Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jest 11 listopada, należy w duchu patriotycznym wyjść na dwór (albo pole) z lornetką.
Najlepiej PZO, ale może też być adekwatna do aury jesiennej Leica Ultravid.
Wysłany: Pią 08 Lis, 2024
Sam chętnie poczytałbym coś nowego. Czasem lornetek jest lato. Zimą spada zainteresowanie. Wyjazdy to małe lornetki... ale to zima. Samoloty, astronomia... niestety także kiepsko. W zimie interesuje mnie co roku jaśniejszy kaliber np. 8x42.
W sezonie zimowym możemy trafić na fajne promocje np. Nikona w sklepie firmowym. Znowu jest M7 w dobrej cenie.
Zima w obszarach miejskich to istotnie smog i syf, ale w takich Bieszczadach seeing jest perfekcyjny. W zeszlym roku w grudniu bylem w domku w okolicach Arlamowa. Obudzilem sie w srodku nocy, to chyba byla 3-a. Kladac sie mialem zachmurzone niebo, gdy spojrzalem za okno, gwiazdy blyszczaly niczym diamenty (ewidentnie przechodzil front), scena rodem z hollywoodzkich filmow romantyczych. Pamietam, zabralem wtedy ze soba Nikona 10x42 i 18x70. Ten drugi tak zryl mi psychike obrazem swiecacych mglawic (zupelnie nieosiagalnych z miasta), ze jak postanowilem juz polozyc sie spac, zona uswiadomila mi, ze jest 7-ma rano...
Jesli ktos ma czasem watpliwosci, czy pasja patrzenia przez lornetke ma jakis sens, to zapraszam zima w glebokie Bieszczady. Rodzaj lornetki wtedy w zasadzie nie ogrywa wiekszej roli.
Dla miłośnika przyrody sezon lornetkowy trwa cały rok. W czasie przemierzania lasów, pól, łąk, gór czy mokradeł, zawsze znajdzie się coś, czemu będziemy chcieli się lepiej przyjrzeć. No i krajobraz, który przez lornetkę wydaje się jeszcze ciekawszy, wręcz wciągający obserwatora. Ja uwielbiam np. przeczesywać za pomocą lornetki wnętrze lasu, pnie drzew. Nawet nie po to żeby wyłowić jakiegoś ptaka czy ssaka, ale ot tak patrzeć na te wszystkie piękne formy wyłaniające się z pozornego bałaganu.
Wysłany: Pią 08 Lis, 2024
Przy wyżowej, bezchmurnej pogodzie w zimie nocne niebo jest ładne... tylko ta temperatura i ile takich dni? Można siedzieć tydzień w górach i gwiazdy nie zobaczyć. 4 godziny zimą w nocy w Bieszczadach? Podziwiam
Słoneczna jesień? Coś pięknego.
@Lech149 - dzięki (jeśli to było do mnie). Pozdrawiam.
Ostatnio w piękny jesienny plener zabrałem SFL 8x40, i na prawdę było co podziwiać , dla zainteresowanych, mam prawie gotowy test tej lornetki, może uda się opublikować na 11 listopada .
Przy wysokim Sloncu i nasyconej kolorystyce letnio-jesiennej wiekszosc lornetek prezentuje sie dobrze. Pozna jesien odwodzi uwage od ogolnej estetyki otoczenia i kaze skupic sie na detalach, a tym samym zaczyna weryfikowac takie parametry jak kontrast czy ostrosc lornetki. W mojej ocenie powoduje to spadek atrakcyjnosci 90% lornetek sportowych dostepnych na rynku i srodowisko sprzyjajace wyroznieniu sie tych najbardziej dopracowanych. Wspomniany Nikon to dobry przyklad lornetki utrzymujacej rowny poziom w obu porach lornetkowych dzieki dobremu kontrastowi. Wsrod wyzszych sfer, jak pokazalo ostatnie, szare Jeziorsko, Nikon dorownuje zreszta niedoscignionej pod wzgledem atrakcyjnosci "jalowego" obrazu Leice.
Wysłany: Sob 09 Lis, 2024
koraf...Nie wiem jak inni, ale ja jestem ciekawy tego testu .
Gdyby jeszcze ktoś pokusił się o porównanie SFL 8x40 vs HDX 8x42, to było by ciekawie, zwłaszcza w kontekście różnicy w cenie, między nimi .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10