Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Lip, 2008 Canon PowerShot S5 IS czy lumix fz-18
Moja mlodsza siostrzyczka zarazila sie troszke fotografia. Szukam jej jakiegos dobrego kompaktu. Oferty Canona i Panasonica wydaja sie rozsadne. Ktory wybrac ostatecznie?? Czy moze zupelnie inny aparacik??
O qrde sorki...hahaha noo fakt troche sie wyglupilem . Spieszylem sie i dlatego tak wyszlo;] mial byc Panasonic Lumix DMC-FZ18 albo Canon PowerShot S5 IS
Nie no... niezupełnie o to mi chodziło (może więc wygłupiłem się ja!). Chodziło mi o oczekiwania względem aparatu. Czy najważniejszy jest wieelki zoom (bo dla wielu jest), czy też może możliwość dołączenia zewnętrznej lampy? Lumix ma zooma, ale nie ma "sanek" pod lampę, co znów oferuje Canon.
Zanim kupiłem FZ18 byłem zdecydowany właśnie na Canona S5. Odrzuciło mnie jednak od tego aparatu głównie ze względu na brak możliwości zapisu zdjęć w RAW (podobno istnieje jakiś dodatek softowy, który wprowadza do aparatu tę opcję) oraz brak szerokiego kąta. Jesli ktoś zaczyna "czuć temat" to szeroki kąt jest doprawdy wisienką na torcie. Canon znów oferuje łądniejsze fotki jeśli jesteśmy wielbicielami analiz każdego piksela na ekranie, choć znajdzie się wiele osób, które krytykują te modele Canona za wygładzanie zdjęć. Szumy w obu aparatach są znośne jedynie do ISO 200, przy ISO 400 już trzeba odszumiać programowo, do czego z pewnością przydaje się RAW.
Oba aparaty dysponują także dobrymi i jasnymi obiektywami.
Canon: f/2.7-3.5
Panasonic: f/2.8-4.2
Jednak mniejszy otwór przy końcu w Panasonicu wynika z dłuższego zakresu ogniskowych. Przy ustawieniu zoomu 12x wartość ta wynosi 3.6 - stosowanie wysokich ISO w obu aparatach występuje więc w zasadzie w tych samych sytuacjach bez wyjątku.
Stablizacja obrazu w obu aparatach jest bardzo dobra, choć oczywiście do zrobienia "żylety" na długich ogniskowych zaleca się użycie statywu. Ciekawą natomiast funkcją może się pochwalić Canon: zdjęcia z interwałem. Ustawiamy odstęp robienia zdjęć nawet do 60 minut i aparat pstryka nam zdjęcie raz na godzinę. Nie ukrywam, że tego mi w Panasonicu brakuje, bo projektuję www i nie raz przydałaby mi się możliwość stworzenia poklatkowej animacji rozwijającego się kwiatu itp.
Podsumowując: oba aparaty nie przeszkodzą pasjonatowi w zrobienu ciekawego i dobrego jakościowo zdjęcia. Pozostaje kwestia, które z opcji bardziej się przydadzą w praktyce. Mam nadzieję, że choć odrobinę podpowiedziałem
POMOGLES!!! i to jak W sumie pro to moja siora nie jest Zewnetrzna lampa nie potrzebna na pewno Co do zoomu to mysle ze nawet te 12x spokojnie wystarczy. Raw tez raczej jej nie potrzebny Z kopiuje jej to co napisales-a ostateczna decyzje niech podejmuje sama ;p Ale do mnie mimo wszystko bardziej przemawia fz-18 za szeroki kat :D dzieki raz jeszcze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12