Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dobra hybryda do 2tyś - proszę o pomoc.
Autor Wiadomość
messer 
Nowy

Wysłany: Nie 20 Lip, 2008   Dobra hybryda do 2tyś - proszę o pomoc.

Witam,

Noszę się z zamiarem kupna lepszego aparatu niż ten który mam obecnie (Kodak 3,2pix).
Nie chcę na razie lustra, być może zdecyduje się na to kiedyś w przyszłości.
Chciałbym za to kupić jakiś lepszy kompakt. Ostatnio przeglądałem test chipa: http://rankingi.chip.pl/i...p?s=p&t=40&v=10
Dodatkowo czytuję testy na forach takich jak to. Mam totalny mętlik w głowie :(
To na czym mi zależy:
1. W miarę szerokie "widzenie" (obecnie ogniskowa w moim aparaciku zaczyna sie bodajże od 36mm). Chce fotografować krajobrazy, dużo podróżuje.
2. Dobre zdjęcia w nocy (aktualnie mój aparat robi tragiczne zdjęcia w nocy :/).
3. Stabilizacja obrazu (czytałem że naprawdę się przydaje ale nie wiem jak to jest).

Myślałem o Fuji S100fs ale czytałem kilka niepochlebnych opinii z kolej S 9600 nie ma stabilizacji... Sam już zgłupiałem :(

Proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam,

messer

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Nie 20 Lip, 2008   

messer napisał/a:
2. Dobre zdjęcia w nocy (aktualnie mój aparat robi tragiczne zdjęcia w nocy :/).

Do tego potrzebny jest statyw i manualne tryby ustawiania ekspozycj.

Może Canon PowerShot S5 IS? A może tania lustrzanka? Naprzykład Nikon D60 + ob. 18-55 VR

[ Dodano: Nie 20 Lip, 2008 20:49 ]
messer napisał/a:
Nie chcę na razie lustra
Dlaczego?

[ Dodano: Nie 20 Lip, 2008 20:52 ]
Zastanowił bym się także nad Canon PowerShot G9

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Nie 20 Lip, 2008   

messer, skoro masz 2000 to warto się zastanowic nad lustrzanką, zwłaszcza w kwestii zdjęc nocnych. Co Ci przeszkadza w lustrach?
Dają większe możliwości, małe lustra nie są większe od zaawansowanych hybryd, do tego lustrzanki też mają tryby automatyczne, więc problemy z obsługą to raczej wymysł (co innego niepełne wykorzystywanie ich możliwości)

messer 
Nowy

Wysłany: Pon 21 Lip, 2008   

No właśnie tej obsługi najbardziej się obawiam :/ Dodatkowo aparat mają obsługiwać moi rodzice czasami więc musi być to jakaś w miarę prosta obsługa.

Wezmę pod rozwagę zaproponowane lustra ale proszę jeszcze o jakieś pomysły z hybrydami.
Acha - zapomniałem powiedzieć - nie interesuje mnie jakiś specjalnie duży zoom.

No dobra przyznam się-trochę boje się lustra :) Poza tym ma to być aparat raczej imprezowo wakacyjny (wycieczkowy - bo często gdzieś jeżdżę).

Dzięki że mnie nie olewacie bo na gazetowym forum 0 jakiejkolwiek odpowiedzi.

Pozdrawiam,
messer

PS. Co sądzicie o tym Fuji S9600?? Warto to brać??
Porównałem sobie też Fuji S100FS i FZ18 (http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM) i... S100FS wypadła tragicznie słabiutko. Niestety w zestawieniu nie ma S9600. No i S9600 nie ma tej przeklętej stabilizacji :/

PS2. mnich ten Canon PowerShot S5 IS odpada. Zobacz na ogniskową...

rafalg 
Rozmowny

Monastor napisał/a:
messer, skoro masz 2000 to warto się zastanowic nad lustrzanką, zwłaszcza w kwestii zdjęc nocnych. Co Ci przeszkadza w lustrach?
Dają większe możliwości, małe lustra nie są większe od zaawansowanych hybryd, do tego lustrzanki też mają tryby automatyczne, więc problemy z obsługą to raczej wymysł (co innego niepełne wykorzystywanie ich możliwości)

Dokładnie TAK. Po co iść w półśrodki i kolejne wydatki za jakiś czas. Lustro daje ogroooomne możliwości.

zsoi3 
Bywalec

majac okolo 2000 zl - lustro, jak pisza przedmowcy :) moze Olympus e-510/e-520?

messer 
Nowy

No niby ok ale z tego co przeczytałem tu: http://www.forum.fotoexpert.pl/topics3/10864.htm
znowu mnie naszły wątpliwości. Kwestia wykorzystania tych możliwości...
No i niekiedy potrzebowałbym nagrać jakiś filmik a z tego co słyszałem to nie jst domena luster.
WIem że jak coś jest do wszystkiego to jest do d...y.

Pewnie mnie zechcecie zabić ale ja wciąż upieram sie przy tej hybrydzie. No i nie musi to być aż tak drogi aparat.

Ja jestem cienki fotograf i zamierzam sie tylko troszkę pobawić. Lustro chciałbym sobie zostawić na przyszłość...

Pzd

messer

zsoi3 
Bywalec

w takim razie polecam Ci - i pewnie wielu na tym forum Ci moze polecic z czystym sercem - Panasonica FZ18. sumujac jego zalety i wady wychodzi na to, ze to bardzo dobry aparat (do tego tani). poza tym - bardzo popularny - znajdziesz wiec na sasiednich watakch i w wielu miejscach w sieci duzo porad i zadwolonych uzytkownikow, ktorzy w razie czego moga pomoc :)

aparat ma sprawny tryb auto, a w razie postepow umozliwi Ci manualna kontrole nad fotografowaniem.

messer 
Nowy

Tak ale on nie jest zbyt "szerokokątny" :(

Ogniskowa od 35mm :/

Mi sie marzy troszeczkę większe "widzenie".

Pzd

messer

zsoi3 
Bywalec

messer napisał/a:
Tak ale on nie jest zbyt "szerokokątny" :(

Ogniskowa od 35mm :/

:) nieprawda - jest 28mm. link: http://www.optyczne.pl/61...x_DMC-FZ18.html

Monastor 
Optyczny

messer, co do zalinkowanego forum. Mówi co prawda mądrą rzecz, że przed kupnem aparatu dobrze jest dowiedziec się jak najwięcej o jego funkcjach, ale niektóre argumenty tyczą się zarówno kompaktów, jak i luster. W zaawansowanych hybrydach masz podobnie wiele ustawień jak w lustrzance. ISO, przysłona, czas naświetlania, kompensacja ekspozycji, kompensacja błysku, tryb pomiaru światła, tryb autofocusu, tryby stabilizacji, rozdzielczośc i format zdjęc itd. itp.
Poza tym facet ciągle robi sobie jaja, więc nie traktowałbym tego zbyt poważnie.

Jeśli naprawdę nie chcesz się mocniej zagłębiac w temat i faktycznie zależy Ci na filmikach, weź tego panasa FZ18. Jest uniwersalny, w swoim segmencie prezentuje się przyzwoicie pod względem jakości zdjęc, filmik nim nagrasz, a i wszystkie powyższe funkcje ma, więc jak się postarasz to sporo z niego wyciągniesz. Tylko, że na rewelacje w zdjęciach nocnych się nie nastawiaj. To bardzo trudna dziedzina dla kompaktów.

messer 
Nowy

Moi drodzy konkretyzują mi sie właśnie wybory.
W polu moich zainteresowań mam aktualnie:
-Panasonic FZ18
-Fuji S9600
-Olympus sp 570 UZ
Może jeszcze jakieś propozycje??
Co wybrać?? Pole i tak sie już zawęziło:)

Pozdrawiem,

messer

PS. Wprawdzie w przytoczonym linku z forum koleś robił sobie jaja ale jakieś ziarenko prawdy tam jest...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

A ja dalej obstawiałbym lustrzankę. 18-55 VR ( nikon) to dobry obiektyw na początek ( dobra stabilizacja). Natomiast lusterko w postaci D60, także może pracować jako kompakt w trybie Auto. Oprócz tego napewo szybciej będzie ostrzyć niż każdy inny kompaktowy aparat. A jakość zdjęć będzie napewno dużym skokiem dla Ciebie. Pozatym system Nikona daje świetne perspektywy w rozwoju. Rozważ moją propozycję.

messer 
Nowy

Wysłany: Sro 23 Lip, 2008   

Wiem, że pewnie będę żałował rezygnacji z lustra ale jak już mówię-na razie chciałbym się zrealizować na stosunkowo niższym poziomie fotografii amatorskiej:)
Ludzie, dzisiaj przeczytałem super hiper zapowiedź działu PR Panasa na temat nowego modelu o nazwie DMC-FZ28K.
W USA aparat jest już dostępny i mam możliwość jego zakupu za oceanem. Nie wiem czy warto. Teoretycznie cena będzie niższa. Nie wiem czy sobie poradzę z obsługą. Znam angielski ale zawsze co polski to polski.
Nie wiem także jak ten aparat wyjdzie "w praniu" tzn jaka jest jakość zdjęć wykonywana przez niego. Nie wiem czy warto ryzykować.
W zapowiedziach wygląda na cud miód i orzeszki :)

Pozdrawiam,

messer

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 23 Lip, 2008   

Nie wiem czy DMC-FZ28K to jest to samo co DMC-FZ28, ale tutaj na forum, w dziale Cyfrowe kompakty, masz już wątek Panasonic DMC FZ-28, więc możesz poczytać co tam nowego „zepsuli” w tym aparacie...

Odpowiedz do tematu