Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, wszystkich użytkowników
Szukam nowej lornetki dla siebie i naprawdę sporo się tu naczytałem i dowiedziałem, ale efekt tego jest taki że mam tylko większy mętlik. Dla tego liczę na Wasza pomoc i wiedze.
Zacznę od tego że mam lornetkę Tento BPC 7x50 z czasów ZSRR, mieszkam w górach a właściwie na górze z widokiem na góry, nie siaduje zwykle w nocy nad oglądaniem gwiazd ponieważ czasem wstaje do pracy o 3 rano więc cenie sobie wyspanie. Głównie zależy mi na lornetce do oglądania za dnia, a raz na sto lat popatrzenia na księżyc.
Na necie obczytałem wątki z których wyłoniło sie kilka propozycji: Docter Nobilem 10x50 B/GA (problem właściwie z kupieniem, problem ze statywem do niej), FUJIFILM Fujinon 10x50 FMTR-SX (opinie generalnie super ale nie brakuje opinii że w obecnej kwocie to za dużo jak na sporą aberracje chromatyczną, przypadkową jakość, waga mi chyba nie przeszkadza mimo że mam 42 lata to jednak mój urlop to zwykle wyprawa tygodniowa z plecakiem gdzieś na świecie), i choć sporo tańszy to jednak często występuje w kontrze jako sporo tańsza alternatywa NIKON Action EX 10x50 CF.
Pomóżcie mi znaleźć coś w do kwoty (3900zł) FUJIFILM Fujinon 10x50 FMTR-SX jakąś alternatywę, lub nie jeśli obecnie nie ma niczego co by jej dorównywało do oglądania głównie w dzień do zachodu, przyrody ale bardziej w oddali (góry, klify lasy, obiekty w oddali ale głównie za dnia). Plan mam taki że w razie czego zamówiłbym FUJIFILM Fujinon 10x50 FMTR-SX i NIKON Action EX 10x50 CF i sprawdził czy faktycznie za dnia będą się różnić obrazem na tyle bardzo że taki laik jak ja mając całe życie jedną lornetkę faktycznie zobaczy różnice na poziomie 2800 zł w cenie miedzy obiema alternatywami (martwi mnie aberracja chromatyczna w FMTR-SX, gdy by nie ona to by był mój faworyt chociaż cenowo mniej) . Ale nie ukrywam że liczę na Waszą wiedze i pomożecie mi znaleźć coś co posłuży mi kolejne lata jako podstawowa lornetka na wyprawy w góry i spacery
Ostatnio zmieniony przez Wersacze Wczoraj 18:36, w całości zmieniany 2 razy
Wersacze, powinieneś zadać to pytanie w temacie ,, jaka lornetka " . Po pierwsze jeśli nie planujesz oglądania w nocy to nie ma sensu pchać się w klocka 10x50 i to jeszcze z osobną regulacją ostrości . Pomyśl o 10x42 .
Wersacze, powinieneś zadać to pytanie w temacie ,, jaka lornetka " . Po pierwsze jeśli nie planujesz oglądania w nocy to nie ma sensu pchać się w klocka 10x50 i to jeszcze z osobną regulacją ostrości . Pomyśl o 10x42 .
Tu liczę na Waszą pomoc, 10x50 to wynik tego że już mam 7x50 i przy zakupie chciałem coś nie gorszego, (przy szukaniu kierowałem sie polem widzenia i jasnością względna z FMTR-SX)
Ale jak wspomniałem zielony jestem i nie nadrobie Waszej wiedzy i doświadczenia, a w maju lece na kolejną wyprawę i chciałem zrobić sobie frajdę (nie wiem czemu dopiero teraz ) co do osobnej regulacji ostrości to na forum doczytałem że ustawiasz w polu 8 do 20, a powyżej do nieskończoności jest ostra ale jak mówie mało wiem więc uznałem że spoko mój comodore 64 ogarnie dwa pokrętła
Ale chętnie rozważę 10x42, jeśli była by rónie dobra za dnia , w sumie tento 7x50 nadal będzie istnieć tyle że mniejsze pole widzenia i jasność hmm
Mi również wydaje się, że 10x42 może być lepszym wyborem do wymienionych zastosowań.
Co do wymienionych modeli:
Doctera nie znam, więc się nie wypowiem.
Fujinon FMTR jest świetną lornetką do obserwacji nocnego nieba. Do zastosowań dziennych uważam ją za mało praktyczną ze względu na indywidualne ogniskowane, którego nie jestem fanem.
Nikon Action EX to lornetka o dobrej reputacji z dawnych czasów. Ponoć w pewnym momencie Nikon zaczął oszczędzać na powłokach i nowsze wypadają trochę gorzej, ale to tylko zasłyszane/wyczytane - nie miałem okazji sprawdzić.
Jeśli masa nie jest dla Ciebie problemem i chcesz jak najlepszą 10x50 mieszczącą się w tym budżecie, to nie sposób nie wspomnieć o serii Sky Rover Banner Cloud. Sam początkowo byłem do tych lornetek sceptycznie nastawiony, ale pierwszej okazji obcowania z tym sprzętem zmieniłem zdanie i teraz mam właśnie model 10x50, a rozważam dokupienie 6x32. Optycznie sprzęt wyborny i mechanicznie wydaje się być dobry. Największą wadą jest kiepska ergonomia.
Do rozważenia można dodać jeszcze na przykład DO Extreme ED 10x50. Można tratować ją jako tańszy i chyba gorszy zamiennik Fujinona. Wady ma podobne. Przy czym ta Delta jest tu tylko przykładem, bo ta lornetka ma mnóstwo wcieleń pod różnymi nazwami od różnych producentów.
Jeśli jednak może być wspomniana na początku 10x42, to wybór robi się dużo większy.
Naprawdę , do założonej kwoty możesz kupić bardzo dobrą lornetkę 10x42 która będzie lekka zgrabna i bardziej uniwersalna niż Fujinon . Jest Nikon M7 , GPO , Nikon HG lub chicior ostatniego czasu Sky Rover Baner Cloud ( trzeba kupić za granicą ) . Gdyby jednak koniecznie 10x50 to czytałem że Athlon Midas UHD jest niezły ( zakup też z zagranicy np. przez Amazon )
jeśli nie planujesz oglądania w nocy to nie ma sensu pchać się w klocka 10x50 i to jeszcze z osobną regulacją ostrości . Pomyśl o 10x42 .
Kolega "wyjął mi to z ust". 50-ki do obserwacji dziennych, w dodatku podczas spacerów, to bezsens. Przez sprzęt x42 zobaczy się dokładnie to samo co przez x50, a jednak przy dłuższym chodzeniu czuć różnicę. Poza tym ja np swoim Bushnellem Forge 10x42 bez problemu obserwuję także w nocy księżyce galileuszowe Jowisza.
Doctera miałem raz w ręku i więcej nie chcę, właśnie ze względu na gabaryty i wagę. Kolega ma coś takiego, ale tylko do nocnych polowań, na które jeździ samochodem lub lornetka leży obok w czatowni, w żadnym razie nie wisi na szyi.
Przedmówcy już sporo ważnych rzeczy Ci podpowiedzieli, więc dodam tylko swoich "5 groszy"
Otóż gdybym ja wybierał dla siebie coś podobnego i w tym przedziale cenowym, to brałbym pod uwagę któregoś z tych modeli:
Vortex RAZOR HD 10x42 za 3 990 zł (super promocja, w zasadzie mieści się w Twoim budżecie i w pełni zasługuje na zainteresowanie!) lub
Nikon MONARCH HG 10x42 za 3 340 zł, a gdybym chciał jednak trochę zaoszczędzić, to tego
Vortex VIPER HD 10x42 za 2 300 zł.
Myślę, że której byś nie wybrał, to byłbyś zadowolony, także spośród tych, które proponują powyżej Koledzy, choć nie ukrywam że mnie najbardziej "kręci" ten RAZOR HD i nie wiem, czy się kiedyś na niego nie zdecyduję. Natomiast różnica między każdą z powyższych a Tento 7x50 powinna być zauważalna natychmiast.
Z kolei jeżeli już iść w 50-ki, to raczej w powiększenie 12x i wtedy wybór jest zdecydowanie mniejszy, a dla mnie, subiektywnie, również tutaj faworytem byłby Vortex RAZOR HD 12x50.
Z tym, że to na pewno nie jest sprzęt do pieszych wędrówek i to po górach.
BTW: używam Vortexa VIPERA HD 12x50, czyli wersji "o półkę niższej", ale jestem zadowolony i chyba trzymałbym się tej marki, niezależnie od opinii innych użytkowników, których, rzecz jasna, nie neguję.
Kończę tradycyjnym: to jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam
Ostatnio zmieniony przez Soniak10 Wczoraj 20:20, w całości zmieniany 4 razy
Jesli 10x50 i porro, to trudno bedzie Ci znalezc lepsza (i rozsądniejsza cenowo) lornetke niz APM:
https://www.astroshop.pl/...-ed-apo/p,53061
W APM nie bedzie niczego, czego obawiasz sie w Fujinonie i jest zdecydowanie lepszy niz Nikon. Nabycie Nobilema to iluzja, poza tym w Dzien APM bedzie dawal czystsze obrazy.
A poniewaz w swiecie lornetek rzadko co jest proste, to i tutaj jest problem niskiej powtarzalności jakosci w APM. Trzeba szukac, ale jak znajdzie sie dobry egzemplarz, to bedzie to calosciowo lepsza lornetka niz cokolwiek, co nożna dostac w tych pieniądzach.
Z tą wyższością gabarytów/mobilności 10x42 nad 10x50 w pełni się z kolegami zgodzę...10x42 jest znacznie bardzie uniwersalna. Wrzucisz do plecaka i zabierzesz wszędzie, większość modeli nie urwie Ci szyi. Ale, po przerobieniu kilku rózżnych 10x42, obecnie majac Vortexa Vipera 10x42....szukam również 10x50 i to do obserwacji dziennych wlasnie. 10x50/10x56 dlatego, że nosząc okulary w nieco mniej oświetlonych plenerach, gęstszym lesie, przy słabej pogodzie drażni mnie pociemnienie brzegowe i ciemniejszy niż w 8x42 (Meopta Meostar) obraz.
Patrzylem przez Fuji i przy świetnym obrazie jednak cegła nieziemska...przy tym pole jak dla mnie subiektywnie maławe (choć przy przesiadce z Tento i tak byloby super). Nikona nie bierz, ma małą głębię ostrości i wolny focus, ciężko operuje się miedzy dalekimi i bliskimi planami.
Ja walczę ze sobą żeby nie kupić SRBC właśnie tłumacząc sobie to ryzykiem wtopy na kiepskim egzemplarzu aczkolwiek obecnie mozna już brać zarówno ze sklepu we Wloszech jak i z Niemiec od APMa jako pośrednika...płacąc oczywiście nieco wiecej....także naiwnie liczę na jakiegoś używanego Zeissa lokalnie w okolicy...
Na koniec weź też pod uwagę róznicę miedzy porro (twoje Tento) a dachówkami (np SRBC). Jak dla mnie obraz z lornetek porroprymatycznych jest ładniejszy, plastyczniejszy i zazwyczaj wyraźniej trojwymiarowy.
Na koniec weź też pod uwagę róznicę miedzy porro (twoje Tento) a dachówkami (np SRBC). Jak dla mnie obraz z lornetek porroprymatycznych jest ładniejszy, plastyczniejszy i zazwyczaj wyraźniej trojwymiarowy.
A patrzyłeś przez któregoś SRBC? Lub na przykład przez Swarka NL Pure?
Jak nie, to się możesz zdziwić
I nie piszę tego złośliwie. Warto przez nie spojrzeć, żeby wyrobić własną opinię. Przenosząc doświadczenia z innych sprzętów na te lornetki bez weryfikacji można się mocno pomylić.
Nie patrzyłem i pewnie faktycznie bym sie zdziwił...juz ta Meopta mimo, że dachówka ma ładnie porozkładane plany i zadziwiająco duża głębie, ale wciaż nie takie jak mój stary porropryzmatyczny Optolyth. Tańsze dachówki których używałem odpadają w tym aspekcie w przedbiegach (a wygrywają w innych aspektach.. ). To ciężko oczywiście opisać a każde uogólnienie niesie ryzyko skrzywdzenia konstrukcji wybitnych, dodatkowo to rzecz bardzo subiektywna...nie po to pisałem żeby zadać wszystkim dachówkom muchomora
NL pure i SRBC używają chyba Abbe Koeing, to imo inna inszość niż tańsze konstrukcje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10