Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pią 01 Sie, 2008
Obiektyw do Canona 450D
Autor Wiadomość
macbuj 
Nowy
MB

Wysłany: Sro 30 Lip, 2008   Obiektyw do Canona 450D

Witam, jestem amatorem , od kilku dni posiadam lustrzanke canona 450D z kitowym obiektywem, prosze o pomoc w doradzeniu nabycia obiektywu (raczej uniwersalnego), kwota do 1500 zl (+-200).
Ostatnio zmieniony przez goltar Pią 01 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 30 Lip, 2008   

Wiesz, najbardziej uniwersalny jest Tamron 28-300, troche mniej wynalazki typu 18-200. Tyle, ze cos za cos. Masz duza rozpietosc ogniskowych (zoom), ale jakosc jest delikatnie mowiac przecietna.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Do wyboru do koloru

Canon 17-85IS
Sigma 17-70
Tamron 17-50 2.8

Tylko dziwna sprawa - masz uniwersalny obiektyw i szukasz nowego. Jakie są ku temu przyczyny?

Ja bym został na razie przy nim i kupił inny specjalizowany

telezoom - Canon 75-300IS
makro - Canon 100 2.8 - od razu masz wąską portretówkę
portretówka sensu stricte - Canon 85 1.8

Do Canona uniwersalnego (w znaczeniu podanym przez MC) bym nie brał bo dobrych nie ma. Jedyny dobry uniwersalny jaki znam to Nikon 18-200VR, ale nie pasuje :razz:

timi1970 
Bywalec

ja oczywiście polecę Tamrona 17-50/2.8, ale dlaczego już chcesz zmieniać obiektyw?
Ostatnio zmieniony przez timi1970 Sro 30 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Z doświadczenia wiem, że tabuny nabywców lustrzanek mają ogromne parcie na obiektyw typu 18-200. Są na tyle zdeterminowani "uniwersalnością", że nic do nich nie przemawia i kupują takie obiektywy. Jak ktoś musi mieć to niech sobie kupi Sigmę 18-200 OS i kłopot z głowy. Za jakiś czas będzie tego żałował, ale na gorącą głowę dobrej rady nie znam :???:

arietiss 
Optyczny
arietiss

Nie na darmo mawiają: "Jak coś jest do wszystkiego, to jest do..." :mrgreen:

Jasper 
Rozmowny

MM napisał/a:
Z doświadczenia wiem, że tabuny nabywców lustrzanek mają ogromne parcie na obiektyw typu 18-200. Są na tyle zdeterminowani "uniwersalnością", że nic do nich nie przemawia i kupują takie obiektywy.

Tak sądzę, że działają tu jeszcze przyzwyczajenia z kompaktów i mit o wielkim zoooomie oraz to, że "nowi" są przerażeni wymianą obiektywów. A trzeba sprawdzać organoleptycznie co komu pasuje.

macbuj 
Nowy
MB

Nie chce zmieniac obiektywu, chce dokupic, ale zastanawiam sie czy narazie bedzie mi potrzebny skoro dopiero w to wchodze, dlatego chce posluchac rad tych ktorzy juzcos na ten temat wiedza. Jezeli chodzi o uniwersalnosc,moze czegos niedodalem w pytaniu. Czy uniwersalny, czy moze kolejny ale z zakrecu od 50 w gore? Dodam jeszcze, iz stawiam na jakosc zdjec. Dzieki z gory.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

macbuj napisał/a:
Nie chce zmieniac obiektywu, chce dokupic, ale zastanawiam sie czy narazie bedzie mi potrzebny skoro dopiero w to wchodze, dlatego chce posluchac rad tych ktorzy juzcos na ten temat wiedza. Jezeli chodzi o uniwersalnosc,moze czegos niedodalem w pytaniu. Czy uniwersalny, czy moze kolejny ale z zakrecu od 50 w gore? Dzieki z gory.

Jeśli dopiero w to wchodzisz to na razie zostań przy czym jesteś. Obiektyw kitowy IS jest całkiem niezły. Jeśli zauważysz, że nie potrzeba Ci nic więcej do szczęścia to nic nie kupuj. Jeśli okaże się, że obiektyw jest za ciemny, to znaczy konieczne będą długie czasy naświetlania, dokupisz kiedyś obiektyw z zakresu kitowego ze stałym światłem 2.8 (np Tamron 17-50 2.8). Jeśli będziesz chciał zapolować na ptaki lub inną zwierzynę - dokupisz 75-300IS. Jeśli bedziesz chciał zbliżeń do natury i nie tylko - kupisz makro 100 2.8. Jesli zasmakujesz w portretach - poprzedni obiektyw makro się nada albo 85 1.8

Tak jak napisałem, na razie pstrykaj tym co masz i sprawdź swoje zapotrzebowanie. Wtedy kupuj. Nie radź się nas co masz kupić. Ty powinieneś to wiedzieć. Jak się kupuje lustrzankę nie oznacza to, że musimy mieć wszystkie obiektywy. Jednemu wystarczy porządne tele a inny zadowoli się fishajką.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Tylko nie 75-300IS - to bardzo słaby obiektyw. Kolega z postu wyżej źle doradza. Lepiej bierz 70-300IS to zdecydowanie lepszy obiektyw.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Tylko nie 75-300IS - to bardzo słaby obiektyw. Kolega z postu wyżej źle doradza. Lepiej bierz 70-300IS to zdecydowanie lepszy obiektyw.

sorki, może mi się pomyliło. Chodziło o ten którym Arek ptaszki cyka :-)

MC 

Arek zdecydowanie 70-300ISem cyka.

Jasper 
Rozmowny

Biedne ptaszki :cry: Cykane przez Arka :lol:

MichalP 
Optyczny
foto&moto