Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 19 Sie, 2008 Nikon D40 lub Canon 450D
Wracam po przerwie.
W dalszym ciągu nic nie kupiłam. Staram się wydać jak najmniej. Dlatego zastanawiam się nad D40 - tanie body, ale jaki dać do tego obiektyw, aby zamknąć się w kwocie najlepiej 2000, max 2500?
- Obiektyw do czego?
- Po prostu na początek. Na dobry początek.
Albo lepsze body, ale wtedy dużo mniej wydam na pierwsze szkło, najprawdopodobniej kitowe.
Dziś myślę, że chcę dążyć do stworzenia takiego podstawowego zestawu, który z czasem będzie posiadał góra trzy obiektywy. I na tym swój fotograficzny rozwój zapewne zakończę.
Początkowo brałam pod uwagę tylko Canony lub Nikony. Teraz również Sony czy Olki, pod wpływem czytanych tu na forum postów. Wyrosłam już ze stabilizacji w korpusie czy czyszczenia matrycy, jeszcze martwią mnie szumy. Dlatego rwę się do body 450D lub D80, ale rozsądek nakazuje mi wziąć coś tańszego, np. Nikona D40 lub D60.
Co Wy na to?
A może powinnam pozostać przy "dobrym" kompakcie? Ale zależy mi na "pewnej" jakości zdjęć.
[ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 21:59 ]
PS
Szumy a ostrość to to samo?
Ostatnio zmieniony przez bbeeaa Wto 19 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
To kompletnie coś innego. Szumy są spowodowane wysokim ISO (dla nie których lustrzanek wysokie iso to już 800 dla innych 1600) Szumy to ta ziarnistość która się pojawia w miarę zwiększania parametru ISO lub też znacznego wydłużania czasów naświetlania.
Ostrość to inaczej można powiedzieć wyrazistość i składa się na nią kilka czynników. Możemy mówić o ostrości obiektywu ( często taką nie ostrość nazywa się potocznie mydełkiem) Możemy też mówić o ostrości jako zabiegu w programie graficznym tzw. wyostrzanie. Na ostrość zdjęcia wpływa też czy AF trafia tam gdzie powinien i czy zdjęcie nie zostało poruszone ( rozmyte,rozmazane) . To chyba tak krótko i w miarę oględnie ujęte.
Odnośnie tego wyboru to d40 bym odpuścił i skupiłbym się albo na zestawie Olympusa 520 w dualkicie lub 450D + kit + następne szkła na które nazbierasz i których będziesz potrzebować.
Jeśli chodzi o Nikona to D80 polecam ,a o szkłach się nie będę wypowiadał ale na pewno jest co do tego podpiąć.
k1caj_ns
Dziękuję. Zrozumiałam. Szumy to ziarenka, a ostrość mydełko. Lub ich brak.
D80 kupiłabym za około 1900. I wtedy diabli wzięli dobry obiektyw, biorąc pod uwagę ograniczenia finansowe.
[ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 22:38 ]
Więc może Olympus 520?
To dobry zestaw i pokrywa spory zakres( w olympusie ogniskową mnożymy x2) Moja znajoma ma taki zestaw i pstrykała nim trochę na weselu ,była zadowolona ,a jest to jej pierwsza lustrzanka. Nie musisz już nic do tego zestawu dokupywać . Dodatkowy plus to też w miarę kompaktowe rozmiary .
Canona 450D miałem przez około 2 miesiące i jest to bardzo dobry aparat. Na pewno bardziej rozwojowy niż ten olympus ale co za tym idzie ciągnie za sobą większe wydatki. KIT z IS też się spisywał dobrze. Kilka widoczków w mojej galerii zrobiłem tym właśnie zestawem więc możesz sobie zajrzeć i sama ocenić (to są te dwa widoki od dołu patrząc) Mak też jest z 450d ale już z innym szkłem
k1caj_ns
Często zaglądam do Twojej galerii, miło sie ogląda.
Do zestawu Olympusa 520 w dualkicie będę pewnie musiała dokupić zewnętrzną lampę - z czasem.
[ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 23:16 ]
???
[ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 23:26 ]
Na ceneo znalazłam następujące propozycje:
body 520 - 1700
body + 14 - 42 - 1900
body + 14 - 42 + 40 - 150 + torba - 2400
Nie sprawdziłam czy sklepy z najatrakcyjniejszymi cenami są godne zaufania.
[ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 23:37 ]
Czy taka karta może być?
Karta pamięci: CompactFlash
Prędkość zapisu: 10MB/S (66x)
Za około 50 zł 2 GB lub za 100 zł 4 GB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9