Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 30 Maj, 2025 Który aparat sony zamiast Canon 70D.
Witam
Proszę o pomoc w doborze aparatu.
Zależy mi na zmniejszeniu wagi i rozmiaru obecnego zestawu przy jednoczesnej poprawie jakości zdjęć i użytkowania. Filmowanie traktuje marginalnie. Mam Canona 70D + 15-85mm. Mam też inne obiektywy, ale te jestem wstanie dobrać do każdego systemu. Tymczasem chodzi mi o zestaw turystyczny. Mój wybór padł na:
Sony A6700 + 16-70 mm f/4 waga ok. 800g
lub
Sony A6400 + 16-70 mm f/4 waga ok. 710g.
Rozważam jeszcze jedną ewentualność, ale czy ona ma w ogóle sens np. przekładając się bardzo mocno na jakość uzyskanego obrazu. Jest to:
Sony A7R3a + 16-70 mm f/4 waga ok. 965g.
(niestety z obiektywem 24-105 f4 waży tyle samo co obecny canon i o ile body jest trochę mniejsze to obiekty większy).
Z tego co wiem ten pełnoklatkowy aparat automatycznie przełącza się w tryb APS-C i tutaj bym używał jego okrojonych możliwości.
Moje pytania są następujące.
1. Czy jakość obrazu, skuteczność AF, wizjer itp. są na tyle lepsze by kupić A6700 zamiast A6400?
2. Czy ma sens kupowanie pełnej klatki? Czy są jakieś wyraźne zalety tego rozwiązania, zważywszy, że 80% zdjęć, które zrobię to będą fotki pamiątkowe z wycieczek przy użyciu 16-70mm), a 20% zabawa w ambitniejszą fotografię. Z pewnością dokupię obiektyw 70-200, jakieś macro około 100mm, może również sony 24-105 f4, ale tylko na te 20% zastosowań, bo waga/rozmiar ma dla mnie kluczowe znaczenie.
Największa różnica między A6400, a A6700 to stabilizacja matrycy i pojemność baterii - ten drugi ma dużo większą.
AF w obu będzie dużo lepszy niż w 70D.
Jak A7R3a i budżet pozwoli, to zdecydowanie celowałbym w obiektyw 20-70 f/4. Troszkę cięższy od 16-70, ale ostrzejszy, na pełnej klatce da dużo większe możliwości i sporo lżejszy od 24-105.
Do rozważań dołożyłbym też Fuji. Jeśli Masa ważniejsza od zakresu, to jest świetny XF 16-50 WR. Jak zakres ważniejszy, to jest XF 16-80 WR. Parę fajnych korpusów też się znajdzie.
Koleżance niedawno jako lekki zestaw poleciłem X-S20 + XF 16-50. Teraz zaczynam jej zazdrościć fajnego sprzętu
Największa różnica między A6400, a A6700 to stabilizacja matrycy i pojemność baterii
Obie rzeczy z a6700 wydają mi się przydatne. Do tego chyba gdzieś czytałem, że a6700 ma kompresowane bezstratnie RAW w przeciwieństwie do poprzednich modeli. Pozostaje więc tylko rozważanie nad ceną.
ryszardo napisał/a:
Jak A7R3a i budżet pozwoli, to zdecydowanie celowałbym w obiektyw 20-70 f/4.
Niestety bardzo mi odpowiada zakres 24-105 w przeliczeniu na pełną klatkę. Więc te 20 byłoby kuszące, ale nie kosztem długie końca. Ogólnie widzę, że pełna klatka w moim przypadku chyba nie ma sensu, bo używałbym jej głównie z obiektywem APS-C 16-70. Lubię też, że mój ulubiony tele czyli 70-200 na APS-C robi się dłuższy do 300mm.
ryszardo napisał/a:
Do rozważań dołożyłbym też Fuji.
Myślałem nad tym system bo podobają mi się zdjęcia z fuji. Niestety ma drogie obiektywy i mniejszą dostępność używanych szkieł więc odpuściłem.
Niestety bardzo mi odpowiada zakres 24-105 w przeliczeniu na pełną klatkę. Więc te 20 byłoby kuszące, ale nie kosztem długie końca. Ogólnie widzę, że pełna klatka w moim przypadku chyba nie ma sensu, bo używałbym jej głównie z obiektywem APS-C 16-70. Lubię też, że mój ulubiony tele czyli 70-200 na APS-C robi się dłuższy do 300mm.
Chodziło mi o to, że 20-70 na większej matrycy będzie miał same zalety w porównaniu z 16-70.
W trybie APS-C 70 mm będzie nawet lepsze, a na pełnej klatce 20 mm da szerszy kąt widzenia i lepszą jakość, niż 16 mm na wyciętym kawałku.
W Fuji faktycznie na rynku wtórnym dużego wyboru nie ma. W optyce do bezlusterkowców jest on chyba tylko w Sony i µ4/3. Nie dziwi to o tyle, że te systemy są na rynku najdłużej i jest do nich najwięcej szkieł.
Z obiektywów do Sony E na pewno rozważałbym też Tamrona 17-70/2.8, bo to świetne i unikalne szkło. +200 G względem 16-70, ale 1 EV jaśniejszy i chyba lepszy optycznie.
Chodziło mi o to, że 20-70 na większej matrycy będzie miał same zalety w porównaniu z 16-70.
W trybie APS-C 70 mm będzie nawet lepsze, a na pełnej klatce 20 mm da szerszy kąt widzenia i lepszą jakość, niż 16 mm na wyciętym kawałku.
No o tym nie pomyślałem. Rzeczywiście interesujący pomysł. Od 20 do 70mm pracuję na pełnej klatce. Jak potrzebuje zbliżenia przełączam się w APS-C. W sumie genialne!
Pozostają waga i cena (body kupię nowe obiektywy używane):
Sony A6700 + 16-70 - 800g cena kompletu ok. 8 500zł
Sony a7r3a + 16-70 - 965g cena kompletu ok. 11 000zł
Sony a7r3a + 20-70 - 1145g cena kompletu ok. 13 500zł
Jest co rozważać. Poszukam rawów z tych aparatów, obrobię, jeśli jakość zdjęć z a7r3a powali mnie w stosunku do A6700 może się skuszę.
Co by nie pisać miałeś zdecydowanie ciekawy pomysł z tym 20-70.
ryszardo napisał/a:
Z obiektywów do Sony E na pewno rozważałbym też Tamrona 17-70/2.8, bo to świetne i unikalne szkło. +200 G
Pewnie fajne szkło, ale zbyt duże i ciężkie więc odpada. Nie dla mnie.
Zdecydowałem się raczej na a6700/a6400. Wprawdzie jakość obrazu RAW z obiektywem 16-70 f4 w mojej ocenie nie będzie lepsza niż z Canona 70D z 15-85mm. Natomiast zyskam na gabarytach, wadze i funkcjonalności aparatu.
Mam dodatkowe pytanie odnośnie stabilizacji. Oprócz 16-70mm kupię też sony 70-200 f4. Jeszcze nie wiem którą wersję, bo wypadają w testach gorzej od mojego obecnego Canon 70-200 f4 IS L. Swoją drogą myślałem, że sony ma lepsze obiektywy tej kategorii, a tu wysokie ceny i błędy optyczne typu dystorsja.
Oba planowane obiektywy mają stabilizację. Jak to się ma do stabilizacji matrycy w a6700? Czytałem, że w zależności od apartu i szkła może to wyglądać różnie. Czasem zyskuję dzięki podwójnej stabilizacji innym razem, jeden system potrafi zakłócić drugi.
Jak jest konkretnie w przypadku a6700 z tymi dwoma szkłami, bo jeśli z tego mogą wyniknąć problemy to wolę sporo tańszy a6400.
Z podwójną stabilizacją jest zwykle tak, że jak aparat i obiektyw współpracują, to działają obie i dają efekt lepszy niż każda z nich osobno. Jak nie współpracują, to powinna działać tylko jedna i czasem da się wymusić która (ja tak mam w Olympusie). Nie wiem, jak dokładnie jest w Sony.
Jako tele rozważ też Tamrona 70-180/2.8
Waży prawie tyle samo, co Sony 70-200/4.0 (zależnie od porównywanej wersji). Tracisz 10% na długim końcu, ale zyskujesz 1 EV jasności.
Z podwójną stabilizacją jest zwykle tak, że jak aparat i obiektyw współpracują, to działają obie i dają efekt lepszy niż każda z nich osobno. Jak nie współpracują, to powinna działać tylko jedna i czasem da się wymusić która (ja tak mam w Olympusie). Nie wiem, jak dokładnie jest w Sony.
Na ile wyczytałem z netu to w sony jest taka sama zasada jak opisana powyżej. Tylko powinna być lista kompatybilności body i obiektywów, a czegoś takiego znaleźć nie potrafię.
Poczekam może odpowie jakiś użytkownik systemu sony, który miał z tym do czynienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10