Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pozwolę sobie wkleić zdjęcia, bo tutaj pisałem o GPO Passion ED 10x42, którą odebrałem z Foto Erhardt. Lornetka miała ślady użycia, porysowane pudło, brud i kurz na zakrywkach, brud i kurz na szmatce, odcicki palców i brud na lornetce.
Zgodnie z ich zaleceniami odesłałem lornetkę i mieli wysłać niezwłocznie po otrzymaniu nową, bez śladów użycia. Tłumaczyli się tym, że na magazynie mają 2 stosy (używane/display i nowe i omyłkowo wysłali z nie tego stosu co trzeba).
W poniedziałek o 9 otrzymali paczkę i mieli niby wysłać od razu nową. Dzisiaj napisali mi takiego maila:
"This is due to the way they are delivered from the manufacturer. The boxes are not sealed, and because of the material used, pressure points and signs of wear appear immediately whenever the original packaging comes into contact with other goods."
Ogółem nijak to się ma do brudu na lornetce i szmatce tamtej sztuki, acz tłumaczy rysy na pudełku pierwszej.
Poprosiłem o sprawdzenie, czy mogą wysłać inny kolor w ramach rekompensaty za stracony czas (prawie 2 tygodnie już mają moje pieniądze), to odpisali:
"In conclusion: I will not be able to send you a unit that meets your standards. As discussed, I have also checked but am unable to offer any other color version of the binoculars for the same price. I will therefore have to cancel and refund your purchase. I wish I could have provided you with an item in better condition, but I cannot.".
Także dziwi mnie takie podejście. Człowiek z którym rozmawiałem sprawia wrażenie jakby nie wiedzieli co sprzedają. Po co obiecywał wysłanie nowej, jak okazuje się, że inne są takie same. Nie mówiąc już o tym, że sam muszę się prosić o kontakt, bo zlewają i odpowiadają z dużym opóźnieniem mimo, że wina jest po ich stronie.
Widziałem, że wielu forumowiczów zamawiało u nich. Pytanie czy tylko ja mam takiego pecha? A może do was też przychodziły tak wyglądające lornetki i to norma dla tego sklepu?
Czytałem komentarze w necie i czasem sprzedają używane rzeczy jako nowe i potem przepraszają (np. aparat który miał 9000 zdjęć na liczniku, dopiero po awanturze klienta wysłali nowy).
Kod:
Wydzieliłem do nowego tematu na prośbę autora.
Ryszardo
Ostatnio zmieniony przez ryszardo Wczoraj 21:18, w całości zmieniany 1 raz
Kot72, jako że minęło 60 minut i nie mogę już edytować, to dodam tłumaczenie do wyjaśnień sklepu:
"Wynika to ze sposobu, w jaki są one dostarczane od producenta. Pudełka nie są zapieczętowane, a ze względu na zastosowany materiał, odciski i ślady zużycia pojawiają się natychmiast po kontakcie oryginalnego opakowania z innymi towarami."
oraz
"Podsumowując: nie będę w stanie wysłać Ci produktu spełniającego Twoje oczekiwania. Jak już wspomniałem, sprawdziłem również, ale nie jestem w stanie zaoferować innej wersji kolorystycznej lornetki w tej samej cenie. W związku z tym będę zmuszony anulować zamówienie i zwrócić Ci pieniądze. Żałuję, że nie mogłem dostarczyć Ci produktu w lepszym stanie, ale nie mogę."
No i nie wiem czy da się coś więcej zdziałać niż zwrot kasy, bo po wzięciu jej do ręki, to nie chcę M7, a jednak w Polsce 2100, to już odczuwalnie drożej.
Dobra . Rysy na pudełku mogą się wygenerować ale skąd rysy na korpusie lornetki ? Musieli kupić tanio jakąś partię powystawową z targów/ ekspozycji albo zwroty konsumenckie do dystrybutora . Jawne oszustwo skoro nie było o tym nic w opisie produktu . Działanie celowe a nie pomyłka .
To nie były rysy, tylko brud. Jakieś paprochy. Żenadą było to, że przed wysłaniem nikt tego nie wyczyścił. Do tego ślady tłustych łap, odciski palców itd.
Poprosiłem sklep o kontakt i pewnie jutro zadzwonią, więc zastanawiam się czy w takiej sytuacji jest sens pytać o np. 8x32 albo 10x32. One będą w podobnej cenie do tej po rabacie od sklepu, ale wszystkie kolory. Apertura już mniej interesująca, ale obudowa i szkło w tej lornetce robi robotę, że nie chce się schodzić niżej. Z drugiej strony nie wiem czy takie 10x32 nie będzie tylko minimalnie lepsze od M7 10x30, który faktycznie jak jest ciemno już nie daje rady.
Szkoda, że nie da się kupić lornetki na tym świecie jak się nie śpi na pieniądzach
Na pewno zgodzę się z Tobą, że kupili taniej jakąś partię felerną po zwrotach/wystawie i sprzedają jako nowe. Teraz boja się, że wszystkie mają takie same w tym kolorze, a nie chcą być stratni i puścić faktycznie nowej w innym kolorze (one są droższe o 50-80 euro średnio).
Także zmarnowali mi czas, przetrzymali kasę 2 tygodnie, obiecali wysłanie nowej, a jak przyszło co do czego, to chcą dać zwrot i mieć problem z głowy. Nic tylko kupować
Ostatnio zmieniony przez carrygun Sro 18 Lut, 2026, w całości zmieniany 1 raz
Jestem w szoku, dawno zapomniałem czasy "dzikiego internetu" kiedy w emocjach otwierało się paczkę, zastanawiając się czy w środku będzie zamówienie czy cegła.
Tym razem przypuszczenia kolegów się ziściły, tłumacząc tę "promocję".
Swoją drogą w sytuacji gdzie internet daje klientom łatwość "upustu emocjonalnego", brak faktycznego proklienckiego podejścia (zamienić produkt na fabrycznie nowy) może wywołać szkody wizerunkowe dużo większej wartości niż różnica w cenie przyrządu.
No i faktycznie, zadbanie o to żeby nawet pozwrotowa lornetka wyglądała schludnie nie powinno być wyzwaniem. Sam oddawałem Foresta na zakupie 14dn i pakując ją starałem się doprowadzić do stanu w którym nie dałoby się znaleźć jakiegokolwiek śladu wcześniejszego użycia.
fred4u, "Swoją drogą w sytuacji gdzie internet daje klientom łatwość "upustu emocjonalnego", brak faktycznego proklienckiego podejścia (zamienić produkt na fabrycznie nowy) może wywołać szkody wizerunkowe dużo większej wartości niż różnica w cenie przyrządu."
Oj, ja im o tym na wstępie powiedziałem, że dla mnie nie ma problemu, że takie sytuacje się zdarzają w dużych biznesach i niech po prostu wyślą nową i będzie temat zamknięty. Mówili, że jasne, jasne, przepraszamy i oczywiście wyślemy nową. Zaznaczyłem, że nie chciałbym opisywać swoich doświadczeń na BF, Reddit binoculars i polskim forum, bo zawsze daję drugą szansę. Ale jak mi takie coś odwalają, to na razie tutaj wrzuciłem. Poczekam na jutro na telefon, jak nadal będą stać twardo przy swoim, to poleci temat na BF, gdzie będą mieli konkretną anty-reklamę
Nie wiem skąd nagle zmiana stanowiska. Stawiam, żę myśleli, że mają w lepszym stanie, a okazało się pewnie, że wysłali najlepszą i samo czyszczenie na nic się zda, bo tamte pudełka pewnie jeszcze bardziej porysowane
Od siebie dodam, że moje kilkuletnie sprzęty wyglądają dużo lepiej niż to co wysłali. Zdjęcia i tak nie oddają stanu towaru, bo robiłem na szybko dla siebie jako dowód po otwarciu (oczywiście także nagrywam otwieranie, bo zdarza się, że z Niemiec czy Hiszpanii przychodzą marchewki zamiast telefonów itd.).
carrygun, ja oprócz paprochów widzę ewidentne rysy na czarnej powierzchni . I pomyśleć że Astroshop sprzedawał nówki Geco po tysiaku . Nie były to umęczone sztuki tak jak na foto tylko nówki sztuki . Ja nawet na pudełkach rys nie miałem
Kot72, No jak mówisz, że są rysy, to pewnie masz rację, w końcu masz punkt odniesienia. Ja się nie przyglądałem na zewnątrz, bo dla mnie sama w sobie miała tyle brudu, że przetarłem ręką, część została i uznałem, że dalej nie będę czyścił tylko odeślę jak jest - skupiłem się na optyce, a ta w tych pieniądzach wydawała się epicka
fred4u, "Swoją drogą w sytuacji gdzie internet daje klientom łatwość "upustu emocjonalnego", brak faktycznego proklienckiego podejścia (zamienić produkt na fabrycznie nowy) może wywołać szkody wizerunkowe dużo większej wartości niż różnica w cenie przyrządu."
Oj, ja im o tym na wstępie powiedziałem, że dla mnie nie ma problemu, że takie sytuacje się zdarzają w dużych biznesach i niech po prostu wyślą nową i będzie temat zamknięty. Mówili, że jasne, jasne, przepraszamy i oczywiście wyślemy nową.
Może po prostu nie mają nowych... i mieć nie będą. Wypuścili serię na bazie "przechwytu" (optyka, obudowy) z czyjegoś magazynu, kontenera, przemytu(?), surowiec się skończył i pozostało "zagospodarować" zwroty.
Kot72, świetny pomysł, na pewno jutro w rozmowie ze sklepem to zasugeruję. GPO na pewno się ucieszy, że sklep im robi taką reklamę międzynarodowo. Prawda jest taka, że wpisując GPO ED to google w pierwszej kolejności wyświetla tematy z BF. Taka kryptoreklama zaszkodziłaby nie tylko sklepowi, ale także producentowi, skoro sklep twierdzi, że takie dostaje od nich Oj z głupiego zamówienia tyle pomyj. A wszystko przez to, że nie chcą wysłać innego koloru w tej samej cenie
Wysłany: Sro 18 Lut, 2026
Binokularnik...W Polsce też zdarzają się takie "chwyty" .
Przerabiałem to, tyle że dostałem w zamian, w jednym przypadku faktycznie nowy egzemplarz a w drugim, zwrot pieniędzy, bo nie mieli na co wymienić .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11