Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
zastanawiam się nad trzema modelami:
- Kowa BDII-XD 10x42
- Vortex Viper HD 10x42
- Delta Optical Titanium HD 10x42 ED.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze lornetki, bardziej jetem za Kowa, i czy takie lornetki nie będą psuć wzroku.
Zależy mi na bardzo dobrym obrazie, głównie będzie służyć do turystyki.
Wysłany: Pią 16 Maj, 2025
slawekkoziak...Dlaczego te lornetki miałyby psuć wzrok ?
Kowa, w/g mnie (mam i używam), najlepsza, Viper ciut lepszy od Delty. Różnią się niuansami. Kowa i Delta mają największe pola, Viper najmniejsze. Jak trafisz na dobry egzemplarz to kupuj Kowę. Co prawda spajkuje na bardzo jasnych światłach (w nocy) ale to naprawdę warta zakupu lornetka, o bdb budowie, mechanice i optycznie (ostrość, jasność,kontrast) lepsza od Vortexa i Delty.
Problemem mogą być muszle oczne, ich wielkość, Kowa 43mm, Delta 44mm, które mogą Tobie nie spasować, Viper ma 41mm, więc takie, raczej standardowe, dla większości użytkowników lornetek.
To musisz sobie sprawdzić, bo to jest ważne.
Z tym wzorkiem znalazłem kiedyś taki film na YouTube i kiedyś rzucił mi się taki artykuł, ale to bardziej może w tych lornetkach firmy "Krzak".
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że przyzwoita lornetka to wręcz dobrze robi na wzrok. Jeżeli nawet sama z siebie nie „gimnastykuje” oczu to skłania do wyjścia z domu, popatrzeniu to tu, to tam (przyroda, zabytki, muzea, dziew…. czyli co tam kto lubi). Zauważyłem, że gdy mam przy sobie lornetkę to nieśpieszno mi do domu, może jeszcze tu pójdę, a może tam?... a wiadomo, że ruch to podstawa zdrowia.
Ja znam lornetki, w ktorych obraz jest tak brzydki, ze pekaja oczy. Dziala to zatem zle zarowno na wzrok, jak i na psychike, bo czlowiek sie denerwuje, ze wiecej widzi golym okiem niz przez optyke.
Na szczescie zadna ze wskazanych lornetek taka nie jest i z tego zestawienia wybrałbym… Sky Rover Bannerclouda 10x42. Szczegolnie wtedy, jesli za kryterium wyboru obieram jakosc optyczna.
Z wymienionych lornetek ja bym wybrał Kowę.
Nie tak dawno miałem podobny dylemat, tylko ja chciałem 8x42. Kowa była nawet finalistką moich porównań, ale ostatecznie przegrała z Nikonem M7.
Jeśli lornetka ma być głównie do turystyki, to zdecydowanie bym nie brał Banner Clouda, którego poleca binocullection, bo może i jest to lornetka optycznie lepsza od całej reszty wymienionych, ale kosztem większych rozmiarów i masy oraz gorszej ergonomii.
Moim zdaniem lornetka turystyczna powinna być mała, lekka i wygodna, żeby zawsze ją mieć pod ręką. Zdecydowanie wolałbym jakieś 8x30 lub 10x30. Sam poszedłem nawet o krok dalej, bo na wyprawy górskie zabieram 8x25.Sporo zależy jedna od rodzaju turystyki.
ryszardo,...Twoja propozycja co do lornetek 8/10x30/32 jest jak najbardziej na miejscu, co do lornetek turystycznych. Dźwiganie lornetki o wadze kilograma nie jest dla każdego komfortowe, więc propozycja kol binocullection jest, może, żartem .
Autor rozważa trzy lornetki 10x42, więc pewnie jest świadomy wielkości lornetek tej klasy...
U mnie turystyczną miała być BD II 8x42, ale okazało się, że optyka szkodzi zdrowiu psychicznemu, więc zacząłem targać kilogramową Genesis 10.5x44. Od teraz turystyczny będzie Banner Cloud 8x42 - latem na urlop też leci
Maluchy 25 mm mają swoje miejsce kiedy priorytetem jest przenośność.
ryszardo,...Twoja propozycja co do lornetek 8/10x30/32 jest jak najbardziej na miejscu, co do lornetek turystycznych.
Absolutnie TAK! Obaj macie rację i zarazem, pośrednio potwierdzacie moją tezę, że najbardziej optymalnym i wszechstronnym zestawem lornetek jest taki: 8x30, 10x42 i 12x50. Od której zacząć kompletowanie takiego zestawu - to już każdy musi sam sobie odpowiedzieć, w zależności od osobistych priorytetów. Osobiście z lornetek 8x32 wybrałbym Vortexa Diamondback HD lub Kite Falco, który teraz jest MZ w świetnej cenie. Powodzenia, sławekkoziak
pośrednio potwierdzacie moją tezę, że najbardziej optymalnym i wszechstronnym zestawem lornetek jest taki: 8x30, 10x42 i 12x50
Ja bym zrobił troszkę inaczej: 10x30, 8x42 i 12x50 lub 12x56 (jeszcze nie wybrałem).
8x42 już mam, a 12x(50 lub 56) najprawdopodobniej będzie następna.
Soniak10...Przy wyborze między Vortexem 8x32 a Kite Falco 8x32 należy się zastanowić nad tym, czy dopłata do Falco, prawie 50% więcej w stosunku do ceny Vortexa i uzyskanie niewiele w optyce, jest tego warte. Falco to fajna lornetka ale optycznie nie wnosi nic lepszego ponad Vortexa.
Lepszą optycznie lornetką, od Vortexa i Falco, jest Nikon M7 8x30, który optycznie. poza kontrastem, zbliżył się bardzo, do MHG 8x30 .
W/g mnie, nie ma w tej chwili, w sklepach w Polsce, lepszej optycznie, lornetki 8x30/32 w cenie do 3000zł.
Ostanio miałem lornetkę z Lidla Auriol 10x42 i ten rozmiar mi odpowiadał. Chciałem coś lepszego, może być coś też tańszego.
Jeszcze rozważałem Olympus 10x42 PRO.
slawekkoziak...Kowa jest lepszą lornetką od Olympusa.Jej duże pole widzenia (7*/70*okular) robi duże wrażenie w obserwacjach w porównaniu z lornetkami o polach 6-6,5*. Do tego, Kowa daje jaśniejszy obrazek z lepszym kontrastem i ostrością. Natomiast różnica w jakości optycznej, między tym Auriolem a Kową, to przepaść na korzyść Kowy.
Chyba skuszę się na Kowę. Jeszcze zaciekawiła mnie Sky Rover Bannerclouda 10x42, tylko jest droga
A przyglądałeś się tej Delcie Optical CHASE ED 10x42? Może parametrami nieco ustępuje Kowie czy Viperovi, ale MZ te różnice są podobne, jak pomiędzy Vortexem DB a Kite Falco, o czym pisał Jan55 A różnica w cenie jest spora na korzyść Delty. Patrzyłem przez wersję 8x42 i wrażenia miałem bardzo pozytywne jak chodzi o "czystość i wyrazistość obrazu".
ryszardo napisał/a:
8x42 już mam, a 12x(50 lub 56) najprawdopodobniej będzie następna.
Próbujesz mnie "podpuszczać"? Żebym też dokupił do swoich dwóch 10x42 jeszcze jakąś o większym powiększeniu, np właśnie jakąś 12 albo 15? Mam od dłuższego czasu dylemat: czy najpierw zdecydować się na kolejną, "mocniejszą" lornetkę, czy zacząć negocjować z Moją Wspaniałą Małżonką zakup jakiegoś teleskopu i popatrzeć "z bliska" na Wielką Plamę Jowisza albo pierścienie Saturna? Na razie na ten rok są też inne poważne wydatki, więc decyzji jeszcze nie podjąłem. A Ty - co byś radził?
Lornetkaczy teleskop ? Oczywiście jasne jest, że lornetka byłaby używana częściej niż teleskop, ale oba sprzęta kuszą... ("osiołkowi w żłoby dano" )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9