Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Pią 31 Paź, 2008
EF-S 17-55f2.8 IS USM, czy EF 24-70f2.8 USM !!!!!!!!!!!!!!!!
Autor Wiadomość
mio1 
Początkujący
Mariusz

Wysłany: Pon 21 Lip, 2008   EF-S 17-55f2.8 IS USM, czy EF 24-70f2.8 USM !!!!!!!!!!!!!!!!

Niby juz byłem zdecydowany, ale dopadły mnie watpliwości, a moze jednak fe24-70f2.8USM, co o tym myślicie?

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Pon 21 Lip, 2008   

ale do czego???

mio1 
Początkujący
Mariusz

krisv740 napisał/a:
ale do czego???
plener, i miasto

krisv740
[Usunięty]

ja bym brał 24-70 z tego zestawienia, ale mam zboczenie na FF i L :mrgreen:
chcesz is bierz "prawie" L, nie, to oczywiście L
ogólnie stawiam na 17-40L i to jest mój docelowy słoik na razie

rafalg 
Rozmowny

24-70 jest uzupełnieniem do czegoś szerokiego, no chyba że ktoś czegoś takiego nie potrzebuje. 17-55 nie jest przyszłościowe jeśli planujemy przejście na FF. 17-40 już owszem jak najbardziej.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Wto 22 Lip, 2008   

Porównując 17-40L do 17-55 IS wybrałem ten drugi. Ostrzejszy, większy zakres zooma i jaśniejszy. To przeważyło. A jakość wykonania czy trwałość - podobna nie czarujmy się. Oba starczą na długo.

novy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 17 Sie, 2008   

Witam
Temat zaczęty ale jakoś tak, niedorozwinięty :wink: Właśnie mam dylemat: który z tych dwóch obiektywów kupić. Czy warto jest zrezygnować z 17 mm na rzecz jakości i solidności L-ki 24-70?

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 18 Sie, 2008   

novy, ale to przecież zależy jakie masz potrzeby i preferencje. Jak wybierasz się na pustynię, to magnezowa eLka będzie lepszym wyborem, ale nie masz wtedy szerokiego kąta. Jak nie zamierzasz uzupełnić tego szkła czymś szerszym to moim zdaniem kiepski pomysł. Jeśli nie wybierasz się na pustynię, tylko do ciemnego muzeum, to może jednak zakres ogniskowych i stabilizacja ważniejsza niż ewentualna pancerność eLki?
Zakładam, że trochę już na tym forum poczytałeś i znasz opinie co do powtarzalności (byle)jakości obiektywu 24-70/2.8L?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Proszę, komor z nowym, odmłodniałym, avatarkiem :mrgreen:

Dla mnie bliskie podejście prezentują rafalg i krisv740. W przyszłości pewnie rzucę się na FF a wtedy 17-40 będzie świetnym szkłem do krajobrazów. Teraz robi za szkło uniwersale. Z APS-C tych 17 mm nie poświęciłbym za żadne skarby. Tzn. poświęciłbym dla 24-70 o świetle 2.8 (FF i L - krisv740, też mnie to dopadło), ale tego obiektywu nie da się kupić w cenie 17-40 :mad:

Moim zdaniem, mio1, masz trudny zgryz. Jak dla mnie chyba jednak 24-70 ...ale bym płakał z powodu braku szerokiego kąta (i chyba szybko kupił 5D).

novy 
Rozmowny

W sumie po przeczytaniu kilku postów na temat (byle)jakości jak to komor ujął tego obiektywu, daje sobie z nim spokój, tym bardziej że obiektyw miałby być przywieziony ze stanów, więc problem byłby ze zwrotem lub wymianą.

komor napisał/a:
Jak wybierasz się na pustynię, to magnezowa eLka będzie lepszym wyborem

na razie nie wybieram się na pustynie :grin: , boję się tylko że ten C 17-55 jest bardzo plastikowy, no i to EF-S wiec po paru latach może się okazać że to egzotyka warta kilkadziesiąt złotych, no ale chyba jednak go kupię bo wielkiego wyboru nie mam.

Baku, C 17-40 miałem kilka dni, pożyczony, obiektyw super ale jednak 40 to za mało, poza tym zależy mi na f/2.8

komor 
Moderator

C 17-55/2.8 IS jest dobrze wykonany. Nie jest pancerny, to tyle. Ludzie różne mają plany co do FF, więc tutaj trudno coś doradzać, albo nazywać postępowaniem słusznym/niesłusznym.

Viqy
[Usunięty]

Znam osoby które zamieniły 17-40 i 24-105 na C 17-55/2.8 IS. Zacny obiektyw o parametrach śmiało bijących niektóre eLki. Jeśli nie potrzebna Ci pancerność obiektywu, polecam C 17-55/2.8 IS. Jakoś fotek może powalić na kolana.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Nikt nie twierdzi że 17-55 to zły obiektyw - wprost przeciwnie. Jednak są dwa zasadnicze fakty, którym zaprzeczyć nie można:
1. Cena 17-55 (mimo że ostatnio staniał) i tak oscyluje w granicach ok. 3000 zł.
2. Jest to EF-S. Po przesiadce na FF trzeba będzie się obiektywu pozbyć.

Już wcześniej zwróciłem na to uwagę, ale wśród EF-Sów nie ma eLek. Czyżby APS-C było niegodne? Optycznie i cenowo 17-55 to elka.

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

ale wytrzymałościowo nie. Szczelność tego obiektywu jest z pewnością mniejsza niż eLek...

piotr_u. 
Rozmowny

Ale chyba nikt nie kupuje obiektywu po to, żeby nim gwoździe wbijać. Większość ludzi jak już wyda sporo kasy na cokolwiek by to nie było, to po prostu o to dba. A to w większości przypadków wystarcza, żeby się tym czymś cieszyć przez długi czas. Co do szczelności, to komor dobrze ją zobrazował w poście o pustyni i muzeum.

Odpowiedz do tematu