Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 12 Lip, 2008 Pomoc w ostatecznym wyborze kompaktu do 1200 zl
Witam. Od tygodnai czytam rozne fora zwiazane z aparatami fotograficznymi, przejrzalem mnostwo Waszych testow jak rowniez na stronach zagranicznych. Jako ze jestem absolutnym amatorem i moja wiedza jest nadal bardzo bardzo uboga nie potrafie wybrac apratu.
Do czego ma sluzyc :
Zdjecia z wakacji, ladne ujecia w dzien, plaze, pustynie, czasem jakas fotka wieczorem (to chyba sprawi problem 99% komapktow)
Oczywiscie rowniez wszelkiego rodzaju imprezy domowe oraz jakies weekendowe wypady nad jeziorko, itp
Przejrzalem mase testow, porownywalem wartosci szumow, czy sa aberracje, itp itp.
Tak naprade nie wiem czy fotki przy szumach 2 czy 3% beda sie roznoly na odbitkach 10x15 xm (takie ma zamiar robic). Oczywiscie fotki chetnie poogladam rowniez na monitorze 19 calowym i czasem na plazmie Panasa 42 cale.
Jesli chodzi o firmy komapktow to wybralem po wielu godzinach tylko dwie : Canon i Panas. Oto modele
1. Panas Lumix FZ-18 (jego duzym + jest zoom x18, ale szczerze mowiac tak rzadko robilem w przeszlosci zdjecia ze nie wiem jak czesto go w ogole uzyje, i czy odbitka przy takim zoomie bedzie w ogole dobrej jakosci)
2. Panas Lumix TZ 3 lub 5 (podobne bardzo ladne fotki, ale to chyba tylko manuale?)
3. Canon A 720 IS (wysokie noty jakosci fotek w testach, podobno swietny kompakt, zoom x6 nie wiem czy to nie za malo)
4. Canon Powershot G9
5. Panas FZ 50 (ale chyba jednak jzu za duzy)
I bralbym szczerze mowiac FZ 18, ale nie wiem czy efekt koncowy czyli jakosc zdjecia z niego a np z Canona A720 IS nie bedzie taka sama, a Canona moge jednak wlozyc do kieszeni.
Najwazniejsze kryterium to jakosc zdjecia na odbitkach i monitorze, oraz zeby mozna bylo sie bawic ustawieniami aby moc sie uczyc, ale poniewaz wiedze mam malutka to musi byc bardzo doby auto zeby mogl od czegos zaczac.
FZ50 do 1200? Chyba tylko uzywka... TZ3/TZ5 to full automat. Jesli zoom FZ18 to za duzo to rowaz FZ8
Arek80 [Usunięty]
Wysłany: Nie 13 Lip, 2008
cube007 napisał/a:
FZ50 do 1200? Chyba tylko uzywka... TZ3/TZ5 to full automat. Jesli zoom FZ18 to za duzo to rowaz FZ8
Fakt z cena FZ 50 i G( zreszta tez sie zapomnialem. Nie chodzi juz o kase ale jednak te 2 aparaty i tak odrzucam.
co do zoomu nie mowie ze za duzo, zawsze lepiej niz mniej. Pytam czy zdjecie zrobione przy iso zalozmy do 200 i zoomie 18, bedzie ladne na odbitce 10x15 cm i na monitorze.
Interesuje mnie juz glownie porownanie FZ 18 do Canona 720 IS bo chyba z tych modeli cos wybiore.
Prosze obeznanego w temacie o pomoc w podjeciu mi decyzji.
Chyba nikt nie czyta postów. Wczoraj /temat niżej/ podałem link do porównywania zdjęć z różnych aparatów
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Najlepiej na tej kolorowej tablicy testowej w pełnym wymiarze
Arek80 [Usunięty]
Wysłany: Pon 14 Lip, 2008
h.s. napisał/a:
Chyba nikt nie czyta postów. Wczoraj /temat niżej/ podałem link do porównywania zdjęć z różnych aparatów
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Najlepiej na tej kolorowej tablicy testowej w pełnym wymiarze
Wczensiej tego uzywalem. Ale teraz jeszcze raz porownalem PANASA fz18 , tz5, Nikona p80 I Canona 720 IS. Nikon brzydko, TZ 5 tez, na polu zostaje Panas FZ18 i Canon 720 IS. roznice niewielka ale chyba Cnon troche lepszy obraz. Ale wydaje mi sie ze Panasa ma inne plusy ktore chyba jednak przewazaja nad tym Canonem. Co sadzicie?
Portal, polecasz nikona p80... a widziałeś z niego jakiekolwiek zdjęcia?!?! przecież to porażka!!! z tych które wymieniasz brałbym FZ18 sam mam i naprawdę szczerze poecam ewentualnie pomyśl na Canonem S5IS choć ja z tych dwuch wybrałem właśnie FZ18
mając znów ok 1000zł zastanawiałbym się tylko między Fuji S9600 albo Panasonic FZ18 ale myśle że i tak wziąłbym znów Panasa...
Porównywałem kilka interesujących Cię modeli (sam mam Fuji 9500, Fuji F31FD i Canona 720IS) i napiszę tak:
Gdybym miał ponownie kupować mały kompakt to wziąłbym Fuji F50FD - w porównaniu z Canonem nieco niższe szumy, o wiele szybsze ładowanie lampy i dużo lepsza jakość wykonania. 720IS robi w miarę dobre (przy dobrym oświetleniu) zdjęcia ale moim zdaniem rozleci się w ciągu 2 lat.
Jeśli miałbym kupować dużą hybrydę to zastanawiałbym się dłużej ale chyba wziąłbym znów Fuji, właśnie ze względu na poziom szumów, który jest niższy niż FZ8/18/50. Przewaga Panasonica tkwi w obiektywach ale w pomieszczeniach, gdzie zdjęcia z lampą trzeba robić przy czułościach rzędu ISO 200-400 zdjęcia z Fuji 9600 wyglądają lepiej. 9600 to naprawdę udany model, szkoda, że nie ma jego testu na Optyczne.
Pozdr.
IMHO jest to ciekawa propozycja, spokojnie można kupić używanego do 1200 zl.
Aparat ma sporo zalet m.in:
- Szerokokątny obiektyw f2.4-3.5 - pisałeś że chcesz robić zdjęcia widoków, imprez - do tego będzie dobry
- Korpus wykonany ze stopu magnezu
- Aparat jest szybki (krótko się uruchamia i robi szybko zdjęcia seryjne)
- Dobry akumulator
Sam się zastanawiam nad zmianą DMC-FZ20 na tego Olka. Myślałem też nad lustrem, ale nie jestem przekonany do biegania z torbą wypełnioną obiektywami, ich zmianami, obawą o zabrudzenia, uszkodzenia matrycy.
Mam FZ18 i Olympusa E410 z double kit'em , ale FZ20 - Panasonic'a nie zamieniłbym (na pewno) na żadnego olka 8080!!! z racji dobrej matrycy (nie przeładowanej pixelami) znakomitej optyki Leica i co najważniejsze w tym kramie światło 2,8 - na całym zakresie ogniskowych!!!!!!!! - by uzyskać podobne parametry w lustrzance, trzba wyłożyć na prawdę nie małego sianka!
qadest1 - matryca Olka 8080 zostawia daleko w tyle ta z FZ20
Arek80 [Usunięty]
Wysłany: Czw 17 Lip, 2008
Czyli FZ 18 zrobi dobre zdjecia przy niewielkich wydrukach dla kogos kto fotografuje prze z tydzien raz na rok, ale chce sie troche pobawic czyms wiecej niz malpka, jednak w strone profesjonalnej fotografii na pewno szedl nie bedzie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,68 sekundy. Zapytań do SQL: 14