Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Proszę o porade jaki moge kupić aparat do 2000 zł. Narazie nie mam pojęcia o fotografowaniu, ale chce miec cos fajnego zeby nie wymieniac go za rok. Co będzie lepsze dla mnie jako laika, lustrzanka czy jakiś kompakt.
lustrzanki sobie odpuść... bo do 2tys nie kupisz nic porządnego czego byś niemiał dość za pół roku, poza tym lepiej najpierw nauczyć się robić zdjęcia bez ustawień manualnych - bo ew. niepowodzenia tylko Cię zniechęcą i tyle... ja bym proponował:
Przede wszystkim polecam zapoznanie sie z forum i niewstawianie w tym miejscu takich tematow.
Zalezy od tego czy chcesz sie rozwijac czy starczy Ci kompakt.
Chciałbym robić różne fajne zdjęcia i ładne oczywiście. Napewno, przynajmniej narazie nie chce przejść na profesjonalizm, chyba że spostrzegę że mam talent.
Nie mam bardzo dużych wymagań, ale wiem że jeżeli porobie miesiąc dwa zdjęcia, to wtedy moge żałować że nie kupiłem czegoś lepszego. Dlatego wole od razu się zaopatrzyć w coś lepszego.
Niech mi ktoś jeszcze powie czym się różni zoom optyczny od cyfrowego.
Może moje pytania są śmieszne ale naprawde się tym nie interesowałem.
Niech mi ktoś jeszcze powie czym się różni zoom optyczny od cyfrowego.
Nie grozi Ci to zbyt szybo.
Zdecyduj się jaką masz płeć.
Polecam google, wikipedię, tam znajdziesz wszystko czego szukasz. Nawet czym się różni zoom cyfrowy od optycznego.
Troszkę wysiłku z własnej strony.
przynajmniej narazie nie chce przejść na profesjonalizm, chyba że spostrzegę że mam talent
Może na początek niech ten Twój "talent fotograficzny" dostrzeże może ktoś zupełnie obiektywny, dopiero wtedy dywaguj: czy będziesz chciał przejść na profesjonalizm... ...to znaczy, że rzucisz dotychczasową pracę i zaczniesz zarabiać na robieniu zdjęć???!!!???
Dla kompletnie "zielonego" amatora - czyli dla Ciebie polecam z czystym sumieniem FZ18 - jeżeli nie poradzisz z manualnym i połautomatycznymi, zawsze do wyboru Masz programy tematyczne (całkiem udane) i zupełnie calkiem dobry tryb iA (takie dźwięki wydaje osiołek ), "iA" - czyli intelligent Auto Jak Będziesz uważnie obserwował ekranik/wizjer, podczas używania tego trybu, to szybko nauczysz się dobierać odpowiednie programy tematyczne, do danej sceny a w jaki sposób... ...to niech to będzie Twoja pierwsza zagadka/zadanie domowe do odrobienia po ewentualnym zakupie tego modelu
choć pomysł "kamikaze" jest też ciekawy - kupić starego zenita za jakies śmieszne pieniądze, no i kombinować z ustawieniami manualnymi do skutku - fakt braku możliwości natychmiastowego podglądu dodaje tu tylko smaczku
A tak serio, to nie sądzę żeby model powyżej tz3 był konieczny...
Canon S5 IS zadowoli każdego amatora. Niezły jest Canon G9. Amatorowi polecam pierwszy model - będzie miał z nim więcej zabawy a kosztuje sporo mniej. Do kompaktów Nikona jakoś nie mam przekonania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10