Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam juz troszke ze tak powiem zapoznałem sie z tym forum i oczywiscie z moim aparatem i mam pytanie jaka pierwsza lampe byscie mi polecili do nikona 5100 ja myslałem o tej http://www.e-cyfrowe.pl/n...400-p-5114.html drugie pytanie jest o hdr jak osiagnac takie zdjecia czy w programie czy jezeli mam hdr w aparacie o co chodzi mi osoiscie bardzo sie podobaja i nie wiem jak cos takiego zrobic jak na zdj nr 43 to co kopalnia jest na nim lub zdj 39 http://forum.optyczne.pl/...023bf6ab#347239 lub te zdj http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=17648 bardzo Was prosze wyjasnijcie mi to troszke
Do czego Ci lampa? Jak odpowiesz na to pytanie powiem czy SB400 to dobry wybór
A propos HDRa to zapomnij o programach w aparacie i zainwestuj w porządny program jakiś: Machinery, Photomatix, Nik, etc..
marek1234-88, lepiej zainwestuj w lampę, która ma obrotową głowicę w dwóch płaszczyznach. Na taką szkoda imho kasy. Najprostszy do hdr będzie pewnie Photomatix.
No to tak lampa tak zeby robic zdjecia w pomieszczeniach itp czyli taka na codzien bo jak robie normalna lampa z aparatu to jakos mi sie te zdjecia nie podobaja widac ta lampe np jak robie zdjecie dziecka to nie jest ono naturalne :/ a jezeli chodzi o hdr to tak robie zdjecia przy roznych ustawieniach kompensji ekspozycji o to chodzi? ile np takich zdjec zrobic zeby je potem połaczyć a mam jeszcze jedno pytanie czy funkcje taka jak autobraketing właczac co to jest dokładnie i i czy korzystac tez z funkcji D-lighting Dzieki za odpowiedzi
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Czw 22 Mar, 2012
marek1234-88 napisał/a:
czy korzystac tez z funkcji D-lighting Dzieki za odpowiedzi
Ok ale nikt mi nie odpowiedział co do kompensji ekspozycji i ile tych zdjec robić :/ A nie wiem czy ten link od ASZEX jest adekwatny chyba ze nie rozumiem przesłania I czy mogli byscie mi podac konkretne modele lamp ktore by były do mnie dobre
Po prawdzie lampka typu SB400 jest OK jeśli chce się w domu pstrykać przy niezbyt szerokim kącie, mając jednocześnie wymóg noszenia lampy w małej kieszeni
Za kasę potrzebą na jej zakup moim zdaniem lepiej wydać na zakup Nissina Di622 II (wersja i-TTL dla Nikona)
marek1234-88 napisał/a:
Ok ale nikt mi nie odpowiedział co do kompensji ekspozycji i ile tych zdjec robić :/
Trzy zdjęcia, najlepiej z rozsunięciem co 1 czy 2EV (zależy od sytuacji i tego co chcesz osiągnąć). A poprawnie to trzy ekspozycje - środkowa, na światła i na cienie. Statyw, tryb M i jazda...
Jeśli jednak rajcują Cię te kolorowe koszmarki - to wystarczy Ci pojedyncza ekspozycja. Ale zapisana w pliku RAW.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15