Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompakt do trybu AUTO - czyli lepsiejsza idioten camera
Autor Wiadomość
Misyo 
Początkujący

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008   Kompakt do trybu AUTO - czyli lepsiejsza idioten camera

Witam Serdecznie

Podobają mi się:
- Nikon P80
- Canon G9
- Olympus SP-570

Zdjęcia chce robić w 90% w trybie auto. Właściwie to w 99%. Nikon P80 wydaję się idealny dla amatora który chce "nacisnąć button i mieć dobrą fotkę" ale G9 ma rozmiar (znaczy sie go nie ma ;-) a olympus zoom...

Sony nie lubię. Panasonic mnie zawiódł i to tak poważnie, że dożywotnio...
Canon nigdy mnie nie zawiódł ale nie do końca mogę się przekonać do G9. Gdzieś w jakieś recenzji przeczytałem, że to świetny kompakt ale nie nadaje sie do trybu AUTO....

Na prawdę nie wiem...

Reklama

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008   

nie byłbym sobą gdybym nie polecił panasonica tz-5 :) świetny aparat do Twoich potrzeb :) ale ok - nie chcesz panasonica to nie :P

w Canonie g9 matryca ma duże szanse mocno szumieć - choć plusem są zdjęcia w formacie RAW.
Ja polecałbym Ci Canona PowerShot SX100IS - może wielu się ze mną nie zgodzi, ale wg. mnie aparat naprawdę dobry (oczywiście w tej klasie). Jedyny mankament to brak szerokiego kąta... no ale to już Twój wybór...

Olympus to troszkę inna klasa aparatu... na pewno ma więcej mozliwości manualnych - ale to nie jest plus dla Ciebie. Oczywiście ilość trybów tematycznych jest na pewno zadowalająca... jednak cena większa niż canon... 20x zoom raczej mało przydatny bez statywu... wielu też narzeka na aberracje przy zoomie 15x i więcej..

Jak dla mnie to canon sx100is, ale nie jest to dla mnie wybor z czystym sumieniem, bo w tej klasie panasonic tz5 naprawdę jest lepszy...

ender 
Bywalec

a moze panasonic fz 18

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

w fz18 jest więcej ustawień manualnych... jeśli kolega nie chce to po co?? poza tym to też panasonic :) w tej klasie super zoomów jeśli nie panasonic to olympus 570...

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

davaeorn napisał/a:
w fz18 jest więcej ustawień manualnych... jeśli kolega nie chce to po co??

ale kolega chce idioten kamera, która cyknie dobre zdjecie na Auto - w FZ18 kolega ma dostępny taki tryb iA (intelligent Auto) można przetłumaczyć na (idioten Auto), który to tryb sam rozpoznaje m.in. fotografowaną scenę i ustawia odpowiedni program tematyczny, informując jednocześnie użytkownika o dokonanym wyborze - dając mu możliwość nauki doboru odpowiedniego programu tematycznego, w zależności od rodzaju fotografowanej sceny ;) - wystarczy tylko ograniczyć aparatowi wysokośc ISO do 400 (by wyżej nie używał) i otrzymujemy bardzo przyzwoite zdjęcia z trybu iA - tylko odpowiednio je wykadrować ;)

Misyo 
Początkujący

Wysłany: Pon 11 Sie, 2008   

Panasonica boję się po prostu. Teściowa jakiś czas temu poprosiła mnie o pomoc w wyborze cyfrówki. Dała mi kase.. ja miałęm wybrać. Wybrałem za namową wielu osób i po kilku artykułach PANASONICA DMC LZ5. Kompakt 6.0MPIxa z stadyshootem i dobrym zoomie 6x.

Wydawał się idealny. Pstryk i zdjęcie.. I teraz sie wstydze za każdym razem. Nie wiem na czym to polega ale tym aparatem w trybie AUTO nie idzie zrobić normalnego zdjęcia. Dla przykłądu wrzucam kilka fotek... Może coś źle robię?:

ZEWNĄTRZ
Jak dla mnie to te zdjęcie jest jakieś niebieskie. Nienaturalne....

W domu
tutaj wygląda jak z telefonu komórkowego...

Wewnątrz 2

Aparat za tysiąc zika???

Dlatego bardzo się boję Panasonica. Faktycznie z opisów takie FZ18 czy 50 wydają sie wypasione.. Lumix DMC-TZ5 wyglądowo idealnie.. ale kurcze nie dziwcie mi się, że jestem przewrażliwiony...

2 możliwości.. albo mi powiecie co robię źle panasoniciem teściowej albo mnie przekonajcie, że nie będe mieć tego w nowym aparacie... Mój canon sprzed 5 lat s45 nigdy mi takich fot nie robił....

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pon 11 Sie, 2008   

Co źle robisz Panasonikiem teściowej? A weźmy za przykład choćby foto teściowej z dzieciakiem. No na przykład nie patrzysz się na czas naświetlania. Zdjęcie jest ewidentnie poruszone (czas 1/8 sekundy przy ogniskowej 37mm). Powinno być przynajmniej 1/40. I nie korzystać z trybu AUTO które dobrało ISO 400 (po prostu miodzio). Trzeba było skorzystać z lampy IMHO oczywiście albo wyjść na dwór (jeśli było jaśniej) I przede wszystkim lampa + niskie ISO i czas 1/60.

Na wszystkich zdjęciach ustawione ISO 400 :shock: i czas naświetlania taki sobie (nawet z lampą 1/20) :shock:

[ Dodano: Pon 11 Sie, 2008 14:23 ]
Swego czasu miałem Sony DSC H5. Cykałem na P (prawie AUTO). Całkiem przyjemne zdjęcia na nim wychodziły, oczywiście na niskim ISO (80-100). 400 w większości kompaktów to sieczka i zabójstwo dla zdjęcia. Wyjątkiem może być seria fuji 30,31,40,50 oraz Sony R1 ale to inna bajka.

Misyo 
Początkujący

Wysłany: Wto 12 Sie, 2008   

- czas naświetlania - czy to nie tryb auto powinien ustawić? Jak mam ustawić "uniwersalny" tryb? Bo nie bede przecież zmieniać tego przy każdej jednej fotce.. tym bardziej teściowa...
- poruszone zdjęcie - za długo otwarta migawka,... znowu brak trybu auto...

Z tym dworem to nie za bardzo rozumiem... że niby miałem kazać teściowej w piżamie na dwór wyjść bo fotę robię?

Lampa do kompaktu?

Na czym polega GENIALNOŚĆ Canona.. że zarówno A10 - 1.3 MPixa sprzed 8 lat, czy s45i sprzed 6 lat psuł mi 1 zdjęcie na 100 a Panasoniciem wychodzi 1/100?

Byłem dzisiaj w sklepie potrzymać kilka aparatów w ręce... Przyznam, że lustrzanki bardzo mi pasują wielkością i ciężarem.. ale u żony nie przejdzie...

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Sro 13 Sie, 2008   

A balans bieli ustawiłeś?

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Misyo napisał/a:
- czas naświetlania - czy to nie tryb auto powinien ustawić? Jak mam ustawić "uniwersalny" tryb? Bo nie bede przecież zmieniać tego przy każdej jednej fotce.. tym bardziej teściowa...
- poruszone zdjęcie - za długo otwarta migawka,... znowu brak trybu auto...

Z tym dworem to nie za bardzo rozumiem... że niby miałem kazać teściowej w piżamie na dwór wyjść bo fotę robię?

Lampa do kompaktu?

Na czym polega GENIALNOŚĆ Canona.. że zarówno A10 - 1.3 MPixa sprzed 8 lat, czy s45i sprzed 6 lat psuł mi 1 zdjęcie na 100 a Panasoniciem wychodzi 1/100?

Byłem dzisiaj w sklepie potrzymać kilka aparatów w ręce... Przyznam, że lustrzanki bardzo mi pasują wielkością i ciężarem.. ale u żony nie przejdzie...

eee chyba trochę przesadzasz.
Oczywiście aparat sam ustawia czas naświetlania w zależności od fotografowanej sceny. No i fotografowana scena spowodowała ISO 400 oraz czas 1/8. Trzeba było teściową z lampy potraktować :wink: . Byłoby lepiej.
Niestety ten aparat nie ma zbyt wielu możliwości ustawień, ale...
Przede wszystkim ustaw sobie tryb P (w Twoim przypadku symbol "czerwony aparat") W menu aparatu zmień tryb sensitivity z Auto na 80 lub 100. W trudnych warunkach oświetleniowych tryb Auto będzie ustawiał ISO na 400 aby był sensowny czas naświetlania. Color effect ustaw na off aby uniknąć przebarwień w stronę niebieskiego/czerwonego w zależności co jest ustawione (cool/warm).
Gdy jesteś we wnętrzu korzystaj z lampy (ustawione ISO 80/100 będzie wpływało na dłuższy czas naświetlania). Teoretycznie lampa powinna się synchronizować z migawką przy czasie 1/60. Nie wiem skąd u Ciebie 1/20? Ale jeśli masz długi czas - właśnie w granicach 1/20 i dłużej, musisz zwrócić na to szczególną uwagę i nie ruszać aparatem, najlepiej go gdzieś ustawić i cyknąć z czasowym opóźnieniem oraz powiedzieć osobom fotografowanym, aby postarali się jak najmniej ruszać. Szanse dobrego zdjęcia (nieporuszonego) znacznie wzrosną.

A takie oto zdjęcie jest do osiągnięcia w dobrych warunkach oświetleniowych - przy słabych będzie raczej gorzej. http://www.steves-digicam...es/p1000016.jpg

I pamiętaj - ustaw ISO na 80/100 - wyżej będzie sieczka.
I uważaj na "shutter lag" to jedna z wad tego aparatu, czyli opóźnienie w robieniu zdjęcia po naciśnięciu spustu. Może Ci się wydawać, że zdjęcie zostało zrobione a nie jest i ruszysz w międzyczasie aparatem co spowoduje smużenie.
I jeśli masz włącznik stabilizacji - sprawdź czy jest włączona.

Misyo 
Początkujący

MichałP: Dzięki śliczne. Już sobie Twojego posta wydrukowałem.. jak będe znowu u teściów to będe katować Panasonica...

Generalnie siedze już któryś dzień na necie, chodzę po sklepach macać itd... I doszedłem do jednego wniosku... musze sobie kupić 2 aparaty! ;D

Na dzień dzisiejszy chyba zdecyduję się na CANON S5 IS 8MP 12x ZOOM. Czytałem test i z niektórych tam stwierdzeń wynika, że chyba takiego aparatu szukam.

Jego największy konkurent FZ-18 ma na pewno lepszą optykę ale pozostaje Panasoniciem....

Jeszcze dzisiaj kolega ma mi przynieść G9 do zabawy... może zmienie zdanie...

Plan jest taki, że do końca roku jeżeli podchwyce baksyla to kupie lustrzanke. Już nawet wczoraj się zastanawiałem.. ale powolutku... Spłacę jedne raty i wtedy wezme jakiegoś d80 lub d450...

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Misyo napisał/a:
MichałP: Dzięki śliczne. Już sobie Twojego posta wydrukowałem.. jak będe znowu u teściów to będe katować Panasonica...

Generalnie siedze już któryś dzień na necie, chodzę po sklepach macać itd... I doszedłem do jednego wniosku... musze sobie kupić 2 aparaty! ;D

Na dzień dzisiejszy chyba zdecyduję się na CANON S5 IS 8MP 12x ZOOM. Czytałem test i z niektórych tam stwierdzeń wynika, że chyba takiego aparatu szukam.

Jego największy konkurent FZ-18 ma na pewno lepszą optykę ale pozostaje Panasoniciem....

Jeszcze dzisiaj kolega ma mi przynieść G9 do zabawy... może zmienie zdanie...

Plan jest taki, że do końca roku jeżeli podchwyce baksyla to kupie lustrzanke. Już nawet wczoraj się zastanawiałem.. ale powolutku... Spłacę jedne raty i wtedy wezme jakiegoś d80 lub d450...

Nie ma sprawy. Pewnie znowu MM mnie objedzie za to, że wypowiadam się na temat aparatu, którego nie miałem w ręce. Z tym, że ja nie wypowiadałem się tylko i wyłącznie o konkretnym aparacie a generalnie o kompaktach. Lustra mają niezaprzeczalnię tę zaletę, że dzięki większej, mniej szumiącej matrycy, można korzystać z wyższych ISO przy słabych warunkach oświetleniowych, bez szkody dla zdjęcia, czasem nawet bez lampy. Bywa, że we wnętrzu będziemy mieli sensowne czasy naswietlania, które nie będą powodowały poruszeń. Oczywiście i tu (tak jak i w kompaktach) działa zasada odwrotności ogniskowej (chodzi o czasy naświetlania) z tym, że tak jak mówiłem, wyższe użyteczne ISO bardzo pomaga, gdyż każde 1EV (ISO100,200,400,800...) przy tej samej przesłonie to dwukrotnie krótszy czas.

Mała podpowiedź co do kompaktów. Poszukaj coś z Fuji (6500/9600) albo używany Sony R1 i będziesz zadowolony. Fuji bo szeroki zakres ogniskowych z płynnie regulowanym zoomem i całkiem niezła jakość zdjęć. R1 bo matryca rodem z lustrzanek a optyka świetna (chociaż zoom nie każdemu będzie odpowiadał - 24-105mm albo coś koło tego.

Jeszcze jedno o lampie we wnętrzach - nie musisz korzystać z niej zawsze. Czasem może się okazać, że ilość światła z zewnątrz wystarczy do uzyskania krótkich czasów. Z lampy korzystaj gdy zauważysz, że próbne zdjęcie jest poruszone, bądź czas jest dłuższy niż 1/x gdzie x to ogniskowa.

Misyo 
Początkujący

Wysłany: Czw 14 Sie, 2008   

Kurcze jednak uparty jestem...
Zamówiłem Canona S5IS. W lokalnym sklepie za 1050pln. Ale dogadałęm się z żoną.. to aparat przejściowy i przy jakiejś okazji kupuje lustrzankę. Myślę że taka d60 w zupełności mi wystarczy.

Teraz tylko czekam do popołudnia na dostawę. I czas się nauczyć co nie co... poćwiczę to o czym pisałeś..

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. I tu proszę was o pomoc bo macie doświadczenie w temacie. Chce dokupić kartę. 4GB wydaję mi się optymalnę chociaż przy dzisiejszych cenach 8GB to też nie majątek. Pytanie dotyczy prędkości:
- czy w przypadku canona s5is będe widział jaką kolwiek różnicę w pracy pomiędzy kartą SanDisk Extreme III (20MB/20MB) za 89PLN a kartą KINGSTON SDHC 4 GB (min 6MB/sec).

Czy po prostu dla aparatu to róznica? Wiadomo nie sposób kupić najdroższą kartę.. ale taką musze zamawiać na allegro i czekać do poniedziałku/wtorku.. a tak to kupie coś na miejscu...

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Czw 14 Sie, 2008   

Kartą się nie przejmuj specjalnie. Nie ma co przepłacać. Kup kartę dobrej firmy (Kingston, SanDisk itp) ale nie musi być najszybsza. Najszybsze przydają się przy lustrzankach, gdzie pliki są większe (np RAWy) lub dużo seryjnych zdjęć się trzaska. Jakiś dobry średniak w zupełności wystarczy.
Canon S5 myślę, że wystarczy jako kompakt. Oczywiście lustrzanka to inna sprawa - tylko nie wiem, czy d60 czy nie lepiej jakiegoś Canona kupić, albo nowo wychodzącego d90.

P.S. Z kartami coś zamieszałeś porównując Extreme III (20MB/20MB) do Kingstona SDHC 6.
Ta pierwsza karta którą wymieniłeś to Compact Flash. Nie spotkałem się z SD z takim transferem.

Misyo 
Początkujący

Wysłany: Wto 26 Sie, 2008   

Witam

Ostatnio kompletnie nie mam czasu... Wpadłem chociaż na sekundke, żeby nie było ze jak potrzebowałem pomocy to pisałem a teraz mnie nie ma ;D

Moje wrażenia.. CANON RZĄDZI :mrgreen: Dostałem dokładnie to czego oczekiwałem. Kawał pożądnego automata, z obrotowym wyświetlaczem, fajnym zoomem i rewelacyjnymi fotkami (nie jestem profesionalistą i nie mam takich aspiracji)...

Więcej jak zdąże sie nim więcej pobawić....

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu