Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 18 Sie, 2021 Pewniak ... czyli lornetka której zakupu nigdy nie będziesz
Miłośnicy wyścigów konnych znają to określenie , pewniak to koń który jest faworytem i teoretycznie powinien wygrać . W praktyce różnie to bywa i można stracić dużo pieniążków . Zastanawiam się czy można stworzyć listę 10-ciu lornetek których zakup gwarantuje dożywotnią satysfakcję i uśmiech na twarzy . Z całą pewnością są lornetki których zakupu nigdy się nie żałuje . Ze względu na wspaniałą optykę , niezawodność w różnych warunkach atmosferycznych , ergonomię i oczywiście wagę . Postaram się być obiektywnym i zaproponuję lornetkę której niestety nie mam , moim pewniakiem jest ... Swarovski EL 8x32 . Jakie wy macie typowania ? .
Optycznie i mechanicznie bardzo dobra , wspaniała głębia ostrości . Ale ze względu na wielkość i ciężar rzadko wychodzi na spacery . Pomimo tego że w lesie daje ogromny komfort obserwacji . Ale na nocnym niebie Fujinon 7x50 czuje się jak ryba w wodzie .
Wysłany: Sro 18 Sie, 2021
Wiking...Temat nie jest do bani tylko skierowany do wąskiego grona binomanów z forum.Jak np. ja i mnie podobni, mamy odnieść się do tematu, jezeli nie mieliśmy nigdy w rękach lornetek pułapu "alfa", a generalnie tylko takie mogą spełnić Twoje kryteria.
Być może lepszy byłby np. ranking ostrości lornetek, taki jak niegdyś stworzyli na "śp" Wzrokowcu z podziałem na np. 4 klasy. Wiadomo, że stwierdzenie ostrości w lornetce to rzecz subiektywna jak wiele innych, ale możliwa do zrealizowania z tego powodu, że wystąpiłyby tam lornetki "ogólnodostępne" dla każdego a nie tylko te alfy. Ty masz szeroką gamę pomysłów więc może pomyśl nad czymś takim.
Dziś typuję NL Pure 12x42. Robi piorunujące wrażenie jakby teleportowania się w pobliże oglądanego obiektu dzięki ogromnemu polu własnemu okularów i dodatkowemu powiększeniu w stosunku do typowych mocy, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni, z zachowaniem wybitnych, uzyskanych najnowszą technologią cech obrazowania siostrzanych modeli, czyli 8x i 10x. A te właściwości to w skrócie krystaliczna czystość obrazu uzyskana między innymi dzięki wyjątkowemu kontrastowi.
Oj, pomyślicie, że przepisałem to z folderu, bo taki napompowany ton mi wyszedł, ale to wyłącznie moja własna ocena.
Gdyby mnie było stać to pewnie byłby to NL 10x42, ale nigdy, ani przez chwilę nie pomyślałem, że zakup EL 10x50 był błędem, albo niepotrzebnym wydatkiem i właściwie nigdy się na niej nie zawiodłem!😊 Z małymi problemami z pracą pod ostre światło poradziłem sobie ucząc się odpowiednio układać lornetkę w oczodołach (błyskawicznie i właściwie odruchowo...) O lekkim efekcie kuli dawno zapomniałem 😊 EL 10x42 też jest świetna😊
Jarku, najwyższy czas abyś w końcu stał się posiadaczem wymarzonej (takie mam od dawna wrażenie) EL 8x32. Należy Ci się to jak Wikingowi EL... za Twój wkład w popularyzację obserwacji lornetkowej!😊
Adamie ... żeby popularyzować obserwację lornetkową , musiałbym podobnie jak pan Sumiński prowadzić w TVP program dla dzieci Zwierzyniec . A każdy odcinek kończyłbym słowami ... Pamiętajcie , sokoli wzrok jest na wyciągnięcie ręki , lornetka pozwoli wam zobaczyć to czego nie zobaczycie gołym wzrokiem . Będziecie mogli obserwować życie dzikich zwierząt . Będziecie mogli odkrywać i podziwiać piękno przyrody .
Sądząc po ilości odpowiedzi ... temat jest do bani
Temat do bani. Oczywiście odpowiedź jest głównie taka "najwyższy/najlepszy model w klasie", czyli obecnie w większości przypadków już nie Swarek EL ale NL. Tam gdzie Swarek nie ma propozycji albo przegrywa konkurencję z Leicą lub Zeissem, może trafić się np. Zeiss Victory 8x25 w konkurencji maluchy. Ewentualnie Fujinon w konkurencji 25x150.
Nie zgadzam się z twierdzeniem że tylko lornetki po 12 tyś zł , czyli te najnowsze i najdroższe . Mogą być lornetkami które gwarantują satysfakcję i uśmiech na twarzy do końca życia . Można wymieniać całe serie lornetek ( np. Habicht , EL , FL , Dialyt , Ultravid ) , które mają swoich wiernych fanów . A oni nie zamienili by ich na żadną inną .
Nie zgadzam się z twierdzeniem że tylko lornetki po 12 tyś zł , czyli te najnowsze i najdroższe . Mogą być lornetkami które gwarantują satysfakcję i uśmiech na twarzy do końca życia . Można wymieniać całe serie lornetek ( np. Habicht , EL , FL , Dialyt , Ultravid ) , które mają swoich wiernych fanów . A oni nie zamienili by ich na żadną inną .
Ot i o to chodzi... nie iść po najmniejszej linii oporu w stylu "NL Swarka" czy Fujinion 25x150, ewentualnie ze stabilizcją Zeiss 20x60. Bo to żadna informacja, że wchodzę do sklepu i mówię "dawać najdroższy/najwyższy model". Raczej wolałbym przeczytać tu o jakiś tańszych, nieoczywistych perełkach dostępnych dla Kowalskich a nie dla Kulczyków. Produkowanych, lub nieprodukowanych już, z drugiej ręki, ale wartych nabycia "na zawsze", w cenach poniżej 10 i poniże 5 tysia.
Wysłany: Czw 19 Sie, 2021
Nie wiedzieć czemu temat zszedł wyłącznie na sprzęt klasy szczytowej typu Swarki NL, EL itp. Moim zdaniem pewniaków należy też upatrywać w tak zwanych perełkach, czyli lornetkach oferujących 80% jakości topowych modeli za powiedzmy 20% ceny. Nie sztuka wydać kasę (to każdy głupi potrafi ) - sztuka wydać ją efektywnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11