauki.
Abs napisał/a:
Dobre typy to np.
Viper 10x50
Kowa BD II 10x32, 10x42
Ecotone 8,5x45 (made in Japan)
Kowa Genesis 10x33
Zeiss Conquest...
Dziękuję za konkrety, będę miał to na uwadze.
Soniak10 napisał/a:
Ja kupiłem parę dni temu tego Bushnella za niespełna 2000 zł i jestem bardzo zadowolony.
W ogóle uważam lornetki klasy 8-10x40-42mm za najbardziej uniwersalne, zwłaszcza do celów, o których piszesz, a w skrajnym przypadku powiększenie 12x (przy obserwacjach z ręki, bez statywu).
Tak, ten Bushnell też zwrócił moją uwagę, ale nie byłe jeszcze do końca przekonany czy to producent godny zaufania, ale zaczynam się przekonywać.
Przed chwilą przyszła do mnie lornetka, która pojawiła się na iBood - Steiner Safari Ultrasharp 10x25 Mini. Widziałem, że niektórzy pisali tu na forum, że lornetki 10x25 nie zabraliby nawet na spacer do parku, więc zdaje sobie sprawę, że stosunek powiększenia do jasności jest niekorzystny. Mając to na uwadze, jakość optyczna jest o wiele lepsza niż tanich, straganowych lornetek z którymi miałem dotąd do czynienia. Mam jedynie porównanie z tanią lornetką 8x40 i choć faktycznie pole widzenia i jasność tej drugiej uświadamia mi czemu nie zawsze większe powiększenie jest lepsze, to jednak za dnia czytelność detali z tego malutkiego Steinera, który mieści się w kieszeni jest jednak bez porównania lepsza. Mam już więc lornetkę na niezobowiązujące spacery, a teraz prawdopodobnie będę celował w coś pokroju Bushnell Forge 10x42 Terrain właśnie. Bo maluch Steinera, choć fajny optycznie, widać, że z powodu rozmiaru jest tu wiele innych kompromisów. Ale jako, że to moja pierwsza markowa lornetka, to sam skok jakości wykonania jest dla mnie znaczący. Dzięki za wskazówki No mając dwa różne produkty zaczynam czuć w praktyce rozmaite różnice i pewne informacje zaczynają wskakiwać na swoje miejsca
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9