Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie zakładam tego wątku po to, żeby publikować tu fotki prasowe, których, nota bene, nie robię, ale żeby trochę pomarudzić.
Jak dla mnie poziom tych fotografii, szczególnie w dziennikach, po prostu leży...I dziwię się, że za nie płacą...
Mam to na uwadze codzienną GW, ale z kolei Wysokie Obcasy czy Duży Format, to już zupełnie inny świat...
Też to widzicie???
Ale co konkretnie masz do zarzucenia? Jeśli to, że fotki te nie są wystarczająco artystyczne, to trudno się nie zgodzić, ale trudno też oczekiwać, żeby taka codzienna dokumentacja fotograficzna była artystyczna. Ona co najwyżej może taka czasem bywać.
Skoro już założyłeś ten temat, właściwie jak wygląda sprzedaż zdjęć dziennikom? Najczęściej łażę po mieście z aparatem, wkrótce (mam nadzieję) kupię zoom 80-400 więc będę miał lepsze szansę złapać jakąś interesującą akcję. Zapewne redakcje współpracują na stałe ze swoimi fotografami ale jak wygląda zakup zdjęcia od faceta z ulicy? Dobrze płacą?
Nie są to pieniądze z których wyżywisz rodzinę. Musisz złapać coś ciekawego czego nie będzie miał ich fotoreporter. Wszystko zależy komu i co sprzedajesz.
Jeżeli nie współpracujesz na stałe to trzeba im wysłać miniaturkę zdjęcia z czegoś ważnego lub dla gazety istotnego (choćby zdjęcie wypadku drogowego - tak, bez obrzydzania). Jeżeli wykorzystają to MOGĄ zapłacić. Oczywiście trzeba im napisać, że nie zgodzicie się na publikację za darmo (oni by tak chcieli). Czasami chcą to załatwić ambicją autora zdjęcia i tylko dać nazwisko autora (te tanie i biedne redakcje tak czasami robią), te troszkę lepsze płacą, ale... to może być 20 zł, 30 lub 50. Może też być 100 (na to bym tak często nie liczył). Jak traficie jakąś znaną postać na golasa i wyślecie do faktu czy innego super coś tam to oczywiście stawka będzie dużo wyższa
Czasami chcą to załatwić ambicją autora zdjęcia i tylko dać nazwisko autora (te tanie i biedne redakcje tak czasami robią), te troszkę lepsze płacą, ale... to może być 20 zł, 30 lub 50.
Nie tylko te biedniejsze - pamiętam, że kiedyś koleś bodajże z Dziennika Polskiego wyskoczył do mnie z tekstem, że wykorzystają moje zdjęcie i "oczywiście podpiszemy" dodał... Łaskawca...
na chwilę obecną pracuję dla portalu. za darmo bo za darmo, ale akredytacja i legitymacja jest. zastanawiam się właśnie jak to jest z gazetami mniejszego formatu (typu małej mieściny w której mieszkam). czasami potrafię uchwycić co nieco, ale nie wiem jak to ma się co do zapłaty. będę musiał zakręcić się trochę w tym temacie.
zawsze będzie dodatkowa kasa na jakieś filtry
jak coś będę wiedział to dam znać
A mnie jeszcze ciekawi jedna rzecz.
Jak to jest z legitymacją
W przypadku Wyborczej fotografowie sa zrzeszeni w "Agencji Gazeta" ale jak można dostaćsię do czegoś takiego, bo jasne, że od pierwszego opublikowanego zdjęcia się tam nie "wkręcisz", a skoro nie tak to jak
legitymację prasową wystawia Ci agencja/portal/gazeta dla której pracujesz. o ile wykażesz się już jakimś doświadczeniem i przykładowymi zdjęciami, to taką legitymację dostajesz od razu. gorzej jeśli nie masz nic do zaoferowania.
co do samej legitymacji. nie wiem czy jest jakiś uniwersalny wzór czy też od każdego pracodawcy dostajesz różne. sam wiem pomiędzy znajomymi, że mamy wszystkie różne te legitymacje.
Co do wikipedii:
Wikipedia napisał/a:
Legitymację prasową wydaje redaktor naczelny, który prawnie odpowiada za treści ukazujące się w kierowanym przez niego tytule prasowym, stacji radiowej lub telewizyjnej. Legitymacja dowodzi, że redaktor naczelny ma świadomość, że osoba legitymująca się tym dokumentem jest mu znana, istotnie dla niego pracuje i że bierze on prawną odpowiedzialność za działalność tego pracownika.
Legitymacja ta jest zwykle wielkości karty kredytowej i znajduje się na niej: imię i nazwisko dziennikarza, nazwa tytułu prasowego, radia lub stacji telewizyjnej, data ważności, kontakt z redakcją oraz zdjęcie.
Aby móc wydawać legitymacje redakcja musi być zarejestrowana w Sądzie Okręgowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10