Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Delta Optical 70ED i 85ED
Autor Wiadomość
mariusz.38 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Paź, 2025   Delta Optical 70ED i 85ED

Słyszeliście coś o nowych lunetach z Delty?
Znalazłem w sieci dwa modele tej firmy. Titanium ED70 i Titanium ED85

Reklama

krzykosz 
Uczestnik

Wysłany: Czw 23 Paź, 2025   

Miały być one już w wakacje, ale oczywiście mają obsuwę. Na razie nowe Foresty wypuścili, więc pewnie lornetki były priorytetem.

Teraz sobie trochę pożyczę, ale szkoda że nie wypuścili całej rodziny lunet:
- 56mm
- 70mm
- 85mm
- 100mm

Chociaż no ja wiem że to bardziej pod myśliwych, bo DO to taki nasz polski Vortex, a myśliwi raczej w kalibrach 65-85mm operują - ale pomarzyć można.

Podsyłam zdjęcie z katalogu DO.

IMG_20250711_154220 kopia.jpg
DO 70ED i 85ED
Plik ściągnięto 475 raz(y) 283,02 KB

Kot72 
Maniak
Kot72

W sklepie Delty brak ale , o dziwo , dostępna na Allegro za jedyne 3,2K . Piszę o modelu 70ed . Brak możliwości wymiany okularu , nie widzę zacisku na korpusie . Obiektyw to raczej zwykły dublet ED a nie trzy soczewkowy APO . O polu pozornym nic nie piszą . Moim zdaniem , typowy Chińczyk z futurystycznym desingiem fokusera . Za tą cenę nic ciekawego .

krzykosz 
Uczestnik

Ale za taką cenę to grzech nie brać!

Zrzut ekranu 2025-10-23 154505.png
Plik ściągnięto 442 raz(y) 223,59 KB

krzykosz 
Uczestnik

W wersji DO 20-48x70ED ponoć pozorne pole widzenia 52 ° - 68 ° (kątowe 2,60 - 1,40 °) - więc całkiem przyzwoicie.
Chciałbym zobaczyć porównanie takiego SvBony 410 APO 85mm z takim DO 85ED - bo oba to ta sama pólka cenowa ~3,2k PLN.

Kot72 - ja znalazłem info że:

70ED ~ 2700 PLN
85ED ~ 3200 PLN

Kot72 
Maniak
Kot72

krzykosz, jeśli pole pozorne jest takie jak napisałeś to okular jest ten sam lub podobny do DOT 65EDII . Więc powinno być o.k. SVbony ma obiektyw apo i możliwość wymiany okularów . Na SVbony często są dobre promocje a jakoś nigdy nie widziałem promocji na Deltę . Wysoko się Delta ceni . Za 2700 kupię SV406p 80 ed plus wiaderko stałek i jeszcze może na statyw wystarczy .... :wink:

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Miałem okazję popatrzeć przez 70ED i jest całkiem fajna.
Okular ma pola widzenia zbliżone do starszej 65ED, ale zakres zooma mniejszy. Wydaje mi się, że aberracja chromatyczna jest mniejsza, ale możliwe, że to kwestia mało wymagających warunków, w jakich patrzyłem przez nową. Bezpośredniego porównania niestety nie miałem okazji zrobić.

Na plus względem starszego modelu jest kilka rzeczy:
- Większy obiektyw przy prawie identycznej masie
- Stopka Arca Swiss
- Parafokalność

Szczególnie ten ostatni punkt mnie pozytywnie zaskoczył, bo w 65ED trzeba było ponownie ostrzyć nawet po niewielkiej zmianie powiększenia, a tu da się obserwować po zmianie z 20x na 48x :smile:

85 ED chcę kiedyś przetestować, bo mnie kusi. Zamieniłbym na nią mojego Celestrona 100 ED, bo to fajny sprzęt, ale ciężki i długi, przez co wymaga bardzo stabilnego statywu. Chociaż z drugiej strony dostał skrzydeł po wsadzeniu lepszego okularu :roll:

Niewymienność okularu w nowych lunetach Titanium uważam za zaletę, bo do 65ED i tak nie było innych opcji, a teraz przynajmniej zyskają na szczelności i pewnie na masie.

krzykosz 
Uczestnik

Mnie zastanawia waga. Taki DO 85ED ma ważyć TYLKO 1580g!
To będzie jedna z najlżejszych 85mm.

Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Pią 31 Paź, 2025   

Moja SVbonka wraz z pokrowcem i płytką statywową 1816 g . Tragedii nie ma . Dziś polukałem na Księżyc . Obraz z Celestronami X cell LX naprawdę genialny . Jeszcze załapałem się na przelot klucza ptaków na tle tarczy . :mrgreen:

Odpowiedz do tematu